Malaezu despre Dawn of the Planet of the Apes – Planeta Maimutelor: Revolutie

La filmul Dawn of the Planet of the Apes: Planeta Maimutelor: Revolutie nu am putut fi prezent. In locul meu a ajuns Alexandru Ion aka Malaezu. Va las in continuare cu insemnarile sale. Articolul ar fi putut fi numit, la fel de bine, UN MALAEZ PE PLANETA MAIMUTELOR. Sa nu fim, totusi, rasisti 🙂

 

Pentru a sintetiza cel mai bine efectul pe care il are Dawn of the Planet of the Apes precizez inca de pe-acum ca nu puteam sa nu ma intreb, de acolo din sala de cinema, daca nu cumva atunci cand voi iesi afara voi vedea un oras populat de maimute, cuprins de haos, o civilizatie aflata la marginea prapastiei disparitiei.
Am inceput cu o asa-zisa concluzie, exact cum a ales Matt Reeves, regizorul filmului Planeta Maimutelor: Revolutiesa-si inceapa lucrarea: totul porneste de la clasica intrebare ce-ar fi daca? Ce-ar fi daca in cautarea lor nebuna pentru un leac impotriva Alzheimerului cercetatorii americani pun la punct o serie de teste pe cativa cimpanzei? Si ce-ar fi daca acei cativa cimpanzei ar avea parte de o evolutie mult peste asteptari, depasind granitele primitive in care se incadrau candva si devenind o reala amenintare la adresa rasei umane? Sau ce-ar fi daca, mai mult decat atat, toate aceste cercetari si seruri folosite s-ar dovedi in final a fi nimic mai mult decat un virus letal unei intregi planete?

Dawn of the Planet of the Apes se intampla la zece ani de la incheierea primei parti, aducand pe marile ecrane o planeta nimicita de un virus letal, cu doar o mana de oameni supravietuitori, dar mult mai multe maimute pregatite sa lupte pana la capat pentru dezvoltarea speciei lor si protejarea teritoriului pe care l-au confiscat de la rasa umana.
Maimuta Caesar (Andy Serkis) reprezinta practic apogeul regnului animal, cimpanzeul alfa, un lider autentic ce se bazeaza pe valorile morale ale evolutiei precum siguranta familiei si progresul speciei, nicidecum pe cele tribale precum razboiul. De cealalta parte, oamenii sunt ghidati in lupta supravietuirii de un conducator mai mult simbolic decat desemnat. Jason Clarke este Malcolm, unul dintre putinii oameni ramasi sa lupte pentru specia sa, atat impotriva unui virus devastator cat si a unor maimute ce ameninta continuitatea rasei umane.
Privind catre o varianta moderna a Planetei Maimutelor realizam ca scenariile fictive implementate candva sunt acum inlocuite de evenimente ce se pot intampla in fiecare secunda. Daca o privire de ansamblu ne confirma faptul ca o lume in care maimutele sa dezvolte o inteligenta asemanatoare omului este imposibil de conceput, micile detalii atent calculate de scenaristii filmului in cauza aduc aceasta intamplare la stadiul de posibilitate.
In filmul lui Matt Reeves omul este pus, din nou, in plan secund, invocandu-se nimicnicia sa in fata naturii. Intr-un razboi aflat in prag de declansare intre maimute si om, acesta din urma pare, paradoxal, primitivul. Posesor al unei tehnologii evoluate, al armelor sau al unei teoretice ratiuni, omul este condamnat pe parcursul povestii de propriile decizii si ideologii. Dovada acestui aspect egoist al omului o reprezinta Dreyfus (Gary Oldman), un fost ofiter de politie al carui singur concept despre supravietuire e reprezentat de eliminarea totala si definitiva a adversarului.
Dawn of the Planet of the Apes aduce publicul in punctul in care se vede nevoit sa schimbe taberele simpatizante, pe rand de la om la maimuta si inapoi la om. Felul in care armata lui Caesar evolueaza pe parcursul povestii transmite intocmai clasica idee ca omul se trage din maimuta, sau mai exact, asemanarile izbitoare de mentalitate intre cele doua specii. Distribuit in Romania de Odeon Film, Planeta Maimutelor: Revolutie apare in cinematografe incepand de azi, 11 iulie.

Daca nu stiti cine este Malaezu aflati mai multe din interviul dat de el blogului meu. Salutari CINEFILE tuturor si mergeti sa vedeti Dawn of the Planet of the Apes –  Planeta Maimutelor: Revolutie!

Comments

comments

One thought on “Malaezu despre Dawn of the Planet of the Apes – Planeta Maimutelor: Revolutie

  1. Pingback: Malaezu despre Dawn of the Planet of the Apes – Planeta Maimutelor: RevolutieBloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !