Morometii – INCA de actualitate?

Morometii – INCA de actualitate?

 

Introducere

Despre proiectul Cinepub.ro am scris pe larg pe Cinemil. Pe scurt de tot: este un loc unde putem vedea filme romanesti gratis, fara sa le piratam (si fara sa fie nevoie sa ne facem vreun cont). In fiecare joi seara, la ora 20, apare un film nou. Joi, 3 decembrie, a fost urcat filmul Morometii.

Morometii POSTER

Filmul Morometii

Sper ca ati vazut filmul Morometii. Daca nu, nu va puteti numi cinefili. Este printre filmele etalon ale cinematografiei romanesti. Este ecranizarea PRIMULUI VOLUM din Morometii. Al doilea volum nu a fost nici pana astazi ecranizat.

Morometii film captura

Despre film puteti citi cateva chestii aici, aici si aici. Eu nu-mi permit sa emit nicio opinie vizavi de acest film. Va voi spune doar relatia mea cu acest film. Insa un pic mai incolo. Pana atunci va dau link-ul de pe Cinepub, unde-l puteti urmari. Mai jos este link-ul de youtube, daca cineva va dori sa-l urmareasca direct, de pe blogul meu.

https://www.youtube.com/watch?v=L6GR26B_2vQ

Urcarea filmului pe platforma Cinepub a coincis cu anuntarea parteneriatului dintre Cinepub si Scena9, cele 2 lansand proiectul ICAR. Despre lansare a scris mai multe Razvan Nistor.

Teatrul Act Despre ce vorbim noi aici domnule

Spectacolul Despre ce vorbim noi aici domnule?

De cativa ani, la Teatrul Act din Bucuresti se joaca un spectacol avand ca baza romanul Morometii. Nu este o adaptare, este o chestie complet diferita: scenaristul Catalin Stefanescu a extras doua personaje, Ilie Moromete (interpretat de Marcel Iures) si Cocosila (interpretat de George Mihaita) si a imaginat un dialog intre ei. Rezultatul este unul extrem de interesant, un spectacol despre care nu prea poti vorbi, un spectacol pe care trebuie sa-l vezi. Recomand cateva articole scris despre el: Yorick, Dilema Veche, Port.ro, Agenda.Liternet.ro, Ileana Lucaciu, Jurnalul National.

Despre ce vorbim noi aici domnule

Cat de actual mai sunt Morometii astazi?

In 2015 se implinesc 30 de ani de la ecranizare si 60 de ani de la aparitia romanului. In cazul filmului apare anul 1987 pentru ca la acea vreme filmele nu erau lansate imediat dupa ce erau gata.

Morometii de actualitate dezbatere

Luni seara, la Teatrul Act, am fost invitat la o dezbatere care avea in prim plan aceasta intrebare: cat de actual mai este acest film astazi. Cu aceasta ocazie am aflat ca domnul Stere Gulea a terminat de scris scenariul pentru Morometii 2 (ma rog, primul draft). Nu va dezvalui cum arata primul draft (ni s-a zis cate ceva), va spun doar ca am fost rugati sa ne spunem opinia cu privire la acest Morometii 2.

Personal, eu as opta pentru un Morometii 2015. As vrea sa vad in Poiana lui Iocan discutii despre Basescu, Iliescu si Constantinescu, nu despre rege si taranisti. As vrea sa vad cum banca il sileste pe Moromete sa plateasca, nu Jupuitul reprezentand statul. As vrea sa vad pe Niculae urmand cursurile Universitatii Spiru Haret, as vrea sa-l vad pe Moromete facand agricultura moderna. Ma rog, chestii de genul. Nu stiu daca voi avea parte de asa ceva, dar eu asa vad lucrurile, asa vad Morometii ca redevenind actuali. Asa am scris si pe acea foaie, asa scriu si aici. Aceasta este opinia mea si nu imi este rusinea cu ea.

Dezbatere Morometii

De ce nu sunt iubiti Morometii?

Va spuneam mai demult o chestie legata de Micul Print: este bagata pe gat la scoala. Din punctul meu de vedere, fix din acest motiv cartea Morometii, ca de altfel si filmul, nu vor fi niciodata iubite.

Imi amintesc o discutie cu un amic legata de film. Cand eram in liceu vazusem filmul, insa eram printre putinii. Colegii nu intelegeau cum ma pot uita DE BUNA VOIE la asemenea film. Ulterior, prin anul 2 de facultate, am reusit sa conving un amic sa se uite la Morometii. Tin minte si acum ce mi-a zis ulterior:

„Bai, foarte misto filmul. Acum m-am putut uita la el pentru ca am simtit ca nu sunt obligat. Daca ma obligi sa fac ceva, nu fac. Iar filmul e altfel decat invatasem eu la scoala. Ilie Moromete E OM, nu e taran-filosof. In scoala aveam impresia ca e un fel de super-erou, ca el le stie pe toate, ca rezolva orice problema. Da, scoala cred ca a stricat rau de tot acest film”

Citatul este din memorie, dar subscriu celor spuse. Da, nu vom putea iubi niciodata o carte impusa la scoala. Ganditi-va ca unii isi pot aminti ca au luat nota mica din cauza lui Ilie Moromete. Cum ar putea ei sa iubeasca personajul care le-a scazut lor media?

In plus, toate comentariile alea imbecile ne fac sa avem o cu totul alta imagine. Ilie Moromete e super-erou, Eminescu e luceafarul poeziei romanesti, iar Vitoria Lipan este o super-femeie, superioara oricarui super-erou din benzile desenate.

Sa va dau acum un exemplu contrar: Toate panzele sus. Tin minte ca aceasta carte era in manualul de clasa a IX-a. Eu vazusem filmul cand eram mic (ala in mai multe parti, pe care-l revad si acum cu placere) si am pus instant mana pe carte s-o citesc. Dupa ce ni s-a dat o mica tema din carte, profa de atunci ne-a spus ca vom trece mai departe, opera nefiind in programa de bac. Personal, am fost extrem de mahnit, fix romanul meu preferat nu este discutat. Ulterior, dupa ani de zile, mi-am dat seama ce bine mi-a facut acea profa de romana: personajele mele dragi din Toate panzele sus sunt conform imaginatiei mele si conform cu ceea ce am vazut in film. Nu am niciun cliseu tembel scris de cine stie ce critic ratat, nu am vreo descriere absurda, nu am nimic inflorit. Si multumesc lui Dumnezeu (sau oricarei alte forte supranaturale existente) ca nu am amintiri legate de note cu privire la acea opera. Scoala a reusit performanta sa nu-mi strice Toate panzele sus.

Poster Morometii

Victor Rebengiuc este Ilie Moromete

In mintea noastra, a tuturor cinefililor, Rebengiuc a ramas Moromete. Este rolul sau cel mai cunoscut, este personajul care a parut ca i se potriveste cel mai bine. In spectacolul de teatrul rolului lui Ilie Moromete este jucat de Marcel Iures. Oricat de bun ar fi Iures pe scena, si nu putem nega, Marcel Iures CHIAR este un actor foarte bun, Ilie Moromete este Victor Rebengiuc. Si este paradoxal, initial Moromete trebuia sa fie Dinica. Multi inca se intreaba cum ar fi aratat Moromete jucat de Dinica.

Concluzii

Cifrele de pe Youtube arata ca Morometii sunt interesanti si pentru generatia internet. Nu stiu cum va fi primita o continuare, insa stiu ca filmul Morometii este macar cunoscut acestei generatii.

Daca sunt Morometii de actualitate nu va pot spune. Va pot spune, insa, ca filmul Morometii inca starneste interes. Daca nu mai este de actualitate poate fi un bun film de istorie sociala, unul extrem de bine realizat, deci tot este important.

Va invit sa vizionati Morometii, va invit sa vizionati si celelalte filme de pe Cinepub, va invit sa vizionati, la modul general, filme romanesti. Eu le voi promova, asa cum pot eu, pe blogul meu de filme, Cinemil.ro. Am scris acest articol aici pentru ca e vorba si despre spectacolul de teatru de la Act (pe care vi-l recomand cu caldura), dar si pentru ca voiam ca despre proiectul Cinepub sa afle si cititorii acestui blog. Salutari CINEMILE tuturor! 🙂

 

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !