Loredana Costina despre Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu? – Cu ce ti-am gresit noi Doamne?

Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu? – Cu ce ti-am gresit noi Doamne?

Introducere Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu? – Cu ce ti-am gresit noi Doamne?

Nu m-a entuziasmat ideea ca trebuie sa merg pana in Baneasa pentru vizionarea de presa a filmului Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu? – Cu ce ti-am gresit noi Doamne?, dar curiozitatea de a vedea o comedie frantuzeasca foarte recent aparuta si care promitea sa fie cel putin inteligenta, daca nu savuroasa, m-a facut sa spun da. Acum pot sa spun ca cele doua ore petrecute dus-intors pe autobuz au fost printre cele mai bine folosite de saptamana care a trecut, pentru ca am vazut cea mai buna comedie frantuzeasca. Nu, va mint, am vazut probabil cea mai buna comedie de anul acesta.

Rezumat Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu? – Cu ce ti-am gresit noi Doamne?

Filmul e povestea plina de umor a unui cuplu de francezi, mici burghezi catolici, cu o casa frumoasa in provincie, ceva bani pusi deoparte si 4 fete frumoase, destepte, cu cariere de succes, numai bune de maritat. Pentru ei, ginerele ideal ar fi un baiat cuminte, cu perspective, ceva bani si…catolic si alb. Numai ca socoteala din targ nu se potriveste cu cea de la nunta, asa bietii parinti asista neputinciosi la ceremonia primelor trei fete care, pentru ca in fata dragostei nu mai conteaza nimic, aleg… un evreu, un musulman si un chinez. Speranta lor sta in fata cea mica, macar ea sa isi gaseasca un catolic. Si il gaseste, numai ca nu e exact asa cum isi imaginau. De aici va asteapta multe planuri de nunta date peste cap, doi socri nu tocmai binevoitori si cam rasisti, cateva povesti de dragoste minunate si cea mai amuzanta interpretare a imnului francez.

Puncte de interes Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu? – Cu ce ti-am gresit noi Doamne?

 • E o comedie frantuzeasca care vine la pachet cu tot tacamul de impresii si conflicte culturale specifice societatii franceze, pentru cei interesati macat putin de sociologie si politica.
 • Un film mult diferit de clasicele comedii frantuzesti cu celebru Louis de Funes, dar cu acelasi farmec.

Puncte tari Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu? – Cu ce ti-am gresit noi Doamne?

 • Curajoasa, foarte politic incorecta, dar cu atat mai savuroasa, cu multe accente specific frantuzesti, dar nu e nicio problema sa regasiti in ea macar pe cineva cunoscut.
 • Foarte bine conturate, complexe si fermecatoare. Am plecat din sala cu impresia ca ii cunosc pe oamenii aia de o viata si abia astept sa ii vizitez intr-o vacanta de vara. Sau cel putin la a doua parte.
 • Fiecare gluma. Si zau ca e plin de ele. Aproape fiecare scena are un element amuzant si imprevizibil, care face mai mult decat sa iti smulga un zambet. Garantez hohote de ras.
 • Imaginea, decorurile si muzica. Subtile, frumoase, completeaza perfect povestea.
 • Conflictul dintre tatal miresei si tatal mirelui. Genial, face aproape tot filmul.
 • Imnul Frantei cantat de un evreu, un arab si un chinez, in cor, in ajunul Craciunului. Dupa mine, cea mai buna scena din film. De acord cu mine a fost o sala plina. Merita vazut si doar pentru minutele alea.

Puncte slabe Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu? – Cu ce ti-am gresit noi Doamne?

 • Pentru cinici, da, da, filmul e usor previzibil, cumva stii ce o sa urmeze la nivelul povestii.
 • Ideea conflictului dintre socri nu e noua si nici prea originala, am vazut-o in celebre comedii americane si in povestile familiilor de peste tot.
 • Ataca unele subiecte dure, rasismul, conflictele culturale, migratia, pe care cumva mi le doream dezvoltate, dar sigur nu a fost cazul aici.

Opinie personala Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu? – Cu ce ti-am gresit noi Doamne?

Astept cu nerabdare sa mai vad filmul asta, iar asta e mare lucru. E genul de film care te tine in hohote de ras de la o scena la alta, jucat excelent, cu o poveste foarte bine spusa si fara momente moarte. E de vazut cu toata familia si cu toti prietenii. Mi-a placut mult ca in ciuda subiectului dificil, care ar fi putut usor sa cada în extrema rasismului, nu are glume care sa jigneasca, indiferent cat de sensibil esti vis-à-vis de problema asta. O comedie inteligenta si savuroasa si mult, mult mai buna decat multe dintre comediile americane cu familii numeroase si socri orgoliosi. De vazut, de vazut!

Loredana Costina poate fi citita pe www.loredanacostina.ro, dar si aici, pe Emilcalinescu.EU. De asemenea, din 29 noiembrie, va scrie despre filme pe Cinemil.ro.

Filmul Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu? – Cu ce ti-am gresit noi Doamne? intra de vineri, 14 noiembrie, in cinematografe, fiind distribuit in Romania de Odeon. Salutari CINEFILE tuturor!

Comments

comments

2 thoughts on “Loredana Costina despre Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu? – Cu ce ti-am gresit noi Doamne?

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !