Monica Berceanu despre Nymphomaniac Vol II

Pentru a fi consecvent, am zis s-o las tot pe Monica sa scrie despre Nymphomaniac Vol II. Personal, voi scrie si eu despre acest film, pe minunat.eu probabil, insa doar dupa ce revad Antichrist, pentru a-mi mai clare unele aspecte. Acum sa-i dam cuvantul Monicai:

Nymphomaniac Vol II

E trecut bine de ora 12, deci pătrățelul îmi permite să scriu despre! 🙂

N-am să mă mai împart în FEMEIE-TERAPEUT-”POET”, ci am să fiu scurtă și la obiect:

O îmbinare de trăiri acest volum 2, care începe și se încheie cu suferință. Pare ciudat să vorbim despre ea într-un film cu un așa titlu.

Eroina Joe (Charlotte Gainsbourg) își continuă povestea cu alte 4 capitole, în care se dezvoltă ca ”profesionistă” și se dezumanizează ca femeie și mamă.

N-aș putea să văs spun cât durează filmul, pentru că am simțit că s-a comprimat. La fel cum am simțit că vreau să se încheie, când unele imagini îmi păreau atât de brutale, că aș fi vrut să fiu un spiriduș, să îmi aduc o telecomandă și să sting nu un Tv, ci o femeie ce ardea de durere și tot continua să o folosească, sperând la vindecare.

Joe povestește cum la vârstă fragedă, aflată pe iarbă, a avut primul orgasm, care a transpus-o într-o stare pe care nu știe să o explice, însă descrie 2 femei ce îi apar în extaz. Orgasmul este explicat de salvatorul ei, Seligman, ca fiind schimbarea la față a lui Iisus, iar cele 2 femei sunt de fapt 2 dintre cele mai mari nimfomane. Interesant este faptul că Joe o vede de fapt pe Fecioara Maria, contrastul creând o imagine paradoxală.

Aș putea explica apariția Fecioarei în viziunea lui Joe ca fiind premergătoare nașterii copilului său, pe care îl pierde în final din cauza excesului ei sexual. Joe alege să își părăsească propriul copil pentru a-și satisface nevoile sexuale, apoi, aflând că acesta se află într-un orfelinat, îi trimite anonim o importantă sumă de bani, ca și cînd ar dori să își plătească păcatele.

Joe ajunge să își deschidă o afacere ilegală, din care, datorită experienței acumulate de-a lungul vieții sale, ajunge să câștige foarte mulți bani (n-am să spun despre ce afacere este vorba, aș risca să vă ucid plăcerea de a descoperi singuri) 🙂

N-am să vă spun nici finalul (nu finalizarea) 🙂 pentru că este cu adevărat plin de o serie de trăiri, dar vă spun că Von Trier a reușit, prin acest film –pe care îl compar cu Antichrist ca și temă generală- să taie în felii inegale un cumul de sentimente care se ascund în orice femeie: frică, iubire, ură, durere, speranță, ORGOLIU. Am subliniat pentru că despre el este vorba în finalul filmului, final ce mie mi-a arătat că societatea noastră are nevoie de astfel de filme tocmai pentru că a uitat sau a facut tot posibilul să facă uitat exact rolul femeii!

Femeia, privită uneori ca obiect de schimb, este de fapt cea care ALEGE calea pe care dorește să meargă. Aș spune multe despre acest subiect, însă ar trebui să vă dezvălui finalul, iar Dl Emil Călinescu mă va spanzura cu biciurile lui Joe :).

Un film despre femeie și statusul ei! Nu un film despre sex! Sub nici o formă!

Un film care te face să vezi tocmai dincolo de uman și să tinzi către perfecțiune. Apariția Șirului lui Fibonacci într-un act sexual este atât de zguduitoare încât îți dai seama că acest film a fost creat pentru a exprima dorința de perfecțiune. (eroina dorește să se vindece de dependența de sex, cu orice preț, în aceeași măsură în care și-a dorit înainte să ajungă la perfecțiune –împlinirea sexuală cu orice preț.)

Frapantă a fost pentru mine diferența dintre momentele în care Șirul lui Fibonacci a apărut: în Nymphomaniac vol I ”eroina” actului sexual este Joe (partenerul său fiind Jerome), iar în Nymphomaniac Vol II discipola sa, care face sex cu același Jerome.

Mergeți să vedeți Nymphomaniac Vol II, aveți de învățat… 🙂 și nu kamasutra, ci despre atitudine, sacrificiu, răbdare, consecvență!

… și continuăm lista când, după ce-l vizionați, ne vedem la o noapte albă unde să discutăm despre profilul psihologic al lui VON TRIER. (oare ce-o însemna faptul că atât în Nymphomanic, cât și în Antichrist există aceeași temă, a dependenței de sex?) 🙂

Cam atat a avut Monica Berceanu de spus despre Nymphomaniac Vol II. Eu mai fac 3 scurte precizari:

Va las pe voi sa descoperiti momentul din film al acestei imagini si explicatia ei 🙂

– Ea mi-a trimis articolul azi-noapte, dupa ora 2. EU deja adormisem, asa ca il public acum.
–  Nu am CNA, deci pot publica astfel de articole si la 12 ziua 🙂
– Filmul intra in cinematografe abia saptamana viitoare, pe 7 februarie, fiind adus in Romania de Independenta Film.

In final, va invit si eu sa mergeti sa vedeti Nymphomaniac Vol II in cinematografe. Daca nu va era insa deja clar, este OBLIGATORIU sa vedeti in prealabil prima parte (nu va luati dupa bloggerii care se duc la continuari fara sa vada prima parte … si se mai si lauda cu prostia lor!). Apoi reveniti aici sa spuneti impresiile 🙂 Salutari CINEFILE tuturor!

Comments

comments

6 thoughts on “Monica Berceanu despre Nymphomaniac Vol II

  1. Pingback: Nymph()maniac vol 2 | Monica Berceanu Monica Berceanu
  2. Pingback: Despre Moarte, credinţă şi iubire, cu Emil Călinescu | Aripi de Drum

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !