Masca la Comedie … Comedie la Masca

Masca la ComedieComedie la Masca. Trebuie sa explic nitel, nu? Sa spun cum am aflat, sa spun de ce ma bucur, sa spun ce mi-as dori. In continuare voi spune toate aceste lucruri.

Asadar, de unde am aflat?

Prima oara, pe site-ul Teatrului de Comedie am vazut ca figureaza un spectacol de la Masca: Parcul. Scria acolo, pe site-ul lor, sec: S / 22.02 / 19.00 Parcul – Teatrul Masca. Cand am facut click pe spectacol, aflu doar detaliile lui tehnice: distributia, regia, durata… Am ramas cu nedumerirea, am trecut mai departe. Eram grabit, nu am stat sa caut detalii.

Vad insa ieri o stire pe pagina de fb a Teatrului Masca (stirea se gaseste si pe blogul lor): Mihaita face schimb cu Malaimare. Aha deci, Masca la Comedie, dar si Comedie la Masca. Spectacolele cu pricina vor fi: Parcul (ce se va juca pe scena Teatrului de Comedie, asa cum am spus deja) respectiv Clinica (ce se va juca pe scena Teatrului Masca).

Acum, sa vedem de ce ma bucur si de ce este utila aceasta miscare.

1. Intai si intai, asa cum au scris cei de la Masca pe blog, este un schimb de public. Iar aici trebuie sa dezvolt un pic.
Desi poate parea curios, fiecare teatru are fanii sai infocati. Exista persoane care vad acelasi spectacol de 3-4-5 ori. Personal, cunosc si pot exemplifica astfel:
– Am auzit la Teatrul de Comedie 2 persoane, mai in varsta, discutand. Inainte de spectacol, el ii spunea ei: N-am mai vazut spectacolul asta de aproape 5 luni (era in 2013, spectacolul respectiv rula de prin 2006). Dupa spectacol, ea i-a spus: astazi au jucat mai bine ca datile trecute.
– O fosta colega de facultate este fana infocata a Teatrului Evreiesc. Acest teatru are probleme acum, isi joaca spectacolele „in deplasare”, tot la Teatrul de Comedie (sala noua). Ea cred ca a vazut fiecare spectacol de la Teatrul Evreiesc de cel putin 10 ori. Si tot mai vrea sa le vada.

Deci fiecare teatru are publicul sau fidel. Iar ei reprezinta cam jumatate din publicul prezent la un spectacol. De asemenea, Teatrul Masca are o „mica” problema: cea geografica. Desi vi se pare ciudat ca in Bucuresti sa conteze localizarea, va spun eu ca ea conteaza. In centru este cea mai buna locatie, iar Centrul Vechi este ideal. La Masca vin foarte multi locuitori din acea zona, deveniti clienti fideli. Multora dintre ei le este greu sa ajunga la alte teatre, fie si centrale.

Pe de alta parte, Teatrul de Comedie este unul de traditie. Este foarte bine pozitionat, este un teatru de renume, are publicul sau fidel (nu cred sa fi mers la vreun spectacol de-al lor si sa fi vazut sala goala).

Ca varsta, publicul Teatrului Masca mi se pare unul mai tanar. Asta din 3 motive (zic eu):
– Teatrul este, in sine, mai tanar.
– A avut parte de o promovare in mediile noi (bloguri, retele sociale) pe care multe alte teatre nu au avut-o. Probabil stiti deja de Ziua Bloggerilor la Teatrul Masca, un eveniment ce are loc anual.
– Teatrul Masca are actori mai tineri. Actorii tineri atrag spectatori tineri. Firesc, nu?

Pe de alta parte, publicul Teatrului de Comedie este nitel mai in varsta, deci mai experimentat si poate mai pretentios.

Nu exista public superior sau inferior. Pot afirma, insa, ca publicul este diferit. Si imi permit sa spun ca este diferit intr-o proportie foarte mare.

Schimbul pare, deci, in avantajul ambelor teatre.

2. Pe langa castigul pe care-l are publicul, trebuie sa ne gandim si la actori. Teatrul Masca are foarte multi actori tineri. Toti sunt talentati, toti merita toate aplauzele din lume. Pentru majoritatea va fi prima oara cand urca pe scena unui teatru de renume precum cel de comedie. Va fi o experienta extrem de frumoasa pentru ei.
De asemenea, o experienta interesanta si pentru actorii teatrului de comedie, ce-i drept, nitel mai experimentati. Poti avea experiente noi si frumoase si la varste mai inaintate.

3. Referindu-ma la cele 2 spectacole, trebuie sa fac urmatoarele precizari:
– Le-am vazut pe ambele, ambele merita vazute. Sunt complet diferite, deci n-as putea spune care e mai bun si pe care ar trebui sa-l vedeti (daca n-ati facut-o deja).
– Mi-a placut enorm Clinica, o comedie spumoasa, o comedie spectaculoasa. Mi-a placut si Parcul, spectacol vazut in deschiderea actualei stagiuni. E un spectacol diferit, cum doar la Masca puteti vedea (termenul de STATUI VIVANTE va spune ceva?).
– Curiozitatea mea este mare vizavi de un lucru: cum arata oare spectacolul Parcul pe scena Teatrului de Comedie? La Masca este un alt aranjament al scenei, scena este in mijloc, ca intr-un ring, fiind scaune de jur-imprejur.

La Comedie scena e undeva in fata, este locatie CLASICA de teatru. Cat de mult va fi diferit spectacolul fata de ce am vazut eu pe scena Proprie? Este un spectacol foarte solicitant pentru actori, iar acum provocarea va fi cu atat mai mare. Cred insa ca se vor descurca 🙂
– Clinica la Teatrul Masca probabil va merge snur. Spectacolul este de situatie, al dialogurilor, asa ca scena si decorurile nu vor fi atat de importante. Probabil vor aduce si ei ceva nou fata de reprezentatiile jucate pe propria scena.

4. Acest „schimb de spectacole” nu este insa ceva nou. Exista spectacole de teatru ce se joaca pe mai multe scene. Amintesc aici:
– Spectacolele companiei Teatrul nu e o cladire. Personal, am vazut Masculin/Feminin la Teatrul Godot, insa acum urmeaza sa se joace la Teatrul Elisabeta. Majoritatea spectacolelor acestei companii se joaca in mai multe locatii.

– Spectacolul Sunt un orb, care s-a jucat in mai multe locatii, inclusiv Cinema Patria (cu H Malaele in rol principal).
– Vineri, 14 februarie, am fost in vizita la Teatrul Arca (Club La Scena). A fost o vizita scurta, am discutat doar cu o persoana d-acolo. Am aflat insa ca urma sa se joace spectcolul Scrisori catre Rita, care apartine, de fapt, Teatrului In Culise (spectacol pe care eu l-am vazut In Culise).

Putem spune, deci, ca Teatrele Masca si Comedie se aliniaza doar unui trend inceput de teatrele si companiile teatrale particulare. Felicitari lor, nu e nicio rusine sa inveti de la altii, fie ei si mai tineri.

5. Aceasta deschidere dovedeste un lucru: teatrele nu sunt concurente, nu sunt rivale, ci sunt PARTENERE. Spuneam ieri pe facebook ca in blogosfera acest tip de parteneriat se cheama guest-posting. Se pare ca guest-postingul se transfera si la teatru. Eu, ca sustinator infocat al sau, nu pot decat sa ma bucur.

Ce imi doresc in continuare?

1. Imi doresc sa preia si alte teatre acest exemplu. Mi-as dori sa vad spectacole ale unor teatre si trupe particulare pe scenele teatrelor mari. Mi-as dori sa vad, de exemplu, Masculin/Feminin pe scena Teatrului National ori a Teatrului de Comedie. Si, de ce nu, mi-as dori sa vad un spectacol al unui teatru important jucat intr-un teatru-cafenea gen Godot ori InCulise.

2. Imi doresc ca cineva sa studieze, temeinic, efectul pe care-l are acest schimb pe termen lung. Eu zic ca efectul va fi unul pozitiv, ca multi oameni se vor orienta, ulterior, catre alte spectacole ale teatrului respectiv. Spectatorii de la Masca vor merge, de curiozitate, la alte spectacole ale Teatrului de Comedie, iar spectatorii Teatrului de Comedie vor merge si ei, in vizita, la Teatrul Masca. As dori sa vad insa acest lucru confirmat (oarecum) oficial.

3. Mi-as dori sa existe o mai mare flexibilitate a actorilor vizavi de spectacole. Unii actori joaca pe scena mai multor teatre, si o fac cu succes (primele nume care-mi vin in minte sunt Marius Manole si Horatiu Malaele), in timp ce altii pot fi vazuti doar pe scena unui singur teatru. De ce n-ar juca George Mihaita si Mihai Malaimare in acelasi spectacol? Eu unul mi i-as dori pe aceeasi scena.

Da, schimbul de spectacole (guest-postingul teatral) este un inceput. El trebuie laudat, aplaudat si incurajat. Trebuie insa continuat si extins.

Masca la Comedie (prin spectacolul Parcul) si Comedie la Masca (prin spectacolul Clinica). Mergeti sa le vedeti, amandoua sunt extraordinar de bune. MERITA amandoua, cu prisosinta, o sala plina si niste aplauze furtunoase. Salutari TEATRALE tuturor 🙂

3 thoughts on “Masca la Comedie … Comedie la Masca

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !