Moartea lui Salam a incins internetul zilele trecut. Evident, stim deja ca Florin Salam nu a murit. Daca ar fi murit nu s-ar fi vorbit atat de mult despre el.
Insa, ca de obicei, un astfel de scandal scoate in evidenta multe lucruri negative. Scoate gunoiul de sub pres, ca sa zic asa. Adica, altfel spus, niste lucruri pe care nu le stiam, de care habar nu aveam, ies in evidenta intr-o astfel de situatie. Eu ma voi margini doar la 5, dar ele sunt mult mai multe.
Moartea lui Salam ne arata cata incredere mai avem in presa!
Pe scurt: Moartea lui Salam a fost anuntata de ProTV. Daca ar fi fost anuntata de CanCan, Click ori Fanatik ar fi fost mai putin grav. Multi au plecat de la premisa ca stirea este reala pentru ca … a fost anuntata de ProTV.
Luand-o altfel, nu mai exista nici macar un reper in presa noastra, un post de televiziune, un ziar ori macar un site despre care sa spui ca este 100% de incredere.
Atunci cand ne luptam cu fake-news-uri si cu putinistii ar trebui sa ne intrebam cine a decredibilizat presa. Putin a facut asta? Am mari dubii.
In plus, cele mai virulente postari impotriva gafei celor de la ProTV au venit din partea … altor jurnalisti. Alte comentarii sunt de prisos, zic eu.
Moartea lui Salam ne arata cati neoameni traiesc printre noi!
Pe scurt: cei care S-AU BUCURAT de moartea lui Salam NU POT fi numiti oameni. Inteleg sa ai ceva cu muzica lui, fie sa-ti displaca strict estetic, fie sa-ti displaca mesajele ei. Desi, fie vorba-ntre noi, mesajele din manele nu sunt deloc uniforme, omogene, avand o gama mult prea variata de mesaje pentru a putea afirma ca MESAJUL MANELELOR ESTE …
Dar sa trecem peste detalii de genul. Poate-s eu prea scrupulos. Permit adevarului sa strice niste injuraturi bune …
Revenind la neoameni, exista o categorie de semeni care ies in evidenta atunci cand moare cineva. In acest caz NU a murit nimeni, dar pana sa aflam asta am putut vedea cine este neom.
Acesti neoameni se dau superiori, considerand ca este o prostie, o absurditate, expresia „de morti numai de bine”. Ei vorbesc ostentativ de rau fiecare mort (ori aproape fiecare) tocmai pentru a arata cat de superiori sunt. Si de diferiti.
Si de neoameni, as adauga eu.
Moartea lui Salam redeschide discutia despre manele!
Discutia despre manele este ampla si dureaza de peste 20 de ani. Maneaua este singurul gen muzical care ORIPILEAZA, care provoaca reactii virulente. O melodie poate fi oricat de proasta, un cantaret poate avea oricate defecte, daca nu este vorba de manele nu starneste patimi. Exista atatia cantareti netalentati (care fac playback), exista atatea melodii proaste, uitabile, ignorate, insa despre ei si despre ele nu se vorbeste cat s-a vorbit si se vorbeste despre manele.
Iar un subiect de genul, un astfel de scandal, readuce in discutie subiectul.
Ca sa intelegeti, antimanelismul este o combinatie de snobism (elitism) cultural amestecat cu rasism. Proportiile sunt egale printre oameni, chiar daca rasismul este deseori bine camuflat. Primul, snobismul cultural, muzical, este ceva cu care te poti mandri, ceva evident, care nu poate fi nicicum ascuns. Si nici nu-si propun s-o faca.
Din pacate, desi unele argumente pot fi valide, pot fi discutate serios, eu am o mare problema: nu le cred. Nu voi crede un om care-mi argumenteaza rational ca maneaua e defecta pentru ca este dedicata interlopilor pentru ca eu il suspectez de rasism. Da, acest argument a fos prima oara adus in discutie de niste oameni bine-intentionati, l-am vazut inclusiv la Valeriu Nicolae, pe care nu-l poate acuza nimeni de rasism, insa ulterior a fost preluat de multi oameni pe care nu-i pot crede. Oameni care, de-a lungul timpului, au acuzat maneaua de multe lucruri. Un rasism mascat, bine amestecat si camuflat de un snobism cultural de-a dreptul gretos.
Moartea lui Salam ne arata cat ne atrage moartea!
Romanii si mai ales romancele sunt mari amatoare de moarte. In piesa Gaitele, de Alexandru Kiritescu, cele 3 babe se ridicau repede din scaunele lor si urmareau ceremonios de la fereastra fiecare cortegiu mortuar care trecea. Vorbeau cu foc si patos despre morti, despre inmormantari.
Pasiunea aceasta se vede cu ochiul liber. Cred ca suntem poporul cel mai pasionat de asa ceva. Cred ca suntem singurii care se uita la TV la inmormantari. Au fost EXTREM de multe, PREA MULTE, inmormantari transmise la TV.
Moartea lui Salam ne arata cat de conspirationisti suntem!
Aici folosesc cuvantul „conspirationist” atat cu, cat si fara ghilimele. Eu nu-l consider un cuvant neaparat peiorativ. A cauta explicatii alternative nu este un lucru gresit.
Insa marea problema a multora este ipocrizia: este firesc sa consideri ca, de fapt, Florin Salam si apropiatii erau intelesi cu ProTV-ul, fie direct, fie indirect, furnizandu-le ziaristilor de acolo informatia falsa, insa este complet gresit, conform acelorasi persoane, sa pui la indoiala discursul oficial legat de pandemie (ori de Razboiul din Ucraina).
Exista oameni consecventi, care pun tot timpul la indoiala varianta oficiala, insa sunt oameni, destui, prea multi as zice, care pun la indoiala versiunea oficiala doar cand le convine. Florin Salam face astfel de lucruri pentru ca e un om cu caracter indoielnic, deci de la el ne asteptam la orice. Nu inseamna, insa, ca trebuie pusa la indoiala naratiunea leagata de vaccinare, de Covid la modul general, de Razboiul din Ucraina ori cine stie ce alt subiect la moda. Asta zic ei, evident.
Ideea este, insa, alta: suntem mai conspirationisti decat multi altii. La o astfel de gafa, pe care eu o consider pur si simplu o prostie, multi prefera sa creada varianta conspirationista. Isi pun o intrebare legitima, „de unde stiau cei de la ProTV de moartea lui Salam? nu cumva de la apropiatii acestuia?”, pe care o infloresc cu diverse altele. „Fie stiau din start ca e fals, dar au primit bani sa o dea, fie au fost pur si simplu mintiti de apropiatii cantaretului”.
De aici pana la „au avut unii interes sa creeze alt subiect, ca sa nu vorbim despre scumpiri” nu mai este decat un pas. Pas cu pas, cum ar zice presedintele in functie.
Nu pot sa inchei fara sa vorbesc despre mine. Nu ma ascund: Moartea lui Salam aduce trafic. Bloggerul asta tinteste, altfel e ipocrit. Insa mi se pare o diferenta majora intre a minti, a da un ditamai fake-news-ul, intentionat sau nu, si a discuta pe marginea acestui fake-news. Eu nu spun nicio secunda ca a murit Salam, insa mi se pare ca un blogger nu trebuie sa evite subiectele de genul. Dimpotriva. Nu sunt OBLIGAT sa-mi spun parerea despre un subiect, nu imi reneg opinia exprimata acum nu mult timp, insa mi se pare ca un subiect poate si trebuie privit din foarte multe perspective. Nu trebuie neaparat sa injuri ProTV-ul atunci cand discuti despre moartea lui Salam. Ceea ce fac eu aici.
In final, va pun o intrebare simpla: voi ati crezut stirea despre moartea lui Salam? Eu recunosc ca nu. Noroc ca am vazut-o cand deja fusese dezmintita.
2 thoughts on “„Moartea lui Salam” scoate in evidenta 5 chestii negative din societatea romaneasca!”