Masina personala – un lux?

Scriam zilele trecute, pe celalalt blog, despre taxa auto. Cum e, ce face si la ce-i utila. Nu noua, ci celor care au introdus-o. Astazi voi vorbi despre asa numitul impozit auto .Desi poate parea paradoxal, este diferit de taxa auto. Avem o taxa auto, dar si un impozit auto. Asta chiar daca, in teorie, taxa este sinonim cu impozit.

In ce consta acest impozit auto? Pai intr-o suma fixa pe care o platesti in functie de capacitatea cilindrica a masinii. Adica nu conteaza ca ai dacie logan, renault sau opel, daca au aceeasi capacitate cilindrica, vei plati aceeasi suma. Ceea ce unii considera a fi de bine, adica nediscriminatoriu.

Nu stiu care sunt justificarile efective ale ACESTEI taxe. Justificari legate de mediu? Posibil, desi sunt mult mai putin evidente. Ok, orice masina polueaza, posibil sa fie adevarat. Productia interna nu e nicicum incurajata, deci acest argument pica de la inceput. Mai e faza cu incasarile la buget, ceea ce cred ca ramane singura motivatie valabila. Avand in vedere cate masini sunt, e clar ca se incaseaza bani seriosi la buget. Iar unii ar zice ca se incaseaza putini, pentru ca masina ar trebui sa fie un lux si nicidecum o necesitate.

De fapt asta ar trebui sa fie discutia. Nu stiu cum ar trebui stabilit daca e necesitate sau nu: un impozit auto sau taxe pentru traversarea centrului (ori a altor drumuri important). Dar ar trebui stabilit din prima, clar si concret: masina sa fie un lux sau este o necesitate? Sa fie pur personala sau de familie? Daca e de familie, inseamna ca familia care are mai mult de o masina ar trebui sa plateasca mai mult.

Momentan, din ce vad eu, taxa are doar utilitatea de a aduce bani. Sau ma rog, impozitul. Nu descurajeaza posesia de masini, doar taxeaza. Oare este atitudinea corecta? Oare situatia americanilor, care orice chestie banala se suie-n masina (chiar si pentru a cumpara paine) este ideala si dezirabila? Nu zic nici da nici nu, e doar o intrebare. La care n-am raspuns.

Cam atat. Salutari blogosferice tuturor ­čÖé

Comments

comments

One thought on “Masina personala – un lux?

  1. Taxa auto este din punctul meu de vedere o suma de bani intrata undeva….in vreun buzunar sau poate mai multe, dar de iesit din buzunare pentru ┬Ę┬Ęcombaterea poluarii, ajutarea productiei romanesti de masini…etc ┬Ę nu mai iese. Taxa auto este o VRAJEALA ca multe altele in Romania a secolului XXI
    Felicitari pentru blog

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !