Multifunctionale. Ecologie.

Super-blog ma pune sa scriu un articol foarte misto. Unele articole din concurs nu mi-au placut, altele m-au lasat indiferent, insa unele imi plac la nebunie. Pur si simplu ceva rezoneaza in mine. Ca de exemplu, articolul de azi. Un articol multifunctional. Adica despre multifunctionale. Imi doresc cat mai multe articole multifunctionale la concurs ­čÖé

Incep cu partea aia anti-eco. Da, am ceva cu ecologistii. Nu cu toti, ci cu cei incuiati. Din ce in ce mai multi sunt asa. Sau intalnesc eu din ce in ce mai multi in aceasta categorie. Ei considera de exemplu ca sunt cool ca n-au hartii sau carti tiparite, ca e-book-ul salveaza tot, ca ei iubesc planeta facand asta. Oare planeta ce ar prefera: sa stai cu pc-ul deschis 10 ore sau sa citesti in acel timp 2 carti in format fizic? Natura nu stiu daca prefera ecologismul asa cum il vad unii.

Despre ziarele print discutia e interminabila. O incep acum si o termin de revelion. De ce au murit, cine e de vina (cand se intampla ceva rau trebuie sa existe un vinovat, oricare ar fi el) si tot asa. Aici ma rezum la a spune ca „nu mai e cool sa citesti ziare”. Atat. Sa intri pe site-ul gazetei sporturilor e cool. Sa cumperi ziarul de la chiosc e batranesc.

La fel stau lucrurile in cazul chestiilor scrise. E cool sa inveti pentru un examen de pe un curs electronic. E cool proful care-ti trimite cursurile pe pc, prin intermediul mailului. Si e incuiat cel care-ti cere sa citesti carti. Uraste natura, e clar.

Acelasi lucru despre foi. Sa vii la facultate, la un curs ori seminar, cu ceva printat e demodat. Mult mai cool e sa le citesti de pe laptop, ori, daca esti cu adevarat valabil, de pe smartphone ori tableta. Sa ai curs in format fizic? De ce?

Iar cand faci un referat, cel mai misto e sa-l poti trimite pe mail. De ce sa te mai chinui tu sa-l printezi? E mai cool in format electronic. Si totusi…

Si totusi eu apreciez chestiile printate. Eu invat mult mai usor de pe chestii scrise. Chestii fizice. Parca tot e mai bine sa ai 2 foi la tine, pe care ti-ai notat ceva. N-o fi cool sa citesti de pe foaie, dar mi se pare mai practic. E doar o opinie.

In concordanta cu ea, sa vedem tehnologic cum stam. Imprimanta n-am avut de la inceput. De fapt, initial, cand mi-am luat calculator, nici CD-ROM n-am avut. Abia ca mi-am luat boxe (pe alea le mai am si acum). Imprimanta mi s-a parut, in clasa a V-a, ceva inutil. Ulterior mi-am luat si imprimanta si recunosc ca am folosit-o. Abia dupa ce o ai ii descoperi functionalitatea. Si utilitatea. E adevarat, p-atunci era o vreme misto: pc-ul fusese luat dintr-un magazin „de cartier”, nici vorba de magazin online ori alte alea (oricum, si daca ar fi existat, de unde net?), nu stiam cam ce preturi sunt sa putem compara. Avea insa farmecul ei perioada.

Rezumandu-ma strict la imprimanta, am tinut destul imprimanta aia. Si n-as fi schimbat-o daca nu s-ar fi stricat. Pasul urmator era logic: multifunctionala. Am cautat o multifunctionala ieftina si gata. Gasisem promotii Canon (intr-un hypermarket) si am luat si Multifunctionala si camera. Mi-a placut mult denumirea: Canon. Faceam misto si spuneam ca e o camera sfanta. Si multifunctionala la fel (pe asta o mai am si acum). Canon sunt foarte buni pe camere si sunt buni pe multifunctionale.

Va asteptati sa ridic in slavi multifunctionala mea? N-am sa fac asta. Asta pentru ca n-am motive. Sa va zic si de ce. In toata istoria asta, am sarit 1 etapa. Ce faceam cand NU aveam multifunctionala. Pai tin minte ca imprumutasem un scanner (adus de maica-mea parca) si ma apucasem eu sa scanez poze. Da, subliniez: SCANNER! Acum nu stiu sa mai existe SCANNER separat.

De fapt, asta este functia principala a unei multifunctionale. Si partea care o face utila. De aici decurge si Xeroxul. Si totusi, are 2 mari dezavantaje. Enorme dezavantaje:

1. Cartusul e mult mai mic. Enorm de mic. Se consuma imediat. Parca prefer o imprimanta de pe care sa printez „fara numar”.

2. Ocupa mai mult loc.

Per total, o imprimanta si un scanner ocupa loc mai mult. E un adevar. Nu-l pot nega. La fel de adevarat este si ca am nevoie de scanner. La fel ca la imprimanta, si aici spun clar: nu ma vad fara scanner. Pur si simplu.

Revenind la progres: oricat de ne-cool ar fi (nu stiu daca exista cuvantul), imprimanta nu va muri. Multifunctionale vor exista in continuare. E adevarat, se printeaza mai putin. Se „risipeste” mai putina hartie. Totusi, v-ati vedea biroul si activitatile fara o imprimanta? Chiar daca n-o folositi 1 luna, parca iti ofera o stare de disconfort absenta ei. „Si daca-mi trebuie”. Eu cel putin asa simt.

Astept si parerile voastre. Niste pareri multifunctionale.

Salutari multifunctionale si super-blogosferice tuturor ­čÖé

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !