Mens sana in corpore sano – O minte sanatoasa intr-un corp sanatos CITIT INVERS

Mens sana in corpore sano - O minte sanatoasa intr-un corp sanatos CITIT INVERS

Mens sana in corpore sano – O minte sanatoasa intr-un corp sanatos este o expresie pe care o folosesc deseori medicii pentru a le spune oamenilor sa se ingrijeasca. O aud deseori fumatorii, o aud deseori sedentarii, o aud deseori alcoolicii, o aud deseori supraponderalii.

Mens sana in corpore sano – O minte sanatoasa intr-un corp sanatos este o expresie care a fost deseori contrazisa. Il mai tineti minte pe genialul fizician Stephen Hawking? Corpul lui nu-l mai asculta, insa mintea ii mergea in continuare. Proverbul latin are, deci, limitele sale.

Totusi, eu propun altceva, o chestie pe care putini doctori o recomanda: hai sa citim expresia Mens sana in corpore sano – O minte sanatoasa intr-un corp sanatos in sens invers. Cum ar fi daca ne-am concentra mai mult pe sanatatea mintii noastre? Cum ar fi daca am pune egal intre sanatatea corpului si sanatatea mintii?

Atunci cand am scris, de-a lungul intregului an 2020, despre marea problema a psihozei privitoare la Coronavirus, fix la asta m-am gandit. Inca sunt convins ca o stare psihica buna ar fi de folos, ar ajuta oamenii sa treaca mai bine si peste virus, si peste alte probleme. Cei care au facut virusul si au supravietuit sunt fix cei care au avut taria de caracter, fix cei care nu s-au impacientat la primul simptom mai grav.

Despre suprasolicitare si workaholici am scris candva. Raman la aceeasi parere: a munci prea mult e la fel de grav cu a bea alcool prea mult. De fapt e mai rau pentru simplul fapt ca lumea te lauda in loc sa te repudieze, te incurajeaza in loc sa-ti spuna ce bou esti.

Revenind, acum cativa ani, sa fie vreo 3, am ramas socat cand am constientizat cati prieteni ori apropiati merg la psiholog. Vorbim, deci, despre 2017-2018, nicidecum 2020-2021, adica ani pandemici.

Oamenii au probleme psihice, nu se simt bine, insa nu fac nimic ca sa repare asta. Considera ca tot corpul e pe primul plan, drept urmare cand sunt nefericiti si obositi ei se duc la sala, trag de fiare, alearga, adica se obosesc si mai mult.

Exact cum un om care este obosit mort si nedormit se indoapa cu cafea, energizant si cola, sperand sa il tina balamalele toata ziua. Il tin azi, il tin maine, il tin poimaine, dar apoi pica.

Revenind, hai sa judecam Mens sana in corpore sano – O minte sanatoasa intr-un corp sanatos din punct de vedere matematic. La matematica, daca 3+2=5 inseamna ca si 2+3=5. Adunarea si inmultirea sunt comutative. Eh, de ce nu am judeca astfel si sintagma de mai sus? Tradusa in matematica sanatate = minte sanatoasa+corp sanatos. De ce pleaca multi de la premisa ca a doua chestie este mai importanta decat prima. Mie mi se par LA FEL de importante. Si pentru ca NU traim dupa legi matematice, una o influenteaza pe cealalta.

Mens sana in corpore sano – O minte sanatoasa intr-un corp sanatos, deci trebuie sa fim mai fericiti, mai calmi, mai odihniti. Cati doctori va spun asta? Stiu, doctorul de suflet este psihiatrul, restul se ocupa strict de bucatica lor. Dar oricum mi se pare ciudat. Si absurd.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !