Moartea pentru patrie

Moartea pentru patrie

 

 

Viata la bloc, zilele noastre. Nea Valerica este printre ultimii veterani de razboi in viata. Are 90 de ani. Pe la el mai vine vecina Eugenia sa-i faca de mancare si ceva cumparaturi. Pe la Nea Valerica vine nepotul din Canada, Bogdan (George Constantinescu), care momentan nu mai are unde sa stea.

Doamna Eugenia (interpretata de Dana Voicu, avand in rol in care deja ne-am obisnuit s-o vedem) are, impreuna cu sotul ei, Marcel (Lucian Ifrim), o fata de 18 ani. Marcel pare ca poseda toate defectele pe care le-ar putea avea: este infidel, este violent, este mincinos si deloc intelegator cu fata lui.

Amanata acestuia este Cristina (interpretata de Paula Chirila), care locuieste in acelasi bloc.

Conflictele apar din orice si cauza tuturor pare a fi Bogdan. El este cel care a destabilizat echilibrul, venind din indepartata Canada. El a ocupat locul de parcare care nu i se cuvenea, s-a cuplat cu Alina si, in plus, a perturbat linistea lui Nea Valerica. Cum se sfarsesc toate aceste conflicte va las pe voi sa descoperiti.

Actorii isi interpreteaza cu totii foarte bine roluri, in evidenta iese, insa, doar Constantin Cojocaru, in rolul lui Nea Valerica. Acesta imita pasii minusculi ai unui batran, imita vocea si chiar mimica. Este un rol cu adevarat de exceptie.

Dana Voicu isi joaca rolul clasic, de mama gospodina, care indura multe de dragul familiei, Ruxandra Hule, aflata la debut, isi joaca onorabil rolul de adolescenta care fuge de acasa. Cel mai slab conturat rol a fost cel al amantei, despre care nu aflam decat ca facea sex cu un barbat casatorit. In rest, ea pare inexistenta, desi aflam si despre ea ca e de mult timp in acel bloc.

Decorul este minimalist, actiunea desfasurandu-se in 4 sau 5 locatii. Sunt apartamentele celor 3 (al batranului Nea Valerica, al sotilor si al amantei), pe langa cele 3 avand cateva scene care se petrec afara. Asta insemnand parcarea, dar si statia de autobuz (o singura scena). Nu se intelege daca ele erau unul si acelasi loc ori erau diferite (as zice ca ar fi trebuit sa fie diferite, de obicei locurile de parcare aflandu-se in spatele blocului).

Regia spectacolului Moartea pentru patrie este semnata de Alexandru Maftei, cunoscut pentru lungmetrajele sale Buna! Ce faci? (tot cu Dana Voicu) si mai recentul Domnisoara Christina. A semnat, de asemenea, si regia spectacolului Sase din 49, tot cu Dana Voicu in rolul principal. Moartea pentru Patrie este un spectacol despre problemele urbane de zi cu zi, despre „supravietuirea urbana” (cum am vazut ca este caracterizat in alte cronici), un spectacol unde, cu siguranta, vom recunoaste personaje din viata de zi cu zi. Moartea pentru Patrie se joaca la Teatrul de Arta din Bucuresti. Despre Moartea pentru Patrie gasiti alte opinii pe SemneBune, Ziarul Metropolis si pe EVZ.ro. Salutari TEATRALE tuturor! 🙂

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !