Mr Peabody & Sherman

Daca un om are voie sa adopte un caine, de ce un caine nu ar avea voie sa adopte un om? Mr Peabody & Sherman este o animatie plina de invataminte. O animatie pentru toata lumea: parinti, bunici, copii, adulti. Cu totii avem de invatat din ea.

Mr Peabody este cel mai inteligent caine de pe planeta. Se pricepe la toate, insa din cauza inteligentei sale nu este adoptat de nimeni. De ce sa fuga dupa bat daca oricum copilul il va arunca din nou?

Ulterior Mr Peabody cere in justitie dreptul de a adopta un copil: pe Sherman. Primeste acest drept. Il creste pe Sherman intr-un mod special: in loc sa-l puna sa citeasca diverse carti ori sa vada diverse filme, il duce direct in istorie. Cum? Prin intermediul unei masini a timpului, cu care puteai calatori oriunde in istorie. Astfel, micutul Sherman intalnise personal toate personajele istorice: Leonardo DaVinci, George Washington, imparati romani, faraoni egipteni. Singurul lucru pe care trebuiau sa-l faca cei 2 erau sa nu influenteze cu nimic cursul istoriei.

Cand Sherman merge la scoala incep insa problemele: o colega ii spunea ca este caine. Un copil adoptat de un caine nu poate fi decat caine. Sherman isi pierde cumpatul si o musca pe colega lui, Penny. Ulterior, pentru a incheia conflictul, familia lui Penny vine acasa la Mr Peabody & Sherman. Tot acolo urma sa ajunga si o doamna de la protectia copilului, care nu era de acord ca un copil sa fie crescut de un caine.

Sherman si Penny fac ceea ce nu trebuie: folosesc, de capul lor, celebra masina a timpului. Unde si cand ajung ei si, mai ales, CUM reusesc sa scape de acolo, va las pe voi sa descoperiti.

Pana atunci va mai zic, pe scurt, 3 lucruri despre filmul Mr Peabody & Sherman:

1. Filmul este continuarea unei serii de desene animate celebre in anii 60. Readucerea ei in memorie nu poate fi decat de bun augur:
– Cei tineri vor descoperi o animatie de care pana acum e posibil sa nu fi auzit;
– Cei mai in varsta isi vor readuce aminte, cu placere, prin intermediul acestui film, de copilarie.

2. Spuneam la inceput despre invatamintile acestui film. Le-as sintetiza un pic:
– Cea mai usor de invatat istorie este cea traita. Din carti inveti si nu prea, oricum nu este sigur ca tot ce scrie in ele este adevarat.
– Din conflicte se pot naste prietenii de durata.
– Oricate lucruri ai invata acasa, scoala te invata cel mai important lucru: socializarea. Sherman era, ca si cunostinte, deasupra tuturor colegilor lui. Aparent scoala nu-l invata nimic. Totusi, a trai in societate se invata doar la scoala. Oricata istorie, geografie ori matematica stii si poti invata de acasa, traitul in societate se invata doar de la scoala.
– Daca aduni multe minti luminate la un loc nu iese nimic. Din acest motiv a aparut proverbul: nu incap 2 sabii in aceeasi teaca.

3. Doua cuvinte despre cum sta filmul Mr Peabody & Sherman din punct de vedere vizual. Desi, teoretic, nu avem ce sa-i reprosam, eu nu am fost dat pe spate de efecte. Daca filmul ar fi aparut in 2006 ar fi fost aplaudat pentru efecte. In 2014 mi se pare putin. Si asta o spun in calitate de fan al 3D-urilor. Pot enumera 10 animatii mult mai bune din punct de vedere al efectelor, dar si 10 alte filme (SF-uri ori Fantasy-uri) mai bune din acest punct de vedere. Nu pot spune ca a dezamagit, dar in niciun caz nu a dat pe spate.

Per total, Mr Peabody & Sherman este o animatie buna. Are si un scop bun si legitim (readucerea in memoria spectatorilor a desenelor animate cu Mr Peabody), are si o poveste buna si legata, si sta bine (sau sa zicem decent) si la capitolul efecte. O poveste amuzanta, educativa, antrenanta si plina de suspans. Nu veti regreta alegerea.

Mr Peabody & Sherman va intra in cinematografe incepand cu data de 14 martie si este adus in Romania de Odeon Film. Vizionare placuta si salutari CINEFILE tuturor! 🙂

ps: Mr Peabody & Sherman are una dintre cele mai bune dublari pe care am auzit-o in ultima perioada. Nu au fost vedete gen Andreea Marin ori Daniel Buzdugan, insa poate din acest motiv mi-a placut: nicio voce cunoscuta, nimic care sa iasa in evidenta. A fost, per total, o dublare discreta, care nu deranja si parea chiar parte integranta din film.

ps2: O alta replica pe care o voi tine minte din Mr Peabody & Sherman. Sherman: DOMNULE PEABODY, TE IUBESC! Mr Peabody: Si eu nutresc sentimente pozitive fata de tine, Sherman 🙂

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !