Lupusul eritematos sistemic

Lupusul eritematos sistemic

Ce este Lupusul?

            Lupusul eritematos sistemic este cel mai comun tip de lupus. Este o boală autoimună în care sistemul imun atacă propriile țesuturi cauzând inflamație și distrugeri ale țesuturilor în organele afectate. Poate afecta articulațiile, pielea, creierul, plămânii, rinichii și vasele de sânge. Nu există tratament care sa vindece definitiv lupusul, dar intervențiile medicale și schimbarea stilului de viață pot ajuta la controlul bolii.

Care sunt factorii de risc?

            Boala este o combinație între factori genetici și de mediu. Apare când persoanele cu predispoziție genetică pentru lupus intră în contact cu ceva din mediu care poate fi factor declanșator pentru acesta. În multe cazuri agentul cauzator este necunoscut. Câțiva triggeri (factori declanșatori) sunt:

            Factori genetici:

            Sex – femeile sunt mai frecvent afectate

            Vârstă – mai frecvent în perioada fertilă, între 15 și 45 de ani, dar poate debuta la orice vârstă

            Rasa – mai comun la rasa afroamericană

            Antecedente heredocolaterale – rude cu Lupus eritematos sistemic

            Factori de mediu:

            Radiațiile ultraviolete – Expunerea la soare poate produce leziuni ale pielii sau poate să fie trigger pentru un răspuns intern al organismului la persoanele susceptibile de a face boala

            Infecțiile – pot produce autoimunitate

            Medicația – unele medicamente precum antihipertensivele, antiepilepticele sau antibioticele pot declanșa lupusul. Lupusul indus medicamentos dă simptomatologie mai ușoară și de regulă se ameliorează dupa oprirea medicației.

Care sunt semnele și simptomele?

            Deoarece boala afectează diferite părți ale corpului, poate cauza diferite semne și simptome. Două persoane cu lupus nu au aceleași manifestări din punct de vedere clinic.

Cele mai comune semne și simptome sunt:

            Erupție cutanată în formă de future care afectează nasul și obrajii

            Căderea părului

            Fatigabilitate extremă (te simți obosit tot timpul)

            Pierderea apetitului

            Durere și umflarea articulațiilor

            Dureri musculare

            Dureri de cap

            Febră

            Sensibilitate la razele solare sau lumina fluorescentă

            Dureri toracice în inspir adânc

            Circulație scăzută la nivelul degetelor la expunerea la rece (Fenomen Raynaud)

 

Care sunt complicațiile?

            Inflamația cauzată de Lupus poate afecta mai multe părți ale corpului, incluzând:

Rinichii – Nefrita lupică – este afectată capacitatea rinichilor de a filtra deșeurile din organism

Creierul și sistemul nervos central – Dureri de cap, schimbări de comportament, probleme de vedere, amețeală, tulburări de memorie, chiar și crize epileptice și accident vascular cerebral.

Sângele și vasele de sânge – anemie (scade numărul de celule roșii din sânge), trobocitopenie (scade numărul de plachete sanguine din sânge). Prin acestea, crește riscul de sângerări sau de formare de cheaguri de sânge. De asemenea, poate fi prezentă inflamația vaselor de sânge

Plămânii – cel mai frecvent – Pleurezia (apa la plămâni)

Inima – inflamația mușchiului inimii și a arterelor. În acest fel, crește riscul de a dezvolta boli cardiovasculare sau chiar de apariție a unui infarct miocardic acut.

 

Cum se diagnostichează?

            Lupusul se diagnostichează pe baza simptomelor, semnelor obținute la examenul fizic și testelor de laborator (hemoleucograma, anticorpi). Din cauza gradului ridicat de variabilitate a semnelor și simptomelor, există anumite criterii pe care medicul reumatolog le utilizează pentru diagnostic.

            Istoricul medical: Toate semnele și simptomele care au apărut, cum au apărut și de cât timp le-a observat pacientul

            Istoricul familial: de Lupus sau alte boli autoimune

            Examen fizic complet: medicul va căuta rash-ul malar (erupția cutanată de la nivelul feței) și alte semne care ar putea indica faptul că organismul prezintă o suferință autoimună

         Teste de sânge și de urină: majoritatea pacienților cu Lupus au Anticorpi antinucleari pozitivi, dar anticorpii pozitivi nu înseamnă neapărat ca ai Lupus. De asemenea, daca sunt negativi nu înseamnă că nu poți avea Lupus. Dacă acești anticorpi sunt pozitiv, se vor face teste și pentru căutarea altor anticorpi mai specifici pentru boală. De asemenea se va face și o hemoleucogramă pentru a determina nivelul de globule roșii (hematii), globule able (leucocite) și plăcuțe sanguine (trombocite).

            Biopsia rinichilor: la recomandarea medicului, se prelevează o probă de țesut de la nivelul rinichilor care este examinată la microscop și poate avea un aspect caracteristic pentru Lupus.

Cum se tratează Lupusul?

            Nu există tratament care să vindece în totalitate boala dar acesta ajută la ameliorarea simptomelor și la îmbunătățirea vieții pacientului.

            Recomandările generale sunt:

            Fotoprotecție: evitarea expunerii la soare, evitarea medicamentelor cu potential sensibilizant, folosirea de creme cu factor de protecție 50+ (indicat pe ambalajul produselor de protecție solară cu denumirea ”SPF”)

            Controlul infecțiilor: efectuarea vaccinărilor, protecție cu antibiotic în cursul procedurilor stomatologice și endoscopice.

            Factorul hormonal: evitarea anticoncepționalelor (acestea pot reactiva lupusul) iar sarcina trebuie întotdeauna planificată

            Protecția cardiovasculară: evitarea factorilor de risc cardiovasculari (obezitatea, fumatul, hipertensiunea arterială, sedentarismul)

            Tratament medicamentos:

Tratamentul va fi prescris de către medic în funcție de semnele și simptomele prezente. Acesta poate consta în antimalarice (Plaquenil), glucocorticoizi, agenți imunosupresori, terapii biologice.

            Mituri despre lupus

            Lupusul este o boală care afectează numai articulațiile – Într-adevar, durerea articulară este unul dintre cele mai comune simptome, dar această boală afectează mai mult de atât. Este o boală autoimună, în care sistemul imunitar nu mai face diferența dintre țesuturile proprii și alte elemente străine corpului, producând anticorpi împotriva țesuturilor sănătoase. Astfel, orice parte din organism poate fi afectată.

            Există tratament care poate vindeca lupusul – Din nefericire, această boală nu se vindecă ci are perioade de remisie (în care simptomele pot să se amelioreze sau chiar să dispară cu totul),  respectiv perioade de acutizare sau recădere, în care simptomatologia devine prezentă și există posibilitatea ca unele dintre aceste pusee să fie grave.  Nu există niciun tratament care să vindece complet boala dar există tratamente care ameliorează simptomele și influențează pozitiv evoluția bolii, reducând riscul de agravare.

            Lupusul afectează doar femeile – procentul femeilor afectate este mult mai mare decât al bărbaților, dar cu toate acestea, și bărbații pot fi afectați.

            Femeile cu lupus nu pot avea copii – Lupusul nu influențează fertilitatea, decât prin unele medicamentele luate sau prin boala activă. Deoarece există totuși un risc de complicații, o sarcină reușită la pacientele cu lupus presupune planificarea sarcinii, ajustarea medicației (multe medicamente au efect teratogen – pot cauza malformații și anomalii asupra fătului) și monitorizare specializată.

            Lupusul este contagios – este o boală autoimună care nu poate fi transmisă de la o persoană la alta.

Sursa: alternamed

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !