Cand discutam despre o meserie, discutia implica mai multe planuri si anume:
– Planul LEGAL – cat de legala este acea meserie, in Romania si in alte tari.
– Planul RELIGIOS – cat de conforma este cu morala crestina. Nu radeti, pentru unii aspectul este foarte important.
– Planul BENEFICIILOR si RISCURILOR – Ce primeste persoana respectiva pentru munca pe care o practica, ce risca.
– Planul MORAL – aici este o chestiune relativa: principiile morale difera de la persoana la persoana.
– Planul IMAGINII – cat de bine este vazuta acea meserie (are legatura cu cele 3 planuri de mai sus).
– Planul SOCIAL – cat bine ori cat rau faci societatii. Ori poate ai o meserie complet neutra, pe care multi o considera inutila.
– Planul PERSONAL – cat de mult iti plac tie cei care practica meseria respectiva.
Din pacate, foarte multi ofera doar ultima parte, si anume parerea lor personala. Mai invoca, foarte rar, 1-2 aspecte morale, 1-2 aspecte sociale, dar cam atat.
Pe schema aratata mai sus voi discuta, acum, despre meseria de videochat. Stiti voi, cele care se dezbraca in fata unei camere web. Si avem:
1. Planul LEGAL
Tot ce fac aceste persoane este cat se poate de legal. Meseria aceasta este diferita de meseria de prostituata. Nu poti contracta boli, nu exista riscul de a fi batuta, violata ori alte asemenea. Aici totul este CLAR si PRECIS.
2. Planul RELIGIOS
Aici lucrurile sunt relative. Nu sunt specialist in dogma religioasa, insa, din ce stiu, exista un asa numit Liber Arbitru. Nu cred ca va arde in flacarile iadului o persoana care face asa ceva. Repet: videochat este diferit de prostitutie.
3. Planul MORAL
Beneficiile si riscurile le las la urma, vorbesc acum despre aspectul MORAL. Nu ar fi MORAL sa practici aceasta meserie, insa motivele lipsei de morala nu sunt prea evidente. O sa arat in punctele urmatoare de ce.
4. Planul SOCIAL
Ce rau face o fata care practica aceasta meserie? De furat nu fura, de dat in cap nu da, nu indeamna pe nimeni la fapte anti-sociale. Cine acceseaza site-urile de videochat? Pai, logic, cine doreste. Nimeni nu este obligat, nimeni nu este PACALIT.
Aduce ceva in plus? Pai aici e relativ: nu este artist, nu este sculptor, nu lasa ceva in urma. Este, insa, o industrie care produce bani. Iar dintre cele care se angajeaza in videochat foarte multe devin modele ulterior. Si aia este o meserie cu impact social negativ?
5. Planul IMAGINII
Eh, aici, cam da: au o imagine proasta. Nu din vina lor, ci a celor incuiati, care refuza sa accepte ca exista SI asemenea meserie. Trist, dar adevarat.
6. Planul BENEFICIILOR si RISCURILOR
Am luat unul dintre studiourile care ofera posibilitate de angajare: AVC Studio. Printre beneficii:
– Program de 6 sau 8 ore, insa program flexibil. Pe romaneste: poti face si altceva intre timp, de exemplu o facultate.
– Confidentialitatea.
– Asigurarea trainingului pentru viitoarea meserie de model.
– Bonusuri pentru aducerea altor persoane in firma.
Riscuri?
Pai avand in vedere ca meseria este 100% legala si ca nu intri in contact direct cu nimeni, riscurile sunt doar la capitolul IMAGINE. Pe viitor lucrurile poate se vor schimba SI din acest punct de vedere.
7. Planul PERSONAL
Incerc sa nu mai judec pe nimeni. Nu am o parere proasta despre astfel de persoane. Mi-as dori chiar sa cunosc o astfel de persoana. Sa o studiez. Sa vad de ce a ales aceasta meserie. Sa vad cat de mult ii place. Sa vad ce perspective are.
Nu frecventez astfel de site-uri, dar nu condamn pe cei care o fac. E o chestiune de alegere. Daca eu nu le frecventez nu inseamna ca le-as dori inchise.
Acum e randul vostru sa spuneti ce parere aveti despre videochat. Pietre, injuraturi, alte alea 🙂 Iar marti merg la Teatrul InCulise sa vad un spectacol pe tema asta. Nu stiu daca e poveste reala sau nu, dar mi-a starnit curiozitatea. Revin cu impresii dupa vizionare. Salutari BLOGOSFERICE tuturor!
Exact, nu trebuie sa judecam pe nimeni indiferent de alegerile pe care le face. Poate unor chiar le face placere sa lucreze in domeniul videochatului nu vad nimic rau in asta, din contra, este un job ca oricare altrul, difera doar modul in care se desfasoara.