Meserii disparute …

Meserii disparute

 

Frate, sunt o gramada de meserii disparute. Meseriile erau respectabile, oamenii munceau, de ce au disparut? Tu ai vazut ca internetul e plin de anunturi cu angajari videochat? Nu e cam rusinos?

In continuare voi incerca sa raspund la intrebare. Nu d-alta, dar mi se pare ca omitem cateva lucruri foarte importante.

Voi da 3 exemple de meserii pe cale de disparitie si voi arata cine este vinovat pentru asta:

1. Meseria de ziarist (de presa scrisa) este pe cale de disparitie. Pacat, era o meserie onorabila.
Cine spune asta? Pai cei care n-au mai cumparat un ziar de 10 ani. Presa scrisa a murit din motive pur comerciale: nu renta, ziarele online si blogurile au luat prim-planul (intai si intai pentru ca sunt GRATIS), asa ca, economic vorbind, presa scrisa a dat FALIMENT. Trist sau nu, e un adevar. Pe acelasi principiu, cine injura cel mai tare facultatile particulare? Cei care le-au terminat, bineinteles!

2. Meseria de corector
Presa scrisa, asa cum mai este ea, a trebuit sa renunte la multi angajati. Au renuntat la acesti corectori, desi, sinceri, acestia erau utili. Nu inseamna ca fostii ziaristi erau mai cunoscatori in ale gramaticii. Pur si simplu acum se simte absenta acestor corectori. Se spune ca, pe vremuri, cel mai mult era de corectat la articolele sefilor. Desi erau cele mai apreciate, acestea erau neingrijite, iar dezacordurile si virgulele puse aiurea erau la ordinea zilei.

3. Reparator de televizoare
LCD-urile si LED-urile au o durata de viata mai mica si nu prea se repara. Fostii reparatori de televizoare s-au reprofilat acum pe laptopuri. E drept, unii s-au adaptat mai greu, altii s-au retras, insa meseria de reparator de televizoare a disparut aproape in intregime.

Obiectiv vorbind, a cui este vina ca au aparut LCD-urile? Cumparati CRT-uri si veti avea nevoie, in continuare, de oameni care sa vi le repare. Cumparati presa scrisa si vor fi in continuare ziaristi. Nimic spectaculos, lucruri deja stiute.

In plus, meseriile pe care le huliti, gen videochat, exista pentru ca exista cerere. E drept, cererea nu este una efectiva, nu cere lumea, in gura mare, videochat. Exista un public ascuns, care se uita pe furis la astfel de site-uri. Insa site-urile au cerere, sunt LEGALE, iar a munci nu este deloc ceva rusinos. Unii considera ca ar exista meserii rusinoase, insa eu nu vad deloc lucrurile asa.

De asemenea, nu vad nimic grav in faptul ca un studio de videochat, AVC Studio, ofera in jur de 1000 de euro (4500 de ron) luna, in conditiile unei confidentialitati totale (site-urile nu pot fi accesate din Romania, ei avand o experienta de peste 10 ani). Nu indemn sa va angajati acolo, dar nici nu condamn pe cei care o fac. Suntem o tara libera, exista reguli ale economiei de piata, ce ar trebui sa facem? Nu dati cu pietre in ele, e doar o chestiune de alegere.

Exista meserii disparute pe care unii le regreta, dar tot timpul vor disparea unele meserii si vor aparea altele. Acesta este mersul firesc al lucrurilor. In loc sa ne lamentam mai bine ne-am adapta mai bine realitatilor. Salutari BLOGOSFERICE tuturor! ­čÖé

Comments

comments

3 thoughts on “Meserii disparute …

  1. Nu vad de ce sa fie rusinos, pana la urma este un domeniu din care se castiga foarte bine si fetele au vazut acest lucru.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !