Manelisti … culti

Despre manelisti se spun multe. Si numai chestii negative. Stereotipuri in mare parte, prea putin verificate. Si verificabile.

Printre acestea, manelisti inculti e deja o axioma. In ochii unora. Dovada suprema este data, nu-i asa, de versuri. Nu se poate ca o persoana culta sa cante (ori, si mai grav, sa compuna) asa ceva.

Daca in legatura cu asa numita categorie de „manelisti ascultatori” ar mai fi ceva dubii, in legatura cu cei care canta si produc lucrurile par clare: sunt inculti. Si punct.

Singurul cu o imagine cat de cat buna e Costi, dar deja cica el ar fi in alta liga.

Bun, acum eu vreau sa daram acest mit. De fapt, incerc . De fiecare data mai dau un ciocan in acest zid al stereotipurilor. De fiecare data mai fac o gaura…

Astazi voi face acest lucru comentand aceasta stire .Pe scurt: Margerita din Clejani a luat bacul , iar Costel Busuioc nu.Stirea este reala si usor verificabila.

Ce demonstreaza aceasta stire? Pai mai multe lucruri:

1. Daca tu canti „muzica buna” si „culta” nu inseamna neaparat ca esti om destept. Si cult. Si studiat. Si citit.

2. Gusturile legate de muzica s-ar putea sa tina de altceva.

Si acum, sa termin cu cateva intrebari ori dileme… Ori constatari amare … Aparent retorice, si totusi poate cineva se strofoca vreodata sa raspunda la ele. Ori sa le explice:

1. Daca aude cineva ca un manelist a absolvit o facultate va zice despre el ca ” a dat bani s-o termine”. Daca a terminat o facultate (sa zicem conservator) o cantareata de opera, atunci e pe bune.

2. Daca un manelist da bani de pomana, se cheama ca e arogant si arunca firmituri la prosti. Daca un cantaret de „muzica buna” face asta, se cheama ca e „om bine crescut si cu bun simt”.

3. Daca un manelist canta muzica de opera, se cheama ca murdareste acel gen muzical. Daca un cantaret de opera (ori de altceva) se apuca de cantat manele se cheama ca se prostitueaza.

4. Daca un manelist a terminat o facultate iar un ne-manelist nu, tot ne-manelistul e mai cult. Si e si mai cinstit, ca nu se lauda cu „diplome nemeritate”.

5. Cand O-zone ori Costel Busuioc (ca de la el pornisem) sunt apreciati in afara ne mandrim cu ei . Uite, niste romani sunt apreciati. Cand Salam canta cu Bregovic si scrie toata presa internationala despre asta se cheama ca ne facem de ras.

6. Cand la radiourile din afara se da Ozone e motiv de mandrie. „Stiu ei ce stiu”. Cand se da Salam se da din cauza ca „strainii nu stiu romaneste , deci nu stiu ce inseamna acele versuri”.

7. De ce a invita un manelist in emisiune se cheama „tabloidizare”, in timp ce a chema pe „taximetristul violat” se cheama „stire de interes public”?

Sunt de ajuns 7? Cam atatea mi-au venit in minte.

In final, 2 cuvinte despre Margerita din Clejani. Nu stiu daca ati auzit-o cantand ori vorbind, dar vorbeste coerent. Nu pare proasta. Si nici total inculta. Habar n-am daca va da la vreo facultate, dar nu m-as mira sa o faca. Un conservator (ori facultatea de muzica de la Spiru Haret de exemplu, aia absolvita de Andra de exemplu) ceva, care sa-i fie util. Chiar si daca ar termina conservatorul la stat cu 10, tot n-ar fi bine vazuta de oameni. Tot in categoria „manelist incult” ar fi. Ce sa-i faci, asa-s oamenii: prefera sa gandeasca in stereotipur. E mult mai usor.

Salutari CULTE tuturor 🙂

5 thoughts on “Manelisti … culti

  1. De unde şi până unde e „taximetristul violat” ştire de interes public? :)) Nu ştiu de ce te „agiţi” atât…fiecare om are gusturile şi părerile lui în materie de muzică. Şi cei care ascultă/cântă rock, sau hip hop, sau house sunt făcuţi în toate felurile de acei Gică Contra care cred că genul lor preferat e cel mai tare şi cel mai cult…I say live and let live!:))

  2. @Probiu: corect, ii dau la scoli bune. Dar tot „manelisti” raman.

    @Alexandra Cristea: ce bine ar fi daca toata lumea ar gandi ca tine 🙂

  3. Sa stii ca manelistii isi cam dau copii la scoli bune si le ofera o educatie peste media din Romania. Sigur, mostenirea genetica isi pune amprenta pe individ mai tarziu dar pana atunci, cu praf de copt rezolvi multe…

  4. pai daca unul din manelisti o sa joace in aceeasi liga ca tatal lui dan balan, adica sa devina cel putin ambasador in statul israel, vei vedea ce repede se schimba placa. dar pana atunci, isi vor canta tristetea, viata, smecheria si mai stiu eu ce, asa cum o stiu si o simt ei. e dreptul lor.

  5. „Daca tu canti “muzica buna” si “culta” nu inseamna neaparat ca esti om destept. Si cult. Si studiat. Si citit.”

    Tipa asta, Margerita, a luat 6.65 la BAC. Adica la 0.66 sutimi de a pica BAC-ul. Nu stiu cat de culta, studiata si citita e..

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !