Madalina Iancu despre The Hundred-Foot Journey – Razboi in Bucatarie

Eu am o problema: imi place sa mananc, imi place mancarea, dar nu stiu sa gatesc. Bucatarie este, pentru mine, un loc destul de neprietenos. Miroase bine in ea, dar e prea cald. Nu rezist acolo prea mult. Asadar, despre filmul The Hundred-Foot Journey – Razboi in Bucatarie nu eram cel mai indreptatit sa scriu. Asa ca am rugat-o pe Madalina Iancu sa scrie ea impresiile. Madalina, ai legatura:

The Hundred-Foot Journey – Razboi in Bucatarie

Miercuri mi-am inceput ziua cu un film frumos, la invitatia amicului Emil Calinescu. Si a fost o experienta pe cinste. Am urmarit comedia The Hundred-Foot Journey – Razboi in Bucatarie, povestea unei familie din India, care in urma unei tragedii este nevoita sa-si paraseasca tara natala si ajunge in Sudul Frantei unde decide sa-si deschida un restaurant cu specific … indian … ati ghicit chiar vis-à-vis de un restaurant de lux, mandru posesor al unei stele Michelin, frecventat de insusi Presedintele Frantei. Aroganta maxima!

Daca vreti sa vedeti cum se naste un mare chef, un adevarat geniu al artei culinare care reuseste sa imbine cu success cele doua culturi, cea indiana si cea franceza, atat de diferite in aparenta.
Gatitul se invata si din carti
Este un film despre multe chestii : vise implinite, felul in care lucreaza Dumnezeu in vietile oamenilor, felul in care o aparenta nenorocire poate transforma viata unei familii in bine, cum se face o buna educatie, cum se pastreaza traditia, cum se poate transforma pricipiul „sa moara si capra vecinului” in win-win situation, cum se pot face lucruri bune atunci cand oamenii invata sa-si domoleasca pornirile belicoase si orgoliul. Este despre fair play si valori umane sanatoase dar mai ales este despre joie de vivre. A stii sa traiesti viata frumos, bucurandu-te de tot ce te inconjoara este o arta, iar partea culinara este doar o bucata din ea.
Hellen Mirren o interpreteaza magistral pe Madame Mallory, o frantuzoaica extrem de rafinata si de tepoasa la prima vedere, care-si apara restaurantul mai ceva ca un pitbull in calea invadatorilor de la concurenta. Este expresia clasica a rafinamentului si a perfectiunii pana in cele mai mici detalii, atat in ceea ce priveste arta culinara cat si felul in care isi gestioneaza afacerea, clientii si relatiile cu angajatii. Stapaneste arta feminitatii si se comporta cu atata gratie incat straluceste ca o regina. Femei, luati aminte! Este impecabila. Chiar si atunci cand face pe afurista! 🙂 E un icon.
Cat despre concurentii ei, familia Kadam, sunt un exemplu de cum sa iti tii familia unita si sa supravietuiesti no matter what, pastrandu-ti coloana vertebrala si valorile cu demnitate.
Este o imbinare fericita intre stilul Hollywood-an si cinematografia Indiana. Au nimerit-o, parerea mea! 🙂
Veti vedea, pana la finalul filmului cum se schimba situatiunea, la 180 de grade astfel ca, in final toata lumea se cupleaza cu cine trebuie 🙂
Filmul The Hundred-Foot Journey – Razboi in Bucatarie este bazat pe bestseller-ul international intitulat „Madame Mallory şi micul bucătar indian” de Richard Morais, pe care o puteti gasi in colectia Raftul Denisei la Humanitas.
Filmul The Hundred-Foot Journey – Razboi in Bucatarie este adus in Romania de Media Pro Distribution.
P.S. Nu va duceti la acest film cu stomacul gol. Parol!

Multumesc, Madalina, pentru articol. Pe Madalina o puteti citi la adresa www.madalinaiancu.ro. Salutari GURMANDE tuturor si mergeti sa vedeti The Hundred-Foot Journey – Razboi in Bucatarie! 🙂

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !