Lore

Lore este un film care trece neobservat in aceasta perioada. Poate ar trebui sa dedic un articol intreg acestui aspect, insa ma voi rezuma la doar 5 argumente (neinsemnand ca sunt de acord cu ele):

1. Lore are un subiect aparent neinteresant: drama unei familii de nazisti dupa infrangerea Germaniei Naziste. Despre subiectul exact al filmului si ce mi-a starnit el voi scrie in finalul articolului.

2. Filmul a rulat la Cinepolitica, unde de fapt era „publicul lui”. Este o initiativa laudabila faptul ca a fost adus in Romania sa ruleze si-n cinematografe, insa din pacate nici perioada verii nu-l ajuta. Eu l-as vedea mai mult ca film educativ, didactic, si as merge cu clasa ori cu grupa de studenti. Oare la 1 octombrie cand vor incepe facultatile va mai rula?

3. Din pacate este adus si cu o usoara intarziere. E adevarat, exista filme mai intarziate ca asta, dar si acest lucru va conta.

4. Este un film nemtesc si acest lucru il cam trage in jos. Din pacate, din acest punct de vedere, romanii sunt un paradox: au o parere buna despre nemti, ii apreciaza (as zice ca pe alocuri chiar ii venereaza), dar par foarte putin interesati de cultura lor. Cati romani stiu limba germana? Cati oameni s-ar uita la serial nemtesc? La seriale sud-americane ne uitam; la seriale turcesti, la seriale chinezesti ori coreene, la seriale indiene… Da la nemtesti sigur nu ne-am uita. Nu-mi amintesc vreun film nemtesc care sa fi avut succes la noi.

5. Este construit total necomercial, cam dupa chipul si asemanarea nemtilor. Este o drama, insa este in asa fel construita incat nu poti empatiza cu personajele. Sunt prea reci si prea … inumane. Serios. Sau poate problema este la mine si nu-mi dau seama.

As incerca sa caracterizez Lore prin cateva cuvinte: dur, rece, ciudat. Inuman. Per total: nemtesc!

Lore este de astazi in cinematografe si este distribuit in Romania de Transilvania Film.

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !