Mata Hari

Mata Hari

 

Se spune ca din orice spectacol de teatru, oricat de slab ar fi el, inveti ceva. Un spectacol cu iz istoric, gen Mata Hari, nu are cum sa nu te educe.

Atat inainte, cat si dupa spectacol, m-am documentat in privinta dansatoarei de origine olandeza. S-au scris carti intregi despre ea, s-au facut si filme, cel mai celebru fiind cel din 1985, cu Sylvia Kristel in rolul celebrei dansatoare.

Spectacolul vazut la Teatrul Mic ne arata doar ultima parte a vietii ei. Ne-o arata capturata de francezi si, intr-un final executata de acestia. Nu, nu este spoiler, in cazul personajelor istorice insasi istoria ne dezvaluie finalul.

Mata Hari

Un spectacol interpretat extrem de bine, cu Dana Dembinski Meledeanu jucand-o magistral pe Mata Hari. Mi-a placut mult si  Sorin Medeleni, in rolul capitanului francez, desi acest tind sa cred ca trebui sa se comporte mai mult ca un militar si mai putin ca un actor.

Este drept, daca in cazul altor spectacole criticam durata poate prea mare, in acest caz durata mi s-a parut extrem de mica. Doar mi-a starnit interesul pentru personaj, doar m-a facut sa ma documentez. Probabil si daca ar fi durat 5 ore tot putin mi s-ar fi parut.

Mata Hari 2

Iese in evidenta si decorul, unul dinamic si multimedia, desi in cateva situatii mi s-au parut elemente neclare.

Per total un spectacol care doar starneste interesul pentru subiect. Mata Hari este atat de complex incat ar necesita un serial, chiar si un film artistic putandu-se dovedi putin. E drept, relatarile istorice nu par a se potrivi intocmai, din acest motiv orice interpretare a lor putand fi riscanta.

Teatrul Mic Sigla

Totusi, acum imi zicea un bun amic dupa ce a auzit ca merg la spectacol: bai, mai e interesat cineva de Mata Hari? Cred ca, de fapt, aici este cheia spectacolului: daca nu pare nimeni interesat, macar vederea acestui titlu in repertoriul Teatrului Mic sa starneasca, macar un pic, curiozitatea. Daca mai si merg la spectacol cu atat mai bine. Salutari TEATRALE tuturor!

Mata Hari Teatrul Mic

ps: Nu sunt ATAT de informat incat sa ma pronunt cu privire la VERIDICITATEA istorica a celor relatate in spectacol. Din acest motiv astept opinia unor istorici in acest sens. O opinie critica, strict legata de partea de teatru, am gasit la Ileana Lucaciu, careia, insa, nu i-a placut aproape deloc spectacolul Mata Hari. Desi nu sunt pe aceeasi lungime de unda cu autoarea, semnalez acel articol, ca o opinie contrara celor spuse de mine.

Comments

comments

One thought on “Mata Hari

  1. Pingback: Mata HariBloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !