Manipularea Rosia Montana

Despre manipularea Rosia Montana am mai scris. Acum voi rezuma: majoritatea oamenilor au impresia ca singurele solutii acolo ar fi exploatarea de catre RMGC sau „ecologizarea” zonei. Oamenii d-acolo ar avea de ales intre a sta cu curul pe bogatii (la propriu) si a astepta turistii (care vor veni buluc) sau a accepta banii „otraviti” ai RMGC. De ce statul n-ar putea exploata? Sau de ce nu ar putea cere redevente mai mari (sa zicem de … 50%?). Argumentatia completa o gasiti in link.

Ce s-a schimbat intre timp? Pai strategia. Nu mult, a fost doar upgradata. Dau ca exemplu un blogger celebru: Cristi Dorombach – Piticu. Bogdan s-a luat de el pentru o singura afirmatie, despre care o sa scriu si eu (nu este singura problema, dupa cum o sa demonstrez). Afirmatia cu pricina este:

Investitiile pe care RMGC le aduce in Romania sunt mult mai mari decat banii pe care RMGC si i-ar lua inapoi din aurul extras in urma proiectului.

Afirmatia cu pricina pare absurda. Cretina. Imbecila. Imposibil de probat. Si totusi, este ADEVARATA! Si acum sa va zic si de ce: la Rosia Montana NU ESTE DOAR AUR! Lumea stie de aur pentru ca asta s-a dorit sa se cunoasca. Acolo sunt multe alte metale. Care cica ar fi de 4 ori mai valoroase ca aurul si argintul (unii nici macar de Argint nu stiu ca ar fi). Va dau 2 surse de pe internet unde puteti citi asta: AICI. Restul cautati voi.

Deci ce zice stimatul blogger e adevarat: banii obtinuti din AUR sunt ca valoare sub investitii. „Restul e cancan”

Asta nu este singura problema a acelui articol (dupa cum va ziceam). Acum sa va si demonstrez:

1. Poza de pe sediul Cuprumin, care NU FACE ANGAJARI, este de-a dreptul penibila. Exact cum am spus-o in atatea randuri: statul se straduieste sa fie un prost administrator, face ostentativ prostii, pentru ca apoi privatizarea sa fie singura solutie. Daca ACUM nu fac angajari nu inseamna ca nu ar putea face.
Ce este important de retinut: posibilitatea exploatarii de catre stat este bagatelizata. Nu e ignorat complet acest argument, este insa contrat intr-o maniera JIGNITOARE.

2. Sunt bagati la inaintare ungurii. Cica ei ar considera ca li se fura aurul lor. Iar romanii patrioti ar trebui sa fie de acord cu RMGC ca altfel ar fi de acord cu ungurii. Frumos, ce sa zic…

3. Sunt bagatelizati opozantii. Cica ar fi niste autisti care nu ies din casa si care nu vor sa vorbeasca. Sa nu mai zic de cei care refuza sa se mute d-acolo, care cica ar fi luat bani de la tabara cealalta. Deci a lua bani de la RMGC pentru a te muta e ceva inaltator, insa a lua bani de la altii (habar n-am cine) pentru a ramane acolo este rusinos. Eu unul as lua bani ca sa raman in casa in care stau. Si m-as mandri al dracului de mult cu asta!

4. Imaginea apocaliptica este ceva real. Dar asta s-a dorit. E o intrebare la care nimeni nu vrea sa raspunda: de ce s-a oprit exploatarea? In 1985 se exploata, probabil si in 89. Ce s-a intamplat imediat dupa? E un mare mister.

In final, alta fraza a mai deranjat: Piticu a mers pe banii lui acolo. Fraza aceast este la fel de adevarata precum cea cu investitiile care vor fi mai mari decat banii luati pe aur. E corect: Piticu a mers pe banii lui, care bani ai lui i-au fost dati de cineva, care cineva ii primise subit in cont…

Multumim Piticule. Da, esti mare iubitor de adevar si stii sa te joci cu vorbele. Tot ce zici acolo este adevarat si iti multumim pentru reportajul „ca la carte” facut acolo. Serios: manipularea Rosia Montana este facuta profesionist (fara nicio urma de ironie). Argumentele astea vor mai fi vazute si la altii, nu este Piticu singura portavoce.

Ce-mi doresc eu? Ori redevente de minim 50% (pe TOATE metalele d-acolo, nu doar Aur si Argint), ori sa-l exploateze statul. Avem nevoie de bani, nu ne permitem sa dam cu piciorul bogatiilor doar pentru ca vor niste iubitori de natura sa se uite la stele, dar asta nu inseamna ca trebuie sa acceptam orice oferta jignitoare.

Salutari MANIPULATOARE tuturor!

One thought on “Manipularea Rosia Montana

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !