Medicul trebuie ales dupa competenta

Medicule trebuie ales dupa competenta

 

Citeam stirile despre dentistul care a omorat pe Cecil si ma minunam. Rectific: ma ORIPILAM! Sa tragem aer in piept si sa recapitulam: un dentist bogat din America are ca pasiune vanatoarea. S-a dus in Zimbabwe sa vaneze un leu pe care n-ar fi trebuit sa-l vaneze. Cumva, a reusit sa faca asta si s-a mai si laudat cu asta.

Partea interesanta aici intervine: oamenii s-au revoltat, totul culminand cu inchiderea cabinetului dentar pe care Palmer (c-asa il cheama pe dentist) il detinea in America. Abia aici lucrurile imi pare c-au luat-o razna.

Cecil the lion

Indiferent de care parte a baricadei sunteti, zic sa ne linistim si sa o luam treptat. Exista un sport, care mie nu-mi place, dar e doar o chestie de gusturi, numit vanatoarea, pe care unii il practica. Exista niste legi care limiteaza acest sport, unele specii de animale fiind protejate. In America legile sunt foarte stricte, controlul la fel, asa ca acolo in general nu prea se poate sa incalci legea. Americanul asta, obisnuit fiind sa fie cel mai mare si cel mai tare, se duce in tari inferioare tarii lui si incalca acele legi. El e OBISNUIT sa faca asta si nu doar in domeniul vanatorii.

Acum, nenea asta a incalcat legile din statul african cu pricina. Asta e cert. Revolta, insa, mi se pare exagerata. Va mai amintiti cazul Teo Peter? Un militar american l-a accidentat mortal, acesta fiind judecat in tara sa si fiind facut scapat. Atunci n-am vazut revolte, n-am oameni atat de deranjati. Sa fie viata leului Cecil mai importanta decat viata fostului basist al trupei Compact? Sau poate ati uitat cazul istoricului american Kurt Treptow.

Am distribuit asta pe facebook si cativa mi-au sarit in cap
Am distribuit asta pe facebook si cativa mi-au sarit in cap

Iar partea care ma uluieste si mai mult este cea privitoare la alegerea dentistului in functie de alte criterii decat competenta. Asta practica sportul numit vanatoare, nu mai merg la el. Merg la concurentul, incompetent, dar iubitor de animale.

Pe acelasi principiu, Tiriac ar trebui boicotat pentru macelurile pe care le practica an de an in Romania. Cum sa-l boicotam? Pai sa nu cumparam nicio masina de la Tiriac Auto ori sa nu ne uitam la niciun meci de la vreun turneu la care el e implicat.

Personal, aleg medicul dupa competenta, aleg sa ma uit la un turneu sportiv indiferent cine-l organizeaza, aleg sa cumpar un produs (masina sau orice altceva) nu in functie de patronul magazinului /concernului, exemplele putand continua. Daca ma revolta vreun caz, fac presiunile necesare pentru ca statul, in cazul meu statul roman, sa ia masuri. Da, as prefera sa se dea o lege care sa interzica maceluri precum cel anual de la Balc. Oamenii de acolo fac ceea ce statul roman le permite sa faca.

Legat de leul Cecil si a sa executie, nu ma bucur si nu iau apararea dentistului american. Spun doar ca el se comporta fix cum sunt americanii invatati sa se comporte. M-as bucura sa intre la inchisoare, insa cazurile amintite mai sus, pedofilul Treptow si militarul american care l-a ucis pe Teo Peter, mi se pare DE MII DE ORI MAI GRAVE. E bine ca oamenii se revolta, e bine sa creada in cauze, dar aici se exagereaza.

Totusi, daca eu m-as fi dus pana acum la dentistul Palmer si as fi fost multumit de serviciile sale, scandalul actual NU m-ar fi impiedicat sa merg in continuare la el. Competenta inainte de toate.

Concluziile personale sunt doua: medicul trebuie ales dupa competenta si viata unui om este mai importanta decat a oricarui animal. Ah, da, si inca ceva: intre box si vanatoare prefer vanatoarea. Prefer sa moara un animal decat sa fie schiloditi, cu bun stiinta, doi oameni (vedeti cazul Cassius Clay). Acum astept sa dati cu pietre. Salutari OMENESTI tuturor!

2 thoughts on “Medicul trebuie ales dupa competenta

  1. Pingback: Medicul trebuie ales dupa competentaBloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !