Salutare din nou,
Raman in domeniul scolar si educational si vorbesc acum despre … copiat. Da, ziarele isi dau seama ca se copiaza in scoala doar cand se da bacul. In timpul liceului, in timpul facultatii nimeni nu copiaza nimic. Doar la bac nenorocitii de elevi isi pun imaginatia la contributie si copiaza. Ma rog, uneori profesorii sunt in urma cu tehnologia . Sau ma rog, nu uneori, ci tot timpul ar zice unii.
Insa se copiaza si in alte tari. Ce a vazut Kazakstanul n-a vazut toata Romania. Si nu cred ca va vedea.
Ce ma distreaza este enervarea unora (pare pe bune): cum sa se copieze? Eu imi amintesc ce-mi povestea o amica, despre o profa d-a ei (de biologie parca). Cica: „datoria voastra ca elevi este sa incercati sa copiati, iar a mea ca profesor este sa va prind; nu trebuie sa ne suparam unii pe altii: nici eu pe voi ca incercati sa copiati, nici voi pe mine cand va prind”. Daca n-ati inteles, ideea e simpla: orice elev va incerca sa copieze. Si va reusi. Da, le e gandul numai la copiat. La mine-n clasa, la liceu, pana si cea mai buna copia. Cand putea. Unii copiau sa ia 5, altii ca ea sa ia 10. E adevarat, ea daca era prinsa si sa zicem ascultata ar fi luat nota de trecere, eu n-as fi stiut nimic. De fapt n-am stiut, ca am fost prins candva. Si atunci: de ce ne enervam pe copii? Da, „isi fura singuri caciula”. Dar putem da vina pe toti pentru ca sunt asa?Nu se gandeste nimeni ca acele informatii sunt atat de multe, atat de greu de memorat si in majoritatea cazurilor atat de inutile?
In final, sa va povestesc cum am fost prins . De 2 ori la aceeasi materie: geografie. Prima oara in clasa a IX-a, era prima lucrare. Eu cu un coleg, cu cartile pe genunchi. Ca la tara, ce sa mai. Profesorul ne-a si zis sa ramanem nemiscati, mainile sus, ceva de genul. Ne-a prins, nota 3 (Sau 2). A doua oara m-a ginit cu servita. Adica nu m-a prins in momentul schimbarii. Dar aveam prea multe. M-a ascultat, a vazut ca nu stiu, am recunoscut. Apoi cica mi-a mai dat inca o sansa, ora urmatoare. Asta pt ca diriga ma mintise, zisese ca am 2, da eu de fapt n-aveam. Bineinteles, am crezut ca am nota, nu invatasem. Pana la urma am luat 2-ul binemeritat. Ma rog, nu am avut nicio nota de 1 in tot liceul. Ma rog, nici in facultati.
Ca si concluzie: niciodata n-am fost expert in copiere. Tehnica n-aveam. Daca-mi dai o sinteza, m-ai pierdut. La grila insa sunt mester. Daca nu e banca libera intre noi, daca sunt aceleasi subiecte, sigur pot copia. La un examen in facultate ma uitam la colega mea care era cu 1 banca in fata (deci nu cea imediat din fata mea), care avea acelasi numar cu mine. Nu vedeam ce scrie, dar ii numaram: a cata intrebare, a cata varianta . TIn minte ca iesise de la acel examen plangand, zicea ca pica. La care eu, nedumerit: atunci si eu voi pica :))
Pe bune, cum se zicea la ora de religie: dati cu pietre doar daca n-ati facut. Oare toti ziaristii astia au fost mielusei tocilari, care veneau zi de zi cu lectia invatata? Ori poate se aplica sintagma (cica e pe bune, mi-au zis-o vreo 5 persoane): cei mai anti-copiat sunt ai care au copiat la viata lor. La profesori cica se aplica. La ziaristi habar n-am!
Salutari COPIATE (pardon, originale) tuturor!
ps: Daca vrei sa lasi un comentariu, eu zic sa lasi unul copiat din alta parte. La acest articol nu se doreste originalitate.
ps2: Traiasca Victor Ponta!
Eh…..si copiatul inteligent..e o chestie:)
Ce, tu le-ai avut cu asa ceva? 😀
asta cu originalitatea e o mare tampenie.M-am saturat de atatia care se bat cu pumnul in piept ca sunt originali, cand toate pe lumea asta se reiau ciclic..si ca atare,nimic nu e nou sub soare.