Modalități importante de a-ți îmbunătăți abilitățile de gândire strategică

Modalități importante de a-ți îmbunătăți abilitățile de gândire strategică

Dacă crezi că abilitățile de gândire strategică sunt doar pentru directorii executivi, răzgândește-te. Se poate și trebuie să se întâmple la fiecare nivel al organizației; este una dintre acele părți nescrise din toate fișele postului. După ce te-ai convins că face parte și din munca ta, concentrează-te pe dezvoltarea a trei abilități cheie care vor demonstra iscusința ta strategică.

Pentru a fi strategic, ai nevoie de o înțelegere solidă a contextului industriei, a tendințelor și a factorilor decisivi în afaceri. Și nu este suficientă o apreciere intelectuală a importanței promovării datelor actuale și a celor în curs de dezvoltare. Poți arunca o privire în acele locuri pe care le consideri doar distractive. Sunt, de fapt, mai mult decât atât. Împreună cu o rotire se poate produce și o turnură a minții, ori o mutare a unei piese mici poate aduce cu sine acel „Aha!” pe care îl căutai.

Modalități importante de a-ți îmbunătăți abilitățile de gândire strategică sah

În primul rând, deschide-ți mintea pentru cunoaștere, urmărind tendințele în căutarea cărora se află și compania în care tu te afli. Poți fi unul dintre cei care nu vede imaginea de ansamblu. Din cauza cantității de muncă pe care o ai și a ritmului în care se presupune că ar trebui să o duci la îndeplinire, poți tinde să abordezi adesea atitudinea „cu capul în jos”, nereușind astfel să privești la un nivel mai înalt și să observi atât tendințele interne, cât și cele externe. Îți pot lipsi informațiile cheie care ar putea să te ajute să te concentrezi, să stabilești care îți sunt prioritățile și să fii proactiv în abordarea problemelor legate de talentele companiei tale în creștere rapidă. Dacă îți vei privi locul de muncă dintr-o perspectivă tranzacțională, ca și cum ar fi vorba pur și simplu de o altă angajare, îți va fi greu apoi să asimilezi ideea că titlul pe care îl deții e de păstrat și de dezvoltat. De exemplu, acordă atenție problemelor care se ridică mereu în companie sau organizație și sintetizează obstacolele comune cu care se confruntă colegii tăi. Fii proactiv cu privire la conectarea cu aceștia, atât în cercul mic în care te învârți, cât și în industria în care te afli. Apoi, nu ezita să împărtășești constatările. Înțelege că există informații și o perspectivă unică pe care le oferă funcția ta și definește impactul acesteia asupra strategiei la nivel corporativ.

Nu uita că trebui să gândești. Cu siguranță, de gândit, gândim mereu, dar această direcție a gândirii e presărată cu întrebări dificile. Cu o nouă înțelegere a tendințelor și a problemelor, poți practica utilizarea gândirii strategice, întrebându-te: „Cum extind ceea ce am în vedere acum?” Întrebările sunt limbajul strategiei. Devenind mai curios și examinând informații din puncte de vedere multiple, vei ajunge la rezultate la fel de colorate.

De exemplu, poți lucra la un proiect de păstrare a anumitor angajați care se află pe lista de redistribuire, adresându-ți astfel de întrebări: „Ce ar putea avea impact negativ asupra rezultatului?” „Care sunt semnele timpurii ale succesului/eșecului?” „Ce trebuie să înțeleagă partenerii de afaceri pentru a-și asigura succesul?”. Obținând niște răspunsuri clare, poți ajunge să realizezi că există tactici de reintegrare și de convingere a directorilor superiori asupra beneficiilor pe care acei angajați le pot aduce pe mai multe proiecte.

Gânditorii strategici știu, de asemenea, să vorbească strategic. Ei acordă prioritate acestei acțiuni și își ordonează gândurile. Ei își structurează comunicarea verbală și scrisă într-un mod care ajută publicul să se concentreze asupra mesajului de bază. Provocă status quo-ul și îi fac pe oameni să vorbească despre ipotezele care stau ascunse undeva sub multe straturi de conversație. Cei cu adevărat calificați în vorbirea strategică îi ghidează pe oameni prin procesul de identificare a problemelor, modelarea înțelegerii comune și încadrarea alegerilor strategice. Felul în care vorbești poate crea percepția că nu ești strategic.

Încercarea de a-ți construi abilitățile de gândire strategică poate fi inconfortabilă. La început, s-ar putea să te simți ca și cum arunci nisipul în ocean. Viziunea ta va fi tot mai estompată pe măsură ce îți gestionezi sentimentele neliniștitoare care vin odată cu provocarea propriilor ipoteze. Cu toate acestea, lucrurile se vor așeza la un moment dat și vei putea contribui la un nivel superior la proiectele pe care vrei să le desfășori; nu altfel, decât într-un mod strategic.

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !