Loredana Costina despre The Broken Circle Breakdown – Paradisul spulberat

Loredana Costina revine pe Emilcalinescu.eu cu un articol despre The Broken Circle BreakdownParadisul spulberat. Fara alte comentarii, ii dau cuvantul Loredanei:

Am acceptat invitaţia lui Emil de a vedea The Broken Circle Breakdown (tradus la noi ca Paradisul spulberat) fără să mă gândesc prea mult şi fără să citesc despre film.  Ştiam doar că a fost nominalizat anul acesta la Oscar pentru cel mai bun film străin. A meritat nominalizarea? Cu siguranţă. E un film care mi-a plăcut şi pe care vă recomand să îl vedeţi? Da şi nu.

Filmul prezintă povestea lui Elise (jucată de Veerle Baetens) şi Didier (Johan Heldenbergh), o ea şi un el care se îndrăgostesc şi au un copil. Şase ani mai târziu, află că fiica lor are cancer. Între casă şi spital, sănătate şi boală, viaţă şi moarte, dragostea lor e serios pusă la încercare. Povestea în sine e simplă, am avut senzaţia că am mai văzut-o sau auzit-o de o mie de ori, pe holurile din vreun spital, într-un mesaj privit în fugă pe facebook, într-un apel umanitar la televizor, în frica nespusă care mi se strecoară pe sub piele de fiecare dată când mă gândesc mai serios la cât de fragilă e viaţa şi toate lucrurile pe care le construim în jurul nostru.

Nu, nu mi-a plăcut povestea. Nu cred că poate să îţi placă asta. Dar mi-a plăcut felul în care ea a fost construită. În faţa ecranului, privitorul e prins într-un joc de planuri prezent-trecut care construiesc, explică şi dau sens prezentului pe măsură ce acţiunea evoluează într-o construcţie narativă aproape impecabilă, plină de sens şi, deşi uşor previzibilă, captivantă. Melodiile cântate de personajele principale în scene din trecut şi prezent, perfect alese pentru a sublinia fiecare moment. Actorii, umani, fără zâmbetele perfecte ale vedetelor de la Hollywood, m-au făcut să simt că mă uit la viaţa unor oameni normali. E un film greu, despre moarte şi amintirea nostalgică a vieţii, despre dragoste prin prisma limitelor ei şi despre celebrul „până când moartea ne va despărţi”, spus în momente cheie din film parcă pentru a-ţi sugera că un om şi o mare iubire pot muri în multe moduri.

E un film bun? Dacă „bun” e sinonim cu „capabil să te impresioneze, să te sperie, să te facă să te gândeşti la cât de aiurea e viaţa şi să te întristeze”, atunci da, e un film bun. Pentru mine, e unul dintre cele mai bune filme străine văzute până acum. Recomand totuşi să nu îl vedeţi înainte de ora 12:00, să nu mergeţi la el dacă vreţi să ieşiţi la un film şi să vă distraţi, relaxaţi, destindeţi.  Nu e pentru cei care caută poveşti elaborate sau spectaculoase, nici pentru cei care nu au chef să se uite la un film pur si simplu pentru că e frumos realizat. Pentru că The Broken Circle Breakdown (Paradisul Spulberat) e exact asta: un film cu o poveste simplă şi tristă, foarte frumos spusă.

The Broken Circle BreakdownParadisul spulberat va fi in cinematografe incepand de maine, 7 martie, fiind adus in Romania de Independenta Film. Multumesc, Loredana, pentru articol. Pe Loredana Costina o puteti citi pe www.loredanacostina.ro. Salutari CINEFILE tuturor 🙂

Comments

comments

One thought on “Loredana Costina despre The Broken Circle Breakdown – Paradisul spulberat

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !