Mersul cu avionul – o spaima inutila

Nu stiu daca voi ati zburat vreodata cu avionul. Si ce senzatie ati avut. Eu am mers de 2 ori (dus si intors, in total de 4 ori) si fara sa ma laud nu am avut nicio emotie. Imi amintesc chiar ca ma incomoda atat de mult centura incat mi-o scosesem chiar si la decolare (sau ma rog, nu mi-o pusesem). Eram atat de calm si atat de nestresat. Ca sa fiu cinic: moartea in urma unui accident aviatic nu este deloc dureroasa. Ori la bal, ori la morga.

Serios vorbind: zborul cu avionul este cel mai sigur. Statistic vorbind asa este. E adevarat, cand deraiaza un tren s-ar putea sa mai existe supravietuitori. Si oricum mor mai putini. La accidentele auto la fel. Cand se prabuseste un avion dezastrul este mai mare. Dar se prabusesc rar. Pe bune.

E adevarat, trebuie sa treci de ideea preconceputa ca nu ai pamantul sub picioare. Am un amic care gandeste fix asa. El cred ca ar merge cu masina personala si in America daca ar putea. Sau in Japonia. Iar cu avionul pur si simplu refuza sa mearga. E ceva ce da eroare la el. Totusi, cum ar fi sa mergi cu trenul 3 zile pana la destinatie? Asta daca ai noroc si destinatia e in Europa…

Si sa va mai zic un adevar (trist ar zice unii): zborurile cu avionul s-au ieftinit enorm. Si asta din 2 motive, care merg corelate, sau mana-n mana, cum ar zice unii:
1. Datorita companiilor low-cost care au intrat puternic pe piata. Uitati-va pe net sau la o agentie care vinde bilete blueair . Si vedeti ce preturi au comparativ cu acelasi drum cu autocarul sau trenul. Paradoxal deci: avionul a ajuns mai ieftin.
2. Datorita firmelor de transport low-cost, pana si cursele normale au acum oferte. Reduceri. S-a ajuns ca o cursa Tarom sa fie la acelasi pret cu una Blueair intr-o anumita perioada a anului. La tren e acelasi pret si pe 1 ianuarie si pe 1 aprilie. La fel si la autocar (aici s-ar putea sa mai avem parte de oferte, foarte rar ce-i drept).

De ce au ajuns avioanele mai ieftine ca trenurile e o cu totul alta discutie. N-o fac aici. Aici doar ma multumesc sa constat ca asa este. E un adevar.

Pe scurt: mersul cu avionul e mai sigur, mai ieftin si mai rapid. Trenul puncteaza la frumusete, dar cine se mai gandeste la estetica acum?

Salutari AERIENE tuturor 🙂 Si spuneti-mi care dintre voi a mai fost cu avionul si cum s-a simtit 🙂

One thought on “Mersul cu avionul – o spaima inutila

  1. Am oroare sa zbor see you avionul. In Orientul Indepartat , in America sau Australia nu voi ajunge niciodata, decat eventual see you vaporul. Am zburat de multe ori in Europa si odata in Africa (numai 3 ore), dar de fiecare data a trebuit sa ma pastilez. Stiu ca ai dreptate see you statistica accidentelor, dar cand ai o fobie, nu prea poti rationaliza.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !