Mall-urile au stricat farmecul cumparaturilor

Mall-urile au stricat farmecul cumparaturilor

 

 

Cine a vizitat recent cateva orase de provincie a constatat ca acolo se fac altfel cumparaturile. Ma refer acum doar la haine si la incaltaminte, cumparaturi care in provincie au alt farmec.

Sa va explic. In Bucuresti majoritatea oamenilor cumpara fie din mall-uri, fie din targuri. Dupa posibilitati. Exista o locatie, in Piata Sudului, unde fostul bazar (Aleea Castanilor) se afla in imediata apropiere a unui mare mall (Sun Plaza). Aceeasi situatie va fi intalnita in Obor, unde se construieste un alt mall.

Aleea Castanilor

Personal, am facut la un moment dat o anti-aroganta: am fost in Sun Plaza, am colindat tot mall-ul, fara sa gasesc nimic, pentru ca in final sa imi iau o sapca de piele din targ, din Aleea Castanilor.

Ambele poze sunt luate de aici, un articol pe care-l recomand (e de 6 ani, dar inca valabil)
Ambele poze sunt luate de aici, un articol pe care-l recomand (e de 6 ani, dar inca valabil)

In provincie, insa, magazinele sunt altfel. Sunt magazine d-alea vechi, cu o tanti care aduce marfa de unde stie si de unde poate. Daca-ti cauti o camasa, nu te duci la C&A si H&M sa iei una care-ti place. Nu, te duci la fiecare magazin, vezi fiecare ce marfa are, insa, in general, fiecare magazin are marfa lui. Rar gasesti 2 magazine care sa aiba camasi de la acelasi producator.

Din acest motiv, in mod paradoxal, diversitatea, cel putin ca imbracaminte, este mai intalnita in provincie decat in Bucuresti. In Bucuresti vezi cam aceleasi branduri peste tot, iar eu am ajuns sa-mi dau seama fiecare produs barbatesc de unde e cumparat. Asta e C&A, asta e model H&M…

Sa ne intelegem: am fost si-n orase de provincie cu Mall-uri. Am fost in Cluj, am fost in Timisoara, am fost in Iasi. Insa in primele 2 orase mall-urile se afla la marginea orasului. Nu doar asta e motivul, dar e vorba si de simplul fapt ca mall-urile nu au confiscat aproape in totalitate ideea de cumparaturi.

In Slatina, unde ma aflu acum, nu exista mall. Si, sincer sa fiu, nici nu-mi doresc sa apara. Habar n-am daca ar avea succes sau nu. Insa, pentru mine cel putin, farmecul unei plimbari prin Slatina este tocmai descoperirea vreunui magazin ascuns. Ca sunt multe second-handuri e alta discutie. Desi, cumva, parca-s mai putine ca-n trecut.

Acum nu mi-am cumparat si nu-mi voi cumpara nimic, deci nu am ce sa va arat. Insa cu proxima ocazie cand voi veni aici, macar de amintire, imi voi cumpara ceva. O camasa, un tricou, un sacou. Am de unde alege, marfa fiind interesanta. Si partea si mai interesanta: este emotia aia a noului, emotia aia a probarii unei haine (la C&A, de exemplu, stiu clar ca-mi trebuie 3XL, asa ca nu mai probez nimic: vad 3XL, iau de pe raft si ma duc la casa sa platesc). Aici lucrurile sunt mai faine, au un farmec aparte.

E drept, e vorba si de faptul ca-n Slatina se merge pe jos: autobuzele sunt doar pe hartie (personal, nu am mers NICIODATA cu ele, nu stiu pe unde circula ori ce orar au), asa ca fie te grabesti si ei un taxi, mai rar, fie mergi pe jos.

Farmecul cumparaturilor s-a pierdut in Bucuresti. Pana si Lipscaniul, candva o strada etalon candva, a fost invadata de H&M si alte branduri mari. Unde mai e farmecul cumparaturilor pe Lipscani, daca acolo tot de magazinele din Mall dau?

Mergeti prin provincie, mergeti la magazinele mici si simtiti cu adevarat farmecul cumparaturilor. Si inca ceva: mergeti pe jos. Nu doar ca face piciorul frumos, dar orasele mici, in majoritatea cazurilor, sunt construite sa mergi pe jos. Daca te urci in autobuzul X sa te duca in locul Y pierzi tot farmecul. Salutari PROVINCIALE tuturor!

 

2 thoughts on “Mall-urile au stricat farmecul cumparaturilor

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !