Dupa succesul avut cu articolul despre Nymphomaniac, vol I, Monica Berceanu revine la locul faptei cu un articol despre Lone Survivor – Supravieţuitorul. Fara alte comentarii, sa-i dam cuvantul:
Încep cu sufletul: ”Voi puteți să muriți pentru țara voastră, eu voi trăi pentru a mea!”
Sunt vorbele unuia din cei 4 soldați, membri ai trupelor speciale SEAL, din cadrul operațiunii RED WINGS (Afganistan, 2005).
Eroii filmului regizat de Peter Berg, Lone Survivor – Supravieţuitorul, pleacă într-o misiune de capturare a unui important lider Al-Quaeda, în munții Afganistanului.
Filmul începe cu câteva momente de psihologie motivațională, prezentând motivația ca fiind motorul luptelor ARMATEI, din care, indiferent că ieși sau nu în viață, te numești erou.
Continuă cu IUBIREA, nelipsită din orice luptă pe viață și pe moarte, dragostea fiind prezentă ca în orice teatru de operațiuni, simplu și scurt, dar profund și uneori dureros de realist: unul dintre soldați vorbește pe internet cu iubita sa, pentru ca sfârșitul unuia dintre ei să nu aibă loc până când nu îi lasă ”testament” lui Mark: ”Spune-i soției mele că o iubesc. Și că am murit fericit lângă prietenii mei!”
Momentul prezentării liderului pe care soldații trebuie să-l captureze mi-a trezit mai mult decât emoții. Unul din detaliile la care trebuiau să fie atenți cei 4 soldați este EȘARFA ROȘIE pe care acesta o purta. Scriu comentariul acestui film prin prisma sufletului femeii-poet, născută cu respectul suprem pentru ARMATĂ. Trebuie să mărturisesc faptul că filmul acesta m-a purtat de la psihologie la poezie, de la femeie la copil.
Iată ce scriam în luna decembrie despre o eșarfă roșie și de ce am reținut și m-a emoționat atât de tare detaliul:
‘‘N-am să-ți vorbesc niciodată despre eșarfa mea roșie. Am atât de multă culoare în pierderea ei, încât marii poeți ai lumii o vor picta oricum la ieșirea din mine. ‘‘
… Nu sunt liderul AL-QUEDA, însă coincidența m-a debusolat puțin… –
Prezentă la Gala Premiilor VIP săptămâna trecută, unde sindromul nu a fost premiat pentru activitatea, aș spune de dincolo de cuvinte, pe care au desfășurat-o ziarișii de la GÂNDUL, nu mă așteptam să regăsesc ideea în această seară și să retrăiesc emoțiile de atunci.
Cum mai trăiește un soldat după ce își pierde camarazii, după ce se întoarce viu din lupta morții și cum mai face el față amintirilor?
Cred că sunt întrebări de pus pe ușa cabinetului pe care scrie simplu: VIAȚĂ!
Momentul în care Mark este recuperat de membrii trupei SEAL și urcat în elicopter, nu cred că poate lăsa rece vreo persoană care va viziona fimul: acesta cere colegilor săi să fie luat și copilul: NU, EL MERGE CU MINE!
Refuzul acestora provoacă o durere mai mare decât cea fizică, pe care a îndurat-o Mark în timpul luptei. Iar îmbrățișasarea dintre băiețel și Mark face cât 1000 de cuvinte pe care le-aș putea scrie eu! Nu puteți înțelege decât dacă vedeți scena!
Nu mai spun decât că filmul Lone Survivor – Supravieţuitorul este regizat după romanul ”Lone survival” al lui Marcus Luttrel, ofițer în retragere, urmând ca voi să vă convingeți de forța pe care o are mintea asupra acțiunilor pe care credeți că nu le puteți desfășura!
Vizionare plăcută!
Cam atat. Eu mai am de adaugat detaliile tehnice: Lone Survivor – Supravieţuitorul va fi in cinematografe incepand cu data de 24 ianuarie, fiind distribuit in Romania de Ro Image. Vizionare placuta si din partea mea si multumiri Monicai pentru articol. Salutari CINEFILE tuturor 🙂
One thought on “Lone Survivor – Supravieţuitorul”