La vizionarea filmului Third Person nu am putut ajunge, asa ca am trimis-o pe Loredana Costina sa ne spuna daca merita sau nu vizionat acest film. Ultima oara Loredana scrisese aici despre Paradisul Spulberat. Loredana Costina, ai legatura:
Paul Haggis revine pe marile ecrane cu scenariul şi regia filmului Third Person. Haggis a scris scenariile pentru două filme ce au câştigat premiul Oscar: “Million Dollar Baby” şi “Crash”, pentru acesta din urmă realizând şi regia. Succesul anterior a făcut ca aşteptările să fie mari pentru Third Person, însă scorul de pe Imdb de doar 6.4 şi lipsa expunerii media consistente fac ca, la prima vedere, acesta să nu fie cel mai bun film al său. Cu toate acestea, e unul dintre cele mai interesante şi ingenios construite drame văzute anul acesta şi dacă vreţi ceva care e destul atipic faţă de producţiile Hollywoodiene, trebuie neapărat să îl vedeţi.
Acţiunea se desfăşoară în trei locuri: Roma, Paris şi New York, unde trei cupluri încearcă să navigheze cărările complicate ale unor iubiri încărcate de pasiune, trădări, pierdere şi resentimente. Michael (jucat de Liam Neeson) e un scriitor câştigător a unui premiul Pulitzer care şi-a părăsit recent soţia, Elaine (jucată de Kim Basinger), pentru a se muta într-o cameră dintr-un hotel din Paris unde are o aventură complicată cu Anna (Olivia Wilde), în timp ce încearcă să termine următorul mare roman de succes. În paralel, în Roma, Scott (Adrien Brody), încearcă să închidă o altă afacere dubioasă şi să părăsească Italia, când o întâlneşte pe Monika (Moran Atias), o femeie de origine romă care îl va atrage într-un joc ce implică mulţi bani, infractori şi o fiică pierdută. În acelaşi timp, în New York, Julia (Mila Kunis), o fostă actriţă de telenovele cu probleme emoţionale şi financiare, încearcă să recupereze custodia fiului ei, într-o luptă cu fostul ei soţ, Rick (James Franco), un pictor contemporan bogat.
Pe măsură ce acţiunea se desfăşoară, cele trei poveşti, aparent fără legătură, ajung să se intersecteze şi să se influenţeze în feluri pe alocuri impresionante, cu multe momente “Aha!”, pe alocuri cu aparente inexactităţi care sfidează logica. Când Julia, protagonista poveştii din New York, iese din hotelul din Paris în care lucra pentru a se urca într-un taxi de pe străzile New York-ului, m-am întors pe scaun şi m-am întrebat nedumerită dacă astfel de greşeli se pot face cu adevărat în firul logic al unei poveşti. Răspunsul la problema mea a venit târziu, în metrou, în drum spre casă, după ce personajele s-au evaporat în aerul unei veri târzii pe străzile Parisului şi luminile s-au aprins, când am rămas să dezbatem finalul aparent inexplicabil al unui film care te lasă aşteptând, întrebându-te şi căutând o încheiere. Numai că finalul nu vine, nu pentru că el nu există, nu pentru că firul logic ar lipsi, ci pentru că cheia e subtil ascunsă în detalii pe care trebuie să fii cu adevărat foarte atent pentru a le observa.
Cu imagini superbe ale străzilor din Paris şi Roma, cu un aer dominat de pasiune şi mister, cu o coloană sonoră discretă, dar care punctează perfect fiecare moment, cu suprapuneri de planuri şi răsturnări de situaţii, cu citate memorabile, cu un joc impecabil făcut de toţi actorii, Third Person mi s-a părut mai mult decât o poveste despre iubire, aşa cum e promovat, una despre creaţia literară şi felul în care scriitorul recrează viaţa, luând elemente din propria viaţă, pe care le interpretează şi le recompune în personajele pe care le creionează în încercarea de a găsi ceea ce nu poate să găsească în realitate: o dragoste care să dureze, aşa cum vă găsi Scott, o desprindere de un trecut nefericit, aşa cum va găsi Julia, iertare, aşa cum va găsi Rick. Şi despre alegerile pe care, tot el, scriitorul, ca noi toţi, va trebui să le facă. Ce poveste vei alege să spui şi ce îţi va aduce ea, ştiind că, în momentul în care ai ales, toate celelalte variante dispar? Poţi spune adevărul? Există un adevăr absolut? Sunt întrebări la care m-am gândit mult după vizionarea filmului.
De văzut.
Multumesc, Loredana, pentru articol. Daca vreti sa vedeti Third Person, am pentru voi un concurs, avand ca premii 2 invitatii duble la acest film. Third Person intra de vineri in cinematografele din toata tara, fiind distribuit de Ro Image 2000. Vizionare placuta si salutari CINEFILE tuturor!
One thought on “Loredana Costina despre Third Person”