Moralitatea in social-media

Moralitatea in social-media

 

 

Nu este ok sa faci concursuri in care sa impui like & share. Share-ul trebuie sa vina de la user, sa fie ceva natural.

Nu este ok sa ai numai share-uri artificiale pe profil.

Nu este ok sa iti faci un profil de facebook special pentru concursuri de genul.

Nu este ok sa STERGI un share dupa ce s-a terminat concursul.

Nu este ok sa scrii despre chestii in care nu crezi, doar pentru bani.

Nu este ok sa judeci pe altii.

Nu este ok sa te iei de altii pentru ce scriu pe blog.

Nu este ok sa stai cu ochii pe greselile gramaticale ale unui blogger.

Nu este ok sa ai articole pline de greseli.

Nu este ok sa scrii doar articole de bine despre evenimente, chiar daca acestea au avut evidente parti negative.

Observati ca nimic nu este ok in social-media? Moralitatea in social-media e o chestiune relativa. Articolul a pornit de la o discutie avuta astazi cu o amica, continuata apoi pe peretele meu de facebook. Multe chestii sunt imorale. Acel OK poate fi inlocuit, lejer, cu MORAL. Nu este MORAL sa … Am folosit cuvantul OK pentru ca el este folosit de majoritatea bloggerilor.

Care este solutia? Eu as caracteriza-o printr-un singur cuvant: consecventa. Actioneaza la fel in toate situatiile, consecventa trebuie sa te caracterizeze. Nu spune astazi ceva ce contrazice un articol de ieri. Sau daca da, spune ce te-a facut sa-ti schimbi parerea.

Altfel, orice actiune a ta poate fi caracterizata, intr-un anumit context, drept imorala.

Moralitatea in social-media ar putea fi, teoretic, reglementata si printr-un cod etic unanim acceptat. Cum poate fi, insa, acceptat un cod etic unitar atat timp cat parerile sunt atat de diferite? In plus, asta e ideea social-media: diversitatea de opinii. Fiecare cititor este propriul judecator moral. Consideri ca nu e ok cum actioneaza bloggerul X? Il sanctionezi: nu ii mai frecventezi blogul, nu-l mai urmaresti, Si aici dau un exemplu: o amica postase o chestie stupida spusa de celebrul Radu F; un amic i-a lasat un comentariu negativ; ea a sters acel comentariu, el a sters-o din lista. Simplu si direct.

E drept, exemplul de mai sus este foarte drastic. Ca sa va zic opinia mea, nu sunt de acord cu niciunul dintre ei: nu as sterge niciun comentariu si nici nu as sterge din lista pe cineva care mi-ar sterge vreun comentariu. In altele sunt foarte drastic, aici sunt un pic mai tolerant. Doar ca modul celor 2 de a actiona poate servi exemplu pentru altii: de ce sa te enervezi mereu pe modul in care actioneaza o persoana? Solutia e la tine. Tu o poti sanctiona ori premia pentru atitudinea ei.

Acum astept si parerile voastre legate de moralitatea in social-media. Insa, asa cum am zis la inceput, vedeti cum comentati: comentariile voastre trebuie sa fie MORALE! 🙂 Salutari MORALE tuturor!

4 thoughts on “Moralitatea in social-media

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !