Maitreyi

Multi au (re)descoperit India datorita lui Eliade si a operei Maitreyi. Multi au devenit pasionati de Eliade datorita operei Maitreyi. Cativa s-au reintors la Maitreyi dupa ce au vizitat India …

Printre persoanele care au redescoperit opera Maitreyi dupa ce au vizitat India se regaseste si Chris Simion, regizoarea primei puneri in scena a operei.

„Pentru mine spectacolul MAITREYI reprezinta o experienta personala, mai mult decat o experienta scenica sau una literara. Prima intalnire cu aceasta poveste a fost in perioada adolescentei, cand era inclusa ca lectura obligatiorie in programa de bac. A doua intalnire a coincis cu deplasarea mea in India. Am recitit cartea si abia atunci am inteles ca este mai mult decat o frumoasa poveste de dragoste ce a marcat generatii intregi. Am propus un spectacol autentic, de la decor, costume, muzica, ritualuri, un spectacol in care sufletul sa poata sa fie atins de fragilitatea si cultura unei lumi total diferite de lumea noastra. Si cred ca am reusit datorita unei distributii formidabile care a crezut in proiect si a reusit sa scoata la lumina tot ceea ce India lui Eliade si lui Maitreyi contine.” (sursa: daya.ro)

Spectacolul Maitreyi este, de fapt, punerea in scena a doua opere: atat opera originala, a lui Eliade, cat si raspunsul „Dragostea nu moare”.

Avem, pe scena, opera lui Eliade, pentru ca din cand in cand Maia Morgenstern (in rolul lui Maitreyi la 60 de ani), cu vocea ei inconfundabila, sa intervina si sa corecteze eventualele neconcordante: nu a fost deloc asa, este o inventie; de ce ai spus asta? de ce? …

Povestea, pentru cine nu stie, este despre iubire. Allan (Mircea Eliade, in fapt) este gazduit de catre un amic indian, cu scopul de a studia in liniste. Allan se indragoste de tanara Maitreyi, in varsta de 16 ani. O iubire interzisa intre un european alb si o tanara indianca, fiecare cu propria cultura, propriile viziuni.

Sursa: litera.ro

Cartea Maitreyi este lectura obligatorie la liceu, insa dupa cativa ani recitesti opera cu alti ochi. Spectacolul te va impresiona oricum, chiar si daca nu ai citit opera deloc. Decorurile, muzica, totul te duce in India. Timp de 2 ore si 15 minute, cat dureaza spectacolul Maitreyi, esti trup si suflet in India, alaturi de Allan si familia lui Maitreyi.

Cum joaca actorii? Absolut superb. In afara de Maia, care vegheaza de pe un scaun si intervine din cand in cand, mai avem 2 actori in roluri absolut superbe:
– Vlad Zamfirescu joaca fenomenal pe Allan, parand alegerea perfecta pentru acest rol.
– Aylin Cadir joaca extraordinar pe Maitreyi la 16 ani.

Maitreyi este unul dintre cele mai bune spectacole pe care le-am vazut pe scenele romanesti. Nu are cum sa nu te impresioneze. Se joaca la Teatrul Bulandra din Capitala, desi am inteles ca s-a mai jucat si pe la alte teatre, inclusiv din provincie. Oriunde s-ar juca, vi-l recomand cu drag.

Maitrey de Mircea Eliade. Regia: Chris Simion. Distributia:
MAIA MORGENSTERN – Maitreyi la 60 de ani
AYLIN CADIR – Maitreyi la 16 ani
VLAD ZAMFIRESCU – Allan – Mircea Eliade
DORU ANA – Narendra Sen, tatal lui Maitreyi
ANCA SIGARTAU – Srimati Devi, mama lui Maitreyi
JASMINE ILIESCU – Chabu, sora lui Maitreyi in varsta de 8 ani
CARLA MARIA TEAHA – Lilu, verisoara lui Maitreyi
MARIUS CHIVU – Mantu, verisorul lui Maitreyi
RADU MICU – Harold, prietenul lui Eliade
TEODORA CALAGIU / MĂDĂLINA DOROBANŢU – servitoarea
Coregrafia: Carmen Pesantez
Scenografia: Adina Mastalier

Haideti, alaturi de Allan si Maitreyi, sa vizitati India timp de 2 ore 🙂 Pentru Maia, pentru Aylin, pentru Vlad Zamfirescu … Pentru India. Pentru Eliade. Pentru a revedea, cu alti ochi, frumoasa poveste de dragoste care va impresionase in urma cu multi ani. Pentru voi 🙂 Va mai trebuie motive? 🙂 Salutari TEATRALE tuturor 🙂

Comments

comments

5 thoughts on “Maitreyi

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !