Manele-rock

Manele-rock poate parea o alaturare absurda si aberanta. Asta pentru unii. Pentru ca de fapt manele-rock au existat si pana acum, intr-o forma sau alta.

Sa le luam pe rand:

1. A aparut astazi acest articol. Va dau si aici o mostra:

O prima intrebare: voua va suna a manea? Daca da, de ce si in ce sens?

2. Credeti totusi ca n-au mai fost pana acum manele-rock? Hai sa va dau niste mostre:

– Incep cu colaborarea Salam si Bregovici. Pe vremuri Bregovici canta „rock balcanic”. Cum puteti incadra aceasta melodie deci?

– Continui cu o melodie interesanta, semnalata de cineva pe facebook. Este cantata de Adriana Antoni si … Leo Iorga:

Toate ca toate, dar de ce este melodia asta MANEA?

– Incercarea asta a lui Zdob si zdub cum ati numi-o? Tot in categoria mare de manele-rock ati baga-o?

– Shukar Colective ce canta? Sunt curios … :

Ei au fost invocati in articolul citat initial. Si diferenta era ca cei de la Shukar nu-si asumau public faptul ca ceea ce canta sunt manele.

– Ca daca e sa ne luam dupa denumire atunci melodia asta a lu Fara Zahar ar intra linistita in categoria manele-rock :

Concluziile sunt urmatoarele:

1. Daca un cantaret a cantat la un moment dat manele, tot ce va canta el va fi manea. Rare sunt cazurile in care acceptam ca cineva poate canta si altceva in afara de manele.

2. Daca cineva canta ceva tiganesc – balcanic dar nu-si asuma titulatura de manea, acea melodie nu va fi manea. Va fi „traditional tiganeasca”, „balcanica” si cum mai vreti voi sa-i spuneti. Nu manea.

3. Daca cineva canta si scrie mare pe melodie MANEA, pai n-avem cum sa-l contrazicem. E manea clar. A canta manele = a pleda vinovat. De ce te-ai obosi sa contesti vinovatia unui om care a pledat vinovat? Cam asa s-ar traduce.

Acum astept si opiniile voastre cu privire la asa numitele manele-rock. Va plac, va displac, va lasa reci. Hai, sa va aud 🙂

Salutari BLOGOSFERICE tuturor!

Comments

comments

6 thoughts on “Manele-rock

    1. Interesant. Deci o melodie e manea in functie de versuri zici. Pai atunci prima melodie din articol (de la care am pornit) nu e manea, pentru ca nu are versuri deloc. Am inteles bine?

  1. nu cunosc, nu ma bag. e ca si cum mi-ai cere sa-mi dau cu parerea pe un subiect la fel de virgin pt mine ca fizica cuantica 🙂 zic sa las microfonul cunoscatorilor, sau celor care au studiat macar o partitura 😛

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !