Magazin online, promisiuni si traditie

Competitia asta Super-blog este cu adevarat o provocare; dupa masini, haine de hypermarket , acum urmeaza o noua proba de foc: un magazin online. Proba a fost afisata vineri, dar pana acum nu eram decis cum sa abordez tema. Este varianta aia pe care o abordeaza 80% din bloggeri, aia in care lauzi si periezi sponsorul, poate-poate pica ceva de la el. Mai e varianta in care vrei sa iesi in evidenta criticand (si injurand). Si varianta de mijloc, in care spui si chestii pozitive, si chestii negative.

Eu de injurat nu injur, dar nici nu pot spune chestii in care nu cred. Asa ca voi scrie un articol atipic pentru acest concurs: voi critica unul din sponsori. Nu critica din aia de mahala, ci una constructiva.

Asadar , am misiunea de a scrie despre un magazin online „de traditie”. Ghilimelele nu sunt peiorative, ci pur si simplu sunt pentru citare. Ok, Oktal e membru fondator al unei structuri (ARMO), dar si promotorul unui cod de bune practici in comertul online. Bravo lor pentru asta. De asemenea, bravo lor ca rezista pe piata din 1999. Au cea mai mare experienta.

Si totusi, o (prima) mica intrebare: de ce pana acum nu am auzit de ei? Pot enumera alte 4 magazine online, infiintate mult dupa Oktal, care-s mult mai cunoscute. O fi problema si la mine, ca nu sunt informat. Dar n-o fi si problema lor, ca nu s-au facut cunoscuti?

De asemenea, inca o problema: de ce avem in slogan tema promisiunilor ONORATE? N-oi fi io specialist in publicitate, dar mie-mi suna a „cine se scuza se acuza”. Nu am cumparat de la Oktal, nu stiu pe cineva care sa fi cumparat, deci nu stiu cat de adevarat este sau nu. Presupun ca e adevarat, altfel sigur auzeam de rau pana acum despre aceasta firma. Totusi, sloganul mi se pare neinspirat.

De asemenea, numele firmei, care da si numele site-ul, Oktal, mi se pare destul de ciudat. Dificil de tinut minte, neromanesc, necomercial, are multe defecte. Emag, pcgarage, evomag, toate stau mai bine ca denumiri.

O alta problema sta in insasi desfasurarea acestei probe. Ceilalti 2 sponsori au cerut UN SINGUR LINK, in timp ce ei cer 2 , MAXIM 3. Nu stiu eu mult SEO, dar imi pot da seama ca nu e bine. Nu stiu daca voi avea EU o problema, dar ei sigur vor avea. Sunt 200 de participanti(sau peste) si fiecare va da, PE ACELASI CUVANT CHEIE, link-ul lor. De 2 ori minim. Sa nu mai zic de faptul ca unii, vrand sa dea bine in fata lor, vor pune link-ul de 3 ori! Iar cativa, sa zicem 10, vrand sa para „smecheri”, il vor pune de 4 ori chiar de mai multe ori. Aparent, minim 400 de link-uri pe cuvantul MAGAZIN ONLINE. De bine cica. De fapt, Google s-ar putea sa-i penalizeze grav. Pe romaneste: sa dea cu ei de pamant.

Altfel, magazinul are preturi bune. Chiar foarte bune. Suna tentant si pe viitor chiar s-ar putea sa apelez la ei. Site-ul este destul de ok, se incarca foarte repede (la cate poze are ma asteptam sa stea nitel pana incarca), mult mai repede decat la concurenta. Deci eu nu am nimic cu ei ca magazin, ca si produse. Ca si servicii.

Marea lor problema este departamentul de marketing (pr, cum s-o numi el). Sa nu mai zic de departamentul de „social-media”, care nu cred ca exista. Daca exista, acolo lucreaza oameni care stau prost cu ale lor cunostiinte despre SEO. Mai prost decat mine. Si culmea, cica-s parteneri traditionali Super-blog . Asta da „surpriza”.

Deci, ca sa raspund la intrebarea mea initiala, de ce n-am auzit de ei pana acum:
– denumire nefericita a magazinului;
– slogan nefericit (nu stiu ce au avut pana acum, probabil tot dezastre de genul);
– campanii publicitare deficitare pe online.

Nu-mi pare bine, dimpotriva, pare un magazin online bun. Imi pare chiar rau. Apropo, sunt tare curios sa vad ce nota voi primi pe acest articol.

Salutari BLOGOSFERICE tuturor!

ps: Na, „ca sa dea bine” la sponsor, mai pusai inca o data link-ul lor pe cuvantul MAGAZIN ONLINE ; daca asta-si doresc neaparat, o penalizare google, hai sa dam lu nenea google motive serioase s-o faca!

Comments

comments

6 thoughts on “Magazin online, promisiuni si traditie

  1. Acu nu stiu cat o sa ma urasti ca o zic. La inceput ai dres-o calumea sa zic asa. despre problema lor de markting care este una grava, intr-adevar. Insa finalul nu este unul pt un concurs. Asta e parerea mea. adica acel p.s. ai dat frumos cu nuca in perete.

  2. Esti rau si nu cred ca ai demonstrat nimic. Puteai sa le dai un mail sa le spui despre google si sa gasesti ceva creativ de scris… fara sa spui ca ai cumparat ceva de la ei.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !