Mic si al dracu

Fiecare teatru are specificul sau. Fiecare teatru are, se spune, spectacole asemanatoare. Acest lucru se intampla atunci cand acel teatru are proprii actori. Atunci cand teatrul este doar gazda, precum in cazul Godot, diversitatea este punctul forte. Diversitatea atrage si ea, uneori mai mult decat orice. Diversitatea poate fi tradusa, deseori, prin elementul surpriza (tocmai am scris despre el in deplasare). Teatrul Evreiesc de Stat se caracteriza, pana acum, prin spectacole oarecum sobre. Radeai, te simteai bine, insa plecai de acolo cu oarece invataminte. Fiecare spectacol vazut la Teatrul Evreiesc avea, mai accentuat sau mai putin accentuat, un element oarecum tragic. Te puneau pe ganduri la final. Mic si al dracu se doreste a fi exceptia care confirma regula.

Nu ca acest lucru ar fi, din start, unul rau. Dimpotriva. Spectacolul Mic si al dracu m-a surprins al dracului de placut. Iar contextul, desi pare defavorabil, a fost, in fapt, in avantajul spectacolului. Sa va explic:

1. Teatrul Evreiesc nu mai are sediu de ceva timp. Isi joaca spectacolele in diverse locatii, cele mai multe jucandu-se la Sala Noua a Teatrului de Comedie si la Teatrul Nottara. Mic si al dracu s-a jucat la Sala Noua a Teatrului de Comedie. Paradoxal, locatia a avantajat spectacolul. La un moment dat cativa spectatori, din primele randuri, au fost invitati pe scena, la dans. De asemenea, Valentin Rosca a venit sa faca ochi dulci catorva spectatoare din public. Acest lucru nu ar fi fost posibil in alta parte.
Un spatiu Mic si al dracu a fost, deci, in avantajul spectacolului.

2. Spectacolul a fost la ora 11 dimineata. Teoretic, o ora total nepotrivita pentru teatru. Teoretic, o ora foarte incomoda atat pentru spectatori, cat si pentru public. Practic, mie-mi pare ORA PERFECTA pentru acest spectacol. Este tipul de spectacol care te energizeaza. Mi-e frica sa ma intreb cum ar fi daca acest spectacol s-ar juca la ora 10 seara, cum se mai joaca in cateva teatre alternative din capitala. Probabil acei spectatori nu ar dormi toata noaptea…

3. Vremea mohorata si ploioasa NU este in avantajul spectacolului. Teoretic. Practic un astfel de spectacol este remediul ideal. Vremea ploioasa te deprima. Ce remediu mai bun poate exista?

Ce se intampla in spectacolul Mic si al Dracu? Pai cam de toate. Maia Morgenstern este ARTISTUL, iar Valentin Rosca este balerinul. Vocea ei si miscarile lui alcatuiesc un intreg. Bineinteles, imaginatia noastra, a tuturor, joaca un rol extrem de important. Iar amandoi joaca ABSOLUT DEMENTIAL!

Spectacolul se bazeaza pe opera celebrului poet umorist Ion Pribeagu. Daca nu ati auzit de el sau nu stiti nicio poezie de-a lui, intrati AICI. Nu fac spoiler, asa ca nu spun la ce poezii se refera.

Cantec, dans, poezie, voie buna. Mic si al dracu. Sau cand teatrul este poezie. La propriu.

Mic si al dracu are urmatoarea reprezentatie miercuri, 7 mai, ora 19, la aceeasi Sala Noua a Teatrului de Comedie. Mergeti sa vedeti SPECTACOLUL! Un spectacol in adevaratul sens al cuvantului! Salutari ALE DRACULUI tuturor!

ps: Spectacolul Mic si al Dracu mi-a fost recomandat in mai multe randuri, de mai multe persoane. Printre persoane s-a numarat si Raluca Cincu, care l-a recomandat intr-un interviu acordat acestui blog. Atunci ma prinsese in offside: imi zisese de un spectacol la care nu fusesem. Am remediat problema intre timp ­čÖé

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !