Motke hotul
Pe mine ma pun pe ganduri interviurile de pe acest blog. Nu stiu cati le citesc, dar eu, unul, le citesc cu extrem de multa atentie. In ultimul interviu aparut aici, Silvia Puiu spune o chestie extrem de misto: „Nu sunt foarte exigenta, insa ce face un film sau un serial bun pt mine este personajul sau personajele. Daca personajele au personalitate, nu ma intereseaza neaparat povestea. Ador filmele cu poveste banala, dar personaje puternice. Urasc stereotipurile si sabloanele si previzibilul, personajele prea comune. Dar acord incredere multor filme, fie ca sunt americane, coreene sau indiene. Imi plac personajele macinate de un ceva launtric.” (sursa)
Pasajul asta m-a pus pe ganduri. La modul serios. Eu tind sa fac invers: tind sa vad povestea, in ansamblu, ignorand, uneori complet, personajele. Insa pana acum faceam asta inconstient. Pur si simplu aceasta era optiunea mea.
Eh, ca sa vedeti ca totul se intampla cu un motiv pe acest Pamant, m-am decis ca data viitoare sa fiu atent la personaj. Ok, voi urmari actiunea, dar voi studia PERSONAJUL. Nu a fost sa fie un film, ci un spectacol de teatru. Si nu stiu cum s-a facut, dar acest spectacol s-a centrat in jurul lui Motke Hotul. Un hot, un bastard, renegat de toti, care doreste sa-si infrunte destinul, care se lupta cu trecutul sau, insa nu se poate ascunde la infinit.
Urmaream spectacolul si imi puneam tot felul de intrebari: Cum as actiona daca as fi in locul lui? Ce as face daca as fi mama ori tatal lui (ma rog, nu fac #spoiler, dar m-as fi putut opri doar la mama)? Ce as face daca as fi cerut in casatorie de catre unul ca el? Cum as reactiona daca as afla, ca viitoare sotie, adevaratul sau trecut? Cum as reactiona daca as fi viitorul socru ori viitoarea soacra? Il putem, oare, condamna pentru actiunile sale? Daca nu, cum ar trebui sa ne purtam daca intalnim unul ca el?
Motke Hotul este, cu siguranta, un spectacol care trebuie revazut. Motke este tipul de personaj complex: are si calitati, si defecte, astfel incat te trece de la o stare la alta. Acum il repudiezi, in secunda urmatoarea suferi alaturi de el. Urmeaza, apoi, sa-l repudiezi iar, pentru ca la final sa cazi pe ganduri.
Nu stiu in ce masura m-a influentat Silvia, dar tind sa cred ca acel interviu al ei mi-a deschis o noua perspectiva. E drept, spectacolul Motke Hotul este construit in jurul unui personaj complex, deci s-a potrivit perfect. Totusi, de acum inainte voi fi (mai) atent la personaje. Oare ce personaje interesante am ratat pana acum? 🙂
Acum va mai zic doar atat: textul este scris de Sholem Asch. Mai multe despre autorul nascut in Polonia puteti citi pe Wikipedia. Si va mai zic ca mi-as dori ca acest text sa fie facut si film. Am mai vazut pe scena Teatrului Evreiesc un film extrem de bine pus in scena: Yentl. De ce nu si invers: un spectacol de-al lor sa fie facut film? Pe bune ca ar iesi un film de succes.
Motke Hotul este un spectacol al Teatrului Evreiesc. Cladirea acestui teatru este in renovare, asa ca acest spectacol se joaca prin alte parti. Eu l-am vazut la Teatrul Mic, astazi (ca e deja 1) tot aici se va juca, insa posibil sa se mai joace si prin alte parti. Merita sa-l vedeti si fiti linistiti: veti pleca cu portofelul acasa. Motke Hotul actioneaza DOAR pe scena 🙂 (unde este interpretat magistral de catre Veaceslav Grosu)! Salutari TEATRALE tuturor! 🙂
ps: Am uitat sa va zic: Motke Hotul este in Idis. Prima oara a fost mai greu, acum mi s-a parut doar un film SUPRAtitrat. Ok, as fi preferat sa fie in romaneste, dar daca nu e sa fie. M-am bucurat de el asa cum a fost. La primul spectacol in idis mi-a fost mai greu (Dinastia Efros), acum nu mi se mai pare ceva atat de grav.
5 thoughts on “Motke hotul”