Mentalitate de pustan

Mentalitate de pustan Emil Calinescu La Stadion

Am tot avut zilele acestea discutii pe subiectul mentalitate de pustan. In diverse contexte, cu diverse persoane.

Apoi am vazut articolul lui Hoinaru, care vorbea despre instagram care nu va mai miza pe „stories”, ci pe „reels”. Culmea e ca el, fara sa numeasca astfel, tot despre mentalitatea de pustan vorbeste. Indirect, pe ocolite.

Haideti s-o luam cu inceputul: snapchat a aparut ca o retea pentru cei foarte tineri. Farmecul acelei retele consta in faptul ca tot ce puneai acolo se stergea dupa 24 de ore. Mie mi se pare aberant, e ca si cum as arunca la gunoi munca mea, asa cum e ea, insa unora li s-a parut cool.

De ce li s-a parut lor cool? A incercat cineva sa raspunda la intrebarea asta? Pai, din punctul meu de vedere, sunt 3 posibile raspunsuri:

  1. Sa nu vada adultii, parinti sau profesori, acel continut. Initial ziceam ca e vorba doar de parinti, dar apoi mi-am dat seama ca este vorba si de scoala. Mai poti exmatricula un elev pentru un clip postat atat timp cat acel clip nu mai este sus? Evident ca nu.
  2. Pentru ca tu ai tot timpul continut proaspat. Serios: unii useri ar seta si pentru Facebook sa poata vedea doar chestii postate in ultimele 12 ore. Unora li se pare absurd sa posteze o poza de ieri sau de alaltaieri. Asa ca o retea care face singura curat, care-ti arata doar continutul proaspat, nu poate fi decat o retea cool.
  3. De ce li se pare cool ceva nou si foarte nou? Din cauza (ori datorita) mentalitatii. Unii ar zice ca-i vorba despre un consumerism accentuat, ca garderoba si mai ales gadget-urile trebuie reinnoite constant. Ceea ce e adevarat, dar nu e intregul adevar. Intreaga lor mentalitate, intregul lor univers, se bazeaza pe aici si acum. Nu se gandesc la trecut, e irelevant.

Mentalitatea de pustan presupune, de pilda, ca atunci cand te cuplezi cu o gagica (cu un gagiu) sa nu te intereseze trecutul lui (al ei). Sa nu te intereseze nici relatiile TALE precedente, nici relatiile ei. Sa nu te intereseze decat prezentul. LIVE YOUR LIFE! GO WITH THE FLOW! Va suna cunoscute?

Cum ai putea sa-ti traiesti viata daca te gandesti tot timpul la trecut? Cum ai putea sa-ti traiesti viata gandindu-te … la ziua de ieri?

Facebook a fost dintotdeauna fidel principiului urmator: fie cumparam reteaua cu totul (ca-n cazul Instagram), fie implementam noutatile acelei retele la noi (ca-n cazul Snapchat, respectiv TikTok). Snapchatul a generat STORIES, iar TikTok-ul a generat REELS.

Uneori, insa, lucrurile nu functioneaza atat de simplu. Uneori este o decizie gresita sa vrei sa multumesti pe toata lumea. Sfarsesti prin a nemultumi pe foarte multi.

Ce face Facebook acum, anuntand ca nu va mai miza foarte mult pe Stories, este o renuntare la publicul de snapchat. Intre snapchat si tiktok, a preferat tiktok-ul.

Mentalitatea de pustan, conform careia trebuie sa traiesti DOAR in prezent, nu trebuie luata ca atare, ad litteram. E drept, unii o aplica, din ce in ce mai multi, le convine, le e mai comod, li se pare mai cool, insa Facebook si-a dat seama ca, de fapt, acela nu e un public care sa-l intereseze neaparat.

Bine, dupa mine nici publicul pasionat de TikTok nu ar trebui sa-i intereseze, dar cine-s io sa decid asta? Evident, intre Snapchat si TikTok, alegerea publicului TikTok este un mic pas inainte. Sau, ca s-o spun altfel, face mai putini pasi inapoi, daca ati inteles ideea.

Emil Calinescu la Cheile Gradistei

Acum, nu vreau sa spun ca TOTI pustanii gandesc gresit, ca e ceva grav sa ai o MENTALITATE DE PUSTAN. Spun doar ca a te interesa trecutul si a incerca sa inveti ceva din el, dintr-al tau ori dintr-al altuia, este o dovada de maturitate. Gandind astfel, nu este deloc o dovada de maturitate sa-ti aloci zilnic 2 ore pentru a vedea povestile de pe Facebook. Mi se pare, exact cum am zis in titlu, o mentalitate de pustan.

ps: Ca sa vedeti ca eu gandesc fix invers, desi-mi iau constant haine, din ce in ce mai des (din pacate), eu nu renunt la cele vechi. Pentru mine PRIMA mea camasa Hawaii e inca una cool, una cu care ma mandresc. Deci eu NU am o mentalitate de pustan, ci DIMPOTRIVA. Cum ar zice unii, sunt din ce in ce mai batran, deci gandesc din ce in ce mai batraneste.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !