Moise Guran impinge in groapa televiziunea traditionala
Moise Guran este un ziarist foarte apreciat. Nu sunt atat de extaziat de el ca ziarist, nu iau de bune toate opiniile sale, dar il respect ca ziarist. Intai si intai, respect faptul ca emisiunea sa se autofinanta, indiferent de postul tv unde era. Pur si simplu asta-mi doresc de la mai multi oameni: ei sa fie, in sine, un brand, iar televiziunea, in sine, sa fie doar o gazda.
M-as fi bucurat, deci, ca exemplul Moise Guran sa fie luat si de alti ziaristi. Problema este ca, momentan, Moise Guran anunta, sec, ca renunta la emisiune.
El va fi in continuare invitat pe la Digi 24, ii mai ajuta cu o opinie, cu un sfat, insa nu va mai avea PROPRIA emisiune.
Emisiunea se muta, oficial, in online. Publicul sau este deja acolo, iar el vrea sa fie printre primii. Vrea sa dezvolte o aplicatie, vrea sa faca multe in aceasta directie.
Problema este, insa, alta: ce ne facem cu publicul clasic al televiziunilor? Televiziunea traditionala inca are public. Am scris nu demult ca batranii sunt ai nostri si imi mentin afirmatia.
Asadar, cum reusim sa-i educam, atat cat putem, pe cei in varsta? Personal si financiar, Moise Guran a ales bine. El va reusi in proiectul tau tocmai pentru ca va fi printre primii. Va reusi pentru ca el, pe langa talentul sau de ziarist si cunostintele sale economice, mai are ceva: are viziune. Stie de unde bate vantul. Stie sa citeasca niste date de audienta.
Doar ca, vedeti voi, Digi 24 mai avea si un alt public. E drept, intr-o masura mai mica decat Antena 3, RTV ori Realitatea TV. Dar fix pentru publicul ala ma tem. Publicul ala nu se evapora, publicul ala inca exista. Si, dati-mi voie sa fac si eu un pronostic, va exista si in viitor.
Ati vorbit vreodata cu oameni proaspat pensionati? Asa e ca cu totii va spun ca „de cand am iesit la pensie ma uit mai mult la televizor”? Cam asta se intampla cu toata lumea. Poate cei sub 35 de ani nu se mai uita, desi si acolo veti avea surprize. Insa cei de 40-45 de ani INCA se uita la TV. Ca se uita si online e altceva, dar n-au parasit tv-ul. Asa ca 30-40, chiar 50 de ani de acum inainte televiziunea, in Romania cel putin, nu va muri.
Iar daca putinii ziaristi care ar putea face emisiuni decente se vor muta in online, lucrurile vor fi de-a dreptul tragice. Ideea e simpla: lumea se va uita in continuare la televizor, din N motive, insa emisiunile de acolo vor fi din ce in ce mai proaste.
Da, e o necesitate ca emisiunile sa aiba corespondent si-n online, da, e FIRESC ca in 2016 sa poti vedea o emisiune oricand doresti tu, dar acolo, la televizor, cand il deschizi si incepi sa butonezi, ar trebui sa poti vedea chestii decente.
Moise Guran impinge in groapa televiziunea traditionala. Fix asta face, chiar daca lui ii va merge foarte bine din noua postura. Uneori, deciziile bune pentru tine nu sunt neaparat bune si pentru cei din jur. Salutari BLOGOSFERICE tuturor!
PS. Nu e poza mea, e de pe Google. 🙂