Lupta impotriva tantarilor
Bunicul meu, decedat acum 1 an, avea o expresie pe care a folosit-o mult timp de-a lungul vietii: sa-ti dea primaria. El a fost profesor la viata lui, deci de cele mai multe ori indemnul era adresat elevilor care fie uitau ceva acasa (pix, caiet, carte), fie aveau nevoie de diverse.
Ea, primaria, este locul in care se decide intreaga viata a unui oras. Da ea, de primarie, depinde cam totul. Inclusiv daca o sa ne manance sau nu tantarii intr-un an.
Nu este blog politic, nu despre deciziile politice, licitatiile, problemele administrative si alte asemenea vorbesc aici. Vorbesc, insa, de mentalitate. Caci ceea ce spunea bunicul meu, om apartinand vechii generatii, jumatate in gluma, jumatate in serios, este cat se poate de adevarat.
Multi oameni, paradoxal, mai mult de la oras decat de la sat, se asteapta sa primeasca lucruri de-a gata de la primarie. Lupta impotriva tantarilor este un exemplu.
Nu zic ca Primaria nu ar trebui sa faca asta, nu zic ca nu se cheltuie bani aiurea. Nu iau apararea primariei ori a celor care o conduc. Spun doar ca de multe ori, iar acesta este doar un exemplu, asteptam prea mult sa ne pice de sus, cand putem lua si noi niste masuri.
Este normal ca municipalitatea sa dea cu niste solutii, sa omoare tantarii, dar este la fel de normal sa ne punem plase la geam. Exista inca romani, bucuresteni, care nu au plasa la geam. Care o considera inutila. Tot ei sunt primii care se plang de tantari.
Totodata, aparate tip PestRepeller (www.pestrepeller.ro, daca aveti curiozitatea sa vedeti despre ce-i vorba) nu sunt pentru nasul fin al bucurestenilor. Aparatele de genul se vand foarte bine in provincie, nu ma refer doar la sate, ci si la orasele mici. Caci acolo primariile nu au astfel de treburi, oricat de grav vi s-ar parea. Drept urmarea, lupta impotriva tantarilor este dusa de fiecare cetatean in parte. Ceea ce, paradoxal, genereaza o chestie pozitiva: fiecare cetatean este mai responsabil.
Caci bucurestenii, din ce in ce mai des, prefera sa arunce vina pe administratie pentru tot ce se intampla rau in oras, desi in multe situatii rezolvarea se afla la ei. Un singur exemplu mai dau: aglomeratia de pe strazi. Cand se anunta o ploaie, cat de mica, bucuresteanul isi ia masina din dotare si iese la drum. Nu poate sta in ploaie, nu poate merge cu autobuzul ori cu metroul. Urmarea este simpla: strazi blocaje, ambuteiaje si tot balamucul de rigoare. Vinovat? Primarul capitalei. Firesc. Logic.
Repet: nu iau apararea nimanui, nu inghit nici eu actuala conducere a capitalei. Nu am votat acesti primari, dar respect votul cetatenilor care i-au votat, deci accept faptul ca voi fi condus de ei pana-n 2020… Spun, insa, ca lor li se da o importanta mult prea mare. Unele probleme pot fi rezolvate de catre cetateni, ei individual ori ei colectiv. De ce n-o fac? De ce asteapta sa le pice din cer?
Explicatiile, sociologice, psihologice ori de alta natura, pot fi gasite. Eu prefer doar, momentan, sa semnalez problema. Lupta impotriva tantarilor trebuie, asadar, dusa atat de conducerea localitatii, oricare ar fi ea, cat si de cetateni, individual. De ce nu se intampla asta? Probabil intr-un articol viitor 🙂 (poza este luata de pe Descopera.ro) Salutari BLOGOSFERIC tuturor!
Sunt un fericit, anul acesta nu am avut tantari…deci, nu a fost nevoie de nicun fel de aparat.:)