Louis Van Gaal – Conflictual. Nebun. GENIAL!

Louis Van Gaal – Conflictual. Nebun. GENIAL!

 

Se spune ca un antrenor bun este cel care se inconjoara de ajutoare bune.
Se spune ca de la un antrenor bun ai tot timpul ce invata.
Se spune ca un antrenor bun este cel care stie sa imbine tineretea cu experienta.
Se spune ca un antrenor bun este cel care promoveaza tineri.
Se spune ca un antrenor bun este cel care scoate tot ce e mai bun din jucatorii sai.
Se spune ca un antrenor bun este cel care stie sa lucreze cu vedetele.
Se spune ca un antrenor bun este unul curajos.
Se spune ca un antrenor bun trebuie sa aiba inspiratie la schimbari.
Se spune ca un antrenor bun este cel care a lasat ceva in urma.
Se spune ca un antrenor bun este cel care a castigat ceva cu mai mult de 2 echipe.

Louis Van Gaal este un antrenor BUN. S-a inconjurat INTOTDEAUNA de ajutoare bune intotdeauna. Stiti ca l-a avut, demult, ca antrenor secund, pe Mourinho? La Robson era doar traducator, la Van Gaal era SECUND. Si acum Mourinho il lauda, spunand ca i-a fost cu adevarat un profesor. A avut ce invata de la el.

Stiti cine l-a bagat, pentru prima oara, in teren, la Barcelona, pe Xavi? Louis Van Gaal. Cel schimbat atunci a fost nimeni altul decat Pep Guardiola. In toate declaratiile sale Xavi a spus ca ii va fi vesnic recunoscator antrenorului Louis Van Gaal.

A promovat tineri? Oho. Xavi este doar un exemplu. Va mai amintiti de celebra gradinita a lui Ajax? A jucat 2 finale de Champions League cu acea echipa, iar apoi jucatorii s-au raspandit in toata Europa!

Louis Van Gaal este curajos. Uneori prea curajos. Uneori de-a dreptul nebun. Insa un antrenor trebuie sa fie curajos. Azi castiga, maine pierde, curajul si-l pastreaza.

La schimbari a parut, dintotdeauna, ca are inspiratie. Iar aseara, prin schimbarea portarului, a dovedit ca este GENIAL! Nu am mai vazut la nicio #CupaMondiala vreo astfel de schimbare. Tind sa cred, insa, ca voi mai vedea. Tind sa cred ca va instaurata o noua moda: sa ai in lot un portar de penaltiuri. Sunt multi portari care le au cu asa ceva, dar care, altfel, nu sunt straluciti. Ei sunt utili la loviturile de departajare, dar nu ajung pana acolo. Louis Van Gaal a dovedit cum pot fi valorificati la maximum acesti portari.

Louis Van Gaal a lasat ceva in urma: jucatori, antrenori (intrebati-l pe Mourinho), sisteme de joc. Acum a inventat o schimbare.

Louis Van Gaal a castigat titlul peste tot: in Spania, in OLanda, in Germania. Ce tara urmeaza? Anglia? 🙂

Da, Louis Van Gaal este un tip conflictual. La Barcelona nu a avut liniste, a plecat de 2 ori cu scandal. La Bayern, dupa un titlu si o finala de Champions League (e drept, pierduta), Bayern parea o echipa debusolata. Poate n-a stiut sa gestioneze vestiarul dupa ce a castigat. Dar multi spun ca are si el un merit in castigarea UCL de catre Jupp Heynckes.

La fel, Louis Van Gaal s-a certat cu o gramada de vedete. Pe Rivaldo l-a pus sa joace in stanga pentru ca apoi sa-l vanda. Probabil ar fi in stare sa-l puna si pe Messi cine stie pe unde. Totul in numele echipei. Stie sa lucreze vedetele, dar doar cu vedetele care se pun in slujba echipei.

Louis Van Gaal este, deci, prototipul PERFECT al antrenorului GENIAL: conflictual, nebun, inspirat, curajos. In secunda asta vad o finala Olanda-Argentina. Oricare echipa este mai buna decat Germania ori Brazilia. Iar Olanda are un mare avantaj: are ANTRENOR. Oh, cat conteaza strategul de pe banca … Sau STRATEGII, pentru ca am spus deja ca e important sa-ti alegi bine ajutoarele.

In final, un fel de UPDATE: schimbarea geniala de aseara a fost gandita de antrenorul cu portarii. Ii scade din merite antrenorului principal? Nu, dimpotriva as zice. Prin asta Louis Van Gaal a dovedit trei lucruri: stie sa-si aleaga asistentii, merge pe mana lor (un antrenor cu portarii simte cel mai bine ce portar este in forma; un antrenor principal trebuie sa sa stie sa dea incredere ajutoarelor sale) si are curajul sa-si asume momentele de nebunie ale acestora. Responsabilitatea este a principalului, atat in fata jucatorilor (cititi in articolul de pe Digisport cum portarul schimbat s-a suparat PE LOUIS VAN GAAL, nu pe antrenorul cu portarii), cat si in fata publicului.

In vara Louis Van Gaal se va duce la Manchester United. Nu stiu daca va lua titlul sau UCL din primul an, are totusi concurenta serioasa, stiu insa ca va redeveni o forta. Oare putea fi ales un antrenor mai bun pentru a reconstrui pe Manchester? Salutari MICROBISTE tuturor!

ps: Imi place faptul ca toata banca Olandei este imbracata la fel, cu acele cravate portocalii. Cand vad pe antrenorii nostri venind in trening imi vine nebunia. Louis Van Gaal e un antrenor imens, insa se imbraca il vezi ca se pune in slujba echipei si dupa modul in care se imbraca.

Comments

comments

One thought on “Louis Van Gaal – Conflictual. Nebun. GENIAL!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !