Mituri despre Turcia si turci …

Sunt in aeroport in Antalya, am laptop, am internet (am facut rost cumva de parola de wirelles), asa ca trebuie sa-l folosesc la maxim. Stiu ca am scris deja un articol despre turci si cum sunt ei, dar nu e complet. Acum voi scrie cate ceva despre stereotipurile despre turci (am deja 2 experiente cu turci, am fost in tara lor, deci sa va zic):

1. Fumezi ca turcii – cat se poate de adevarat. Aproape toti turcii fumeaza. Imi pare ca fumatul a fost inventat acolo si special pentru ei. SI asta observasem si la turcoaicele de la trainingul din Brasov.

2. In Turcia toate preturile sunt negociabile – FALS! Abia am negociat cu unul sa-mi dea 5 vedere la 2 lire (era teoretic 0.5 /vederea). In magazine deloc, preturile sunt fixe. Cred ca situatia e valabila doar in celebrul bazar din Instabul (s-ar putea ca lucrurile sa se fi schimbat si acolo).

3. Turcii sunt galagiosi – ADEVARAT! Trei sferturi URLA in loc sa vorbeasca la telefon. Asta desi altfel sunt oameni foarte calmi. Dar deh, la telefon se urla. Iar copiii turcilor sunt la fel de galagiosi. Asta SI pentru ca parintii ii incurajeaza sa fie asa (faza vazuta in aeroport, e pe bune).

4. Turcia e o tara aglomerata – corect. In Instanbul in aeroport e o aglomeratie de nedescris. Iar Frakfurtul (ca am fost pe aeroport si acolo) cica are un aeroport mai mare. Dar poate senzatia e data si de faptul ca turcii sunt nitel mai galagiosi.

5. Turcii nu beau alcool – FALS! S-au occidentalizat foarte repede iar betiile sunt ceva normal si acolo.

6. All inclusive-ul e o mare afacere – FALS! Sa va zic de ce:
– de baut poti sa bei doar la hotel; stai pe marginea piscinei si ceri bere sau suc (sau ce-o fi); iar ele iti vin in pahar (care e foarte mic de multe ori), care pahar oricum ajunge in jumatate de ora uneori (iar berea nu era tot timpul rece, sa nu zic altfel);
– mancarea e la ore fixe, deci te tine legat iarasi de hotel;
– mancarea este foarte repetitiva: peste azi, peste maine, orezul la fel, paste…; cica poti alege, dar poti alege dintre feluri date de ei, atat si nimic mai mult; prima oara e ok, a II-a oara la fel, dar te saturi;
– nu toata mancarea e buna, s-a nimerit (la hotelul unde am stat prima oara de ex) ca laptele sa fie stricat dimineata.

7. Turcii nu le au cu punctualitatea – corect! Faza din Instanbul am povestit-o deja, dar v-o reamintesc. Este ceva specific, e clar ca nu le au cu punctualitatea. Sa vedem la intoarcere cum vor fi.

Ajung 7 chestii, nu? Unele sunt adevarate, altele nu. Raman insa la parerea ca Turcia e o tara frumoasa, ca Turcia merita vizitata si ca turcii sunt de treaba. Ok, s-ar putea sa te fenteze nitel la bani, dar in fond asta facem si noi, nu? Trebuie sa stiti unde mergeti si ce cumparati totusi.

Salutari BALCANICE tuturor!

ps: articol scris de pe laptop, pe aeroportul din Antalya!

Comments

comments

2 thoughts on “Mituri despre Turcia si turci …

  1. Adevarul este ca unele sunt perfect adevarate. Turcii chiar sunt galagiosi, fiecare turc are un pachet de tigari in buzunar sau in geanta iar despre Istanbul ce pot spune, e cel mai aglomerat oras in care am fost!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !