Duminica, 16 martie, la orele 15, am fost la frumosul teatru Godot pentru a viziona spectacolul Marea Iubire a lui Sebastian. Scrisesem despre el inainte, va introdusesem deja in tema.
Acum voi spune, pe scurt, impresiile mele dupa spectacol.
In primul rand, spectacolul are un singur personaj. Unii vad 4, altii vad 5, altii vad doi. Metaforic vorbind, da, sunt 2 (pe semnebune citisem un articol unde se vorbea de 2 personaje). Efectiv este unul si acest personaj este Reny Caler, interpretata MAGISTRAL de Rodica Mandache. Al doilea personaj este, in opinia unora, tacerea. Tacerea este uneori contrabalansata de muzica, o muzica diversa si linistita.
Ce se intampla, de fapt, in spectacol? Leny Caler isi aminteste de perioada tineretii. Il viseaza pe Mihai Sebastian, interpretat de Marius Manole. Apoi isi amineste de Jocul de-a vacanta, piesa scrisa de Mihai Sebastian special pentru ea. Ea juca rolul Corinei, care se indragostise de Stefan Valeriu. Rolurile celor 2 sunt jucate, pe scena de la Godot, de Ana Ioana Macaria (Leny tanara) si Istvan Teglas. Intreg spectacolul este un monolog. Insa intreg monologul ne este aratat, desfasurat, ca si cum s-ar intampla sub ochii nostri. De fapt, chiar se intampla. Amintirile sunt inca vii, dialogul imaginar devine real. Este real, a fost candva real, de ce acum n-ar mai fi?
Un alt lucru demn de urmarit la acest spectacol este combinatia de experienta (Rodica Mandache, o actrita din „vechiul val”) si tinerete (cei 3 tineri actori din noul val). Toti 4 joaca extraordinar, cu un mare plus pentru Rodica Mandache, care are cel mai greu rol. Si pe care-l duce la capat cu brio.
Un spectacol care imbina tineretea cu experienta; un spectacol al prezentului si al trecutului; un spectacol interbelic jucat intr-un loc atat de nou si modern precum Teatrul Godot. Teatrul nu e o cladire. As adauga eu: teatrul este o stare.
Marea iubire a lui Sebastian este un spectacol realizat pe baza corespondentei dintre scriitor si actrita Leny Caler, pe baza jurnalului sau personal si a piesei Jocul de-a vacanta. Daca vreti sa AUDIATI acest spectacol, ca teatru radiofonic, puteti accesa ACEST link. Eu as vrea sa merg s-o vad, daca se mai joaca undeva. Daca nu, ma voi multumi cu varianta exclusiv audio. De asemenea, pentru cei care vor sa-l (re)descopere pe Mihai Sebastian, studentii de la UNATC au spectacolul Steaua fara nume, al aceluiasi autor. In martie se va juca pe 22 si 28, la Palatul National al Copiilor. Programul complet al reprezentatiilor studentilor il gasiti AICI! Salutari TEATRALE tuturor 🙂
ps: Marea iubire a lui Sebastian a fost vizionat la ora 15. Nu este deloc o ora nepotrivita. Singurele neplaceri pe care le poti avea sunt date de soare, care ar putea fi prea puternic pe cer (noroc cu draperiile de la Godot, altfel erau probleme). Altfel, personal nu am simtit nicio diferenta. Dimpotriva: ma bucur ca exista si spectacole la aceasta ora, pot merge, deci, la inca unul pe seara. Felicitari Teatrului Godot pentru idee.
2 thoughts on “Marea iubire a lui Sebastian”