Meseria de pictor in epoca inteligentei artificiale

The Modern of Loft Bedroom / 3D render image

Incep cu o delimitare clara si precisa: meseria de pictor o are cel care face doar asta toata ziua, care traieste din asta. Se poate trai din pictura in 2024? Cum ne uitam la pictori? Cum ii privim? Cum le apreciem munca? Ce facem pentru ca ei sa aiba in continuare de lucru?

Si tot ca introducere: recunosc ca ideea acestui articol mi-a venit dupa ce am dat de site-ul TablouriLaComanda.ro.

Acum, sa nu ma intelegeti gresit: nu am nimic cu site-ul in cauza. Dimpotriva: chiar mi se pare misto ideea. Chiar este nevoie si de asa ceva pe piata.

Tablourile de genul mi se pare ca au sens in multe locuri. De pilda, intr-un laborator de informatica. La fel, au sens in casa unui IT-ist. Insa tare mi-e teama ca ele vor inlocui treptat picturile clasice.

Despre ce-i vorba? Hai sa aruncam un ochi pe site-ul in cauza:

Tablouri Canvas

Tabloui canvas la comanda destinatia perfecta pentru a va transforma tablou personalizat in opera de arta! Suntem o echipa pasionata de ceea ce facem si suntem aici pentru a va oferi o experienta placuta in alegerea tablouri canvas preferate pentru living, dormitor, birouri, sali de conferinte sau camere de hotel.

Indiferent de stilul preferat sau de conceptul pe care il aveti in minte, suntem pregatiti sa va oferim o gama larga de tablouri canvas in peste 30 de teme si dimensiuni disponibile, cat si posibilitatea de a imprima imaginea dorita fie pe un tablou canvas, fie pe un poster sau afis realizat pe hartie fotografica.

De la peisaje naturale, portrete, animale, muzica, sport, nuduri, filme, desene animate pana la arta abstracta, boho sau reproduceri ale operelor celebre, puteti alege dimensiunea dorita, cat si posibilitatea de a imprima pe un poster afis realizat pe hartie fotografica.

(text preluat de pe homepage-ul site-ului)

Asadar, in loc sa apelezi la un pictor, sa-i cumperi operele, sa-l ajuti sa traiasca, tu vei putea pune in perete fie ceea ce ai facut tu electronic, fie niste peisaje care au devenit celebre din mediul IT. De pilda, fundalurile de Windows si alte asemenea.

In plus, poti face o reproducere aproape perfecta a unei opere clasice, pe care o poti pune in perete cu doar cativa lei. N-o vei putea vinde, dar strict pentru design va arata perfect acolo.

Sa ne intelegem: totul legal, totul oficial, nimic absurd, nimic gresit.

Eu nu vreau sa dau cu pietre in acest site, ci dimpotriva. Este ca si cum as avea ceva cu o reprezentanta TESLA pentru ca nu-s de acord cu subventionarea masinilor electrice.

Stiu, mi se va spune ca este posibil ca pe viitor meseria de pictor sa se transforme, pictorul sa fie cel ce creeaza imagini pe calculator, cel ce deseneaza pe tablete grafice. Ca pensula si culorile sunt de domeniul trecutului. Cel putin la nivel profesionist.

In fond, toti fotografii au acum camere digitale, fara ca acestea sa determine moartea domeniului in cauza. Avem in continuare fotografi, chiar daca nu mai pozeaza nimeni pe film.

Altfel, pictori amatori, care picteaza de placere, timp de 2 ore pe saptamana, sunt destui. Si cred ca meseria asta va prolifera. Un om celebru, un afacerist, care picteaza in timpul liber, se va folosi de imaginea si de notorietatea dobandite in domeniul sau pentru a-si vinde picturile. Nu conteaza ca va pastra banii ori ii va dona cine stie carei cauze caritabile. Ramane ideea de baza: ce sansa mai are un tanar pictor sa reuseasca?

Chiar asa: voi mai cunoasteti pe cineva cu meseria de pictor care s-o duca bine, care sa traiasca BINE din asta? In Romania zic. Daca nu, vi se pare firesc? Nu ati vrea sa faceti ceva sa reparati aceasta nedreptate?

Altfel, la modul obiectiv, mie mi-ar placea sa intru intr-o casa unde sa fie deopotriva picturi clasice, facute de oameni care au meseria de pictura, si tablouri la comanda. O camera vintage, cu picturi clasice, o camera a viitorului, cu imagini generate pe calculator, un living care sa aiba cate putin din fiecare. Plus alte combinatii, la care va invit sa va ganditi si singuri.

In final, o ultima intrebare: ce parere aveti despre meseria de pictor in 2024? 

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !