Masina inchiriata vs taxi

Am vazut acum ceva timp un interviu cu patronul unei firme de taxi din Bucuresti. Interviul era si mai vechi, dar l-am citit eu acum ceva timp. El zicea niste chestii foarte interesante, de unele m-am convins eu.

Un prim adevar: prin 2008 kilometrul la taxi era 1.7-1.9 lei iar benzina era 3-4 lei, in timp ce acum, la un pret al benzinei de 6lei, pretul unui kilometru e 1.4 lei. De aici decurg o gramada de chestii, unele din ele in defavoarea noastra, altele in favoarea noastra.

De exemplu, e un mare avantaj pentru noi faptul ca avem parte de un taxi ieftin. In Bucuresti mai e cum mai e (e oras mare totusi), insa in Brasov cu 5-7 lei ajungi la locul dorit. Am ajuns la concluzia ca acolo e mai ieftin sa mergi cu taxiul decat cu transportul in comun.

Da, teoretic cam astea 2 ar fi solutiile: taxi si transport in comun. Asta, bineinteles, daca n-ai venit cu masina proprie pana acolo. Totusi, mai este inca o solutie, una neluata in seama de multi si care vine incet-incet si pe la noi (in alte tari e deja): inchirierea de masini. In alte tari este chiar la moda sa faci asta, la noi moda asta vine incetisor. Iar unul din orasele preferate este Sibiul. Motivele nu le inteleg prea bine, poate etnicii germani (sasi) din Sibiu prefera mai degraba aceasta varianta. De ce de exemplu inchiriere auto Sibiu este mult mai cautat decat inchiriere auto Bucuresti?

Care ar fi avantajul unei masini inchiriate? Pai avantaje ar fi doar 3 (zic eu):

1. O intimitate mai mare: nu mai trebuie sa suporti taximetristii, care uneori pot fi extrem de enervanti (sa zic mai mult?). E un mare avantaj cand e vorba de cupluri.

2. S-ar putea sa iesi mai ieftin. AM spus ca taxiul este ieftin, si e adevarat, insa nici inchiriatul unei masini nu e foarte scump. Iar daca e orasul mic benzina va avea un cost mai mic.

3. Iti ofera o mobilitate mai mare, putand vizita localitatile din jur. De fapt aici renteaza cu adevarat. AM dat ca exemplu orasul Sibiu, insa acum va dau Brasovul. Sa zicem deci ca sunteti in Brasov. Inchiriati o masina si puteti merge in toate statiunile de pe Valea Prahovei. Taxiul ar fi enorm, insa masina inchiriata s-ar putea sa nu va duca la un pret exagerat.

Acum depinde si de voi ca oameni. Preferati comoditatea unui taxi (eventual ca puteti sa beti, sa va distrati, sa plecati obositi la 5 dimineata) sau preferati sa preluati controlul (la propriu). Unora le place atat de mult condusul incat considera ca niciun pret nu e indeajuns de mare pentru asta (bine, acestia in general se vor duce cu masina proprie). Iar altii pur si simplu n-au incredere in alti soferi decat ei insisi. NU neg ca pot avea pana la un punct dreptate. Spun doar cum gandeste fiecare.

Acum sa va vad pe voi ce alegeti: masina inchiriata sau taxiul (presupunand ca astea sunt singurele optiuni)?

Salutari BLOGOSFERICE tuturor si vacanta placuta ­čÖé

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !