Marea Iubire a lui Sebastian – Duminica, ora 15, Teatrul Godot

Probabil ati auzit de spectacolul Marea Iubire a lui Sebastian. Se joaca incepand din 2010 (premiera a avut loc pe terasa Teatrului National) si are inca succes.

Bazandu-se pe fragmente din insemnarile lui Leny Caler, pe jurnalul lui Mihail Sebastian si piesa Jocul de-a vacanta, spectacolul are in centru povestea de iubire dintre scriitor si Caler, o mare actrita a perioadei interbelice. Decor minimalist, pagini de jurnal intim, dialoguri imaginare intre ea – acum in varsta – si el, inca tanar, si muzica epocii. Un recital actoricesc deosebit (descrierea oficiala de pe site-ul Teatrului Godot).

Va dau acum cateva insemnari despre spectacolul Marea Iubire a lui Sebastian, urmand sa revin cu un articol dupa vizionarea lui. Asadar:

– Gingasie, emotie pura, regret, patos, dar si candoare. Toate aceste ingrediente se regasesc in piesa jucata la Godot. Regizorul Diana Mihailopol a ales foarte bine proportiile acestora. Ce urmeaza? Poate o lectura mai atenta a operei lui Mihail Sebastian. Sau o perspectiva diferita pentru cei familiarizati. (Revista Semne Bune)

– Calm si intens, patrunzator si coplesitor este ritmul artistic al piesei, ritmului inimii celor patru actori de pe scenă, un ritm al inimii contagios, a carui energie feerica se raspandeşte inspre public, preschimbandu-se in suspine si momente meditative. […] Marea iubire nu e povestea fara de sfarsit, dar e acea poveste pe care o poti povesti la nesfarsit, pentru ca inima ta obosita vrea s-o auda pentru a-ai confirma ca n-a inghetat de tot în superficialitatea asidua acestor vremuri predominant asentimentale. (Ziarul Metropolis)

– Să fie miscarea scenica o componenta de nedespartit a teatrului? Protagonistii piesei Marea iubire a lui Sebastian sunt de alta parere. Marius Manole, Rodica Mandache, Ioana Macaria si Istvan Teglas ne prezinta un spectacol-lectura in care singurul nostru ghid in labirintul trecutului este vocea. Actorii stau pe cate un scaun si is recita replicile cu textul în maini, pe fondul unei linisti nostalgice. (egophobia)

Despre spectacol va mai dau 2 link-uri foarte importante:
– Marius Manole ne spune, pe propriul blog, intreaga poveste a acestui spectacol. Acest articol merita citit. Marius Manole scrie la fel de bine precum joaca pe scena.
– Pe wikipedia gasiti informatii despre scriitorul Mihail Sebastian. Are si Marius Manole cateva date pe blogul sau.

Inca un lucru foarte important, asupra caruia voi mai reveni: pentru mine va fi PRIMUL spectacol pe care-l voi vedea la ora 15. Scriam, nu demult, despre contextul in care vedem filmele. Ma intreb: in ce masura ORA imi va influenta, in bine sau in rau, opinia despre spectacol? Recunosc, va fi o premiera pentru mine, sa vedem ce efecte va avea ora. E drept, am vazut acum cateva saptamani ca un spectacol al Teatrului Evreiesc s-a jucat la ora 11 dimineata. Nu stiu cum e sa vezi teatru la acea ora, daca va mai fi vreun spectacol la 11 dimineata promit sa merg doar din curiozitate.

Un ultim aspect: am fost marti la spectacolul Fa-mi loc (urmeaza sa scriu si despre el). Am vazut 2 referiri, in timpul spectacolului, la Marea Iubire a lui Sebastian. Ma speriasem: oare au legatura cele 2 spectacole? Se pare ca nu, a fost, probabil, un fel de reclama mascata. Bine ca nu e CNA la teatru 🙂

Ana Ioana Macaria, Marius Manole, Rodica Mandache, Istvan Teglas-Marea iubire a lui Sebastian-foto Oana Monica Nae

Asadar, Duminica, 16 martie, ora 15, la Teatrul Godot, Marea Iubire a lui Sebastian. Cu cine ma voi intalni p-acolo? 🙂 Salutari TEATRALE tuturor!

Comments

comments

3 thoughts on “Marea Iubire a lui Sebastian – Duminica, ora 15, Teatrul Godot

  1. Pingback: Marea Iubire a lui Sebastian – Duminica, ora 15, Teatrul GodotBloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro
  2. Pingback: Marea iubire a lui Sebastian | blogger CU GREUTATE pe un blog CU DE TOATE

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !