M-as bucura sa vad analize sociologice, psihologice si politice legate de o chestie aparent banla: fresh de portocale la micul dejun. Ma gandesc, presupun, fara sa am dovezi concrete, ca el a avut un impact mult mai mare asupra romanilor decat a avut asupra altor popoare, insa este posibil sa ma insel. Fiecare om si fiecare grup de oameni reactioneaza diferit, deloc previzibil.
De unde a pornit toata nebunia asta? Pai, nu stiu daca stiti, daca va mai aduceti aminte, dar un serial care a patruns extrem de bine in Romania, intai comunista, apoi capitalista, a fost Dallas. Bogatanii texani, pe care romanii ii apreciau in loc sa-i repudieze, pe care-i invidiau in loc sa-i urasca, isi incepeau dimineata cu acest banal fresh de portocale. Romanii, pe vremea aia, nu avea nici portocala si nici cu ce s-o stoarca (intr-un mod cat de cat eficient).
Ca un efect al acelor vremuri, multi romani au ajuns sa judece hotelurile pe unde merg, din tara ori de afara, pe baza cestui criteriu: au fresh de portocale? Daca da, cat de bun este? Este 100% natural?
Pentru ca au vazut dorinta romanului de a bea fresh de portocale, multi hotelieri romani au hotarat … sa improvizeze. Unii pun cel mai ieftin suc de portocale pe masa, avand grija sa nu fie acidulat, macar 1 client de la micul dejun sa creada ca este natural. Altii, un pic mai inventivi, prepara acel fresh de portocale undeva in ascunzatoare, pentru a nu fi vazuti. Si tot pacalesc: caci storc portocalele proaspete, amestecand, insa, sucul cu apa si cu suc ieftin din comert. Il dilueaza. Il boteaza ori il indoaie, cum se zice in cazul vinului.
Nu mica mi-a fost mirarea cand am auzit ca unii folosesc metode antice, primitive, de stoarcerea fructelor. Nu ca nu folosesc un storcator profesionist, scump, ci nu au auzit in veci de storcator de fructe. Il considera un accesoriu complet inutil. Pentru snobi. De fite.
Unii hotelieri nici macar nu vad vreo diferenta. Ei considera ca turistul vrea sa bea suc de portocale, deci de ce ar conta CE FEL de suc bea el? Ala ieftin, prost, din hypermarket, are si zahar, ii da energie, deci cu atat mai bine.
Acum discutia ar trebui sa fie despre numarul de stele. Caci, intr-adevar, un hotel de 2 stele ar trebui sa aiba, in mod logic, un mic dejun de 2 ori mai slab, calitativ ori cantitativ, unui hotel de 4 stele. Doar ca, vedeti voi, nu este deloc asa.
Si nici macar zona nu este atat de relevanta. Am fost cazat in Timisoara, in perioade diferite, la hoteluri de 4 stele, ambele in centru. Diferentele dintre mesele de dimineata la cele 2 hoteluri era destul de mare. Repet: aceeasi clasificare, tot 4 stele, acelasi oras, Timisoara, aceeasi localizare, centrul.
Atentie: micul dejun este criteriu pentru clasificarea hotelurilor, dar doar prezenta ori absenta lui. Practic, atat timp cat AI mic dejun inclus in pret, esti ok. Poti avea, deci, un mic dejun fabulos la 2 stele si un mic dejun saracacios la 5 stele.
Situatia este cumva paradoxala: marcile bune de storcatoare, profesioniste, cele cu randament maxim, tip Hurom, au ajuns sa fie mai prezente in casele oamenilor, la persoane fizice, decat in bucatariile restaurantelor de hotel. De altfel, nici restaurantele normale ori barurile nu prea poseda asa ceva.
Si nu inteleg de ce. Un storcator bun este unul eficient, care scoate nu doar un suc gustos si de calitate, dar mai are si marele avantaj de a scoate o cantitate (mult mai) mare de suc decat un storcator normal. Ori unul manual, inca la moda in multe bucatarii.
Eu, unul, ca persoana fizica, nu mi-am luat (inca?) un astfel de storcator din 2 motive. Primul motiv: o bucatarie mult prea mica, nu stiu unde ar avea el loc. Al doilea motiv, la fel de practic: nu stiu daca l-as folosi foarte des. Nu as avea foarte mult timp si risc sa iau un alt aparat care sa stea de muzeu.
Un astfel de aparat isi are, insa, locul in bucataria unei case cu curte, unde deseori as putea avea invitati. Unde as da seara petreceri, udate din belsug cu alcool. Petreceri la care acest minunat suc pe care noi il numim in romgleza fresh de portocale poate fi combinat deopotriva cu votca, rom sau whiskey. Acelasi fresh de portocale ar avea dimineata rolul de a ne trezi, de a ne scapa de mahmureala. De a ne taia greata.
In cazul in care nu stiati deja, mie nu-mi place cafeaua, imi displace mirosul ei mult prea intens (cu care am ajuns, in ultimii ani, sa ma impac, cand voi ajunge sa ma impac si cu gustul se va chema ca am imbatranit definitiv), drept urmare eu caut bauturi alternative. As vrea sa spun cola, un inlocuitor gustos, eficient, dar deloc sanatos.
Drept urmare, ar trebui (si-mi propun asta) sa-mi incep dimineata cu un fresh de portocale. Poate nu chiar FIECARE dimineata, poate nu chiar fresh DOAR de portocale. Dar spre asta ar trebui sa tind. Idealul la micul dejun acesta ar trebui sa fie.
Da, pe unii inca ii mira ca lucrurile pe care le vedeau ei la televizor, la oamenii bogati, din tarile LIBERE, sunt acum accesibile tuturor. Asta inseamna progres si, mai ales, asta inseamna ca si noi, romanii, suntem in randul lumii. Macar din acest punct de vedere.
Mic dejun cu fresh de portocale – simbolul bogatiei si al libertatii este inscris in competitia Super Blog 2018
ps: Era sa uit: cu sau fara fresh de portocale la micul dejun, noul sezon din Dallas, din 2012, nu a mai suscitat interesul nimanui la noi. Inca nu-mi explic de ce.
2 thoughts on “Mic dejun cu fresh de portocale – simbolul bogatiei si al libertatii”