Listele de sustinatori ai candidatilor sunt DE FORMA!

Listele de sustinatori ai candidatilor

 

 

Este in toi obtinerea de semnaturi pentru candidatii care se vor infrunta la toamna in alegeri. Vedem prin tot Bucurestiul corturi si masute la care lumea da cu subsemnatul (la propriu). Totusi, nu vi se pare ca se obtin prea usor semnaturi pentru listele de sustinatori ai candidatilor? Va demonstrez asta prin 3 chestii:

1. La fiecare alegeri avem, de fiecare data, candidati care NU obtin nici macar voturile sustinatorilor. Ai 400 de mii de semnaturi insa nu ai nici 100 de mii de voturi? Ceva s-a intamplat.

2. Constat cu uimire ca toti candidatii vad ca pe o formalitate strangerea de semnaturi. Nimeni NU se teme de ea, nimeni nu e ingrijorat ca nu va strange semnaturile.

3. Va reamintesc faza din 2004, cu „Draga Stolo”. Pana in acel moment se stransesera semnaturi pentru Stolojan. Oficial, toate acele semnaturi valorau 0, strangerea de semnaturi incepand de la 0 pentru candidatul Traian Basescu. Acesta insa a reusit sa stranga semnaturile necesare in 2 saptamani. Uimitor, nu?

Piticu semnalizase ceva pe blog. E drept, articolul sau contine 2 mari erori: pe nicio lista nu este nici CNP-ul, nici adresa de email. Totusi, ramane intrebarea: ce se intampla cu listele de sustinatori ai candidatilor?

SI aici imi amintesc o faza petrecuta prin 2005-2006. In 2006, o grupare din PRM, condusa de Corneliu Ciontu, a vrut sa-si infiinteze Partidul Popular. Bunicul meu, membru PRM la acea ora, a vrut sa-si bage nasul in listele de sustinatori. A avut mari surprize. Pe listele de membri fondatori erau, la gramada:

– Persoane decedate;

– Persoane care NU aderasera de buna voie la acel partid;

– Persoane inexistente (figurau STRAZI CARE NU EXISTAU).

Intr-un final tribunalul a respins cererea de inscrierea insa, din pacate, nu a inceput urmarirea penala impotriva celor vinovati. Alea erau falsuri, nu?

E drept, neregulile erau si mai mari, tribunalul luand decizia corecta. Era, de exemplu, un dosar unde in dreptul judetului scria ALTELE. Exista, oare, un judet cu acest nume?

La acel proces am mers si eu de cateva ori, din curiozitate. Da, bunicul meu a primit ulterior ajutor de la PRM (un avocat din partea partidului), insa neregulile erau evidente.

Ulterior, bunicul meu a contestat infiintarea PLD. Acolo era altceva, erau juristi cunoscuti, tribunalul respingand, din start, cererea de intervenient, intrebandu-l pe bunicul meu care este interesul sau in speta.

De atunci insa mi-a ramas in minte un lucru: listele de sustinatori ai candidatilor la presedentie raman la acestia. Exact la fel se intampla si cu listele de membri fondatori (se cer aceleasi lucruri, difera doar ce scrie pe capul de tabel). Datele si semnaturile sunt, probabil, folosite la fiecare tura de alegeri. Altfel cum explicati mortii din liste? Ei semnasera, probabil pe bune, prin 92 si 96, insa intre timp au murit. In plus, sunt sanse ca unii sa ia diverse liste unde lumea isi trece seria si numarul. De exemplu, lista cu ajutoare sociale de la primarii. Ori, cum zicea o persoana in varsta, pe vremuri iti dadeai seria si numarul la centrele de inchirieri casete video. Credeti ca acele liste nu erau ulterior folosite?

N-as fi, totusi, atat de paranoic precum Piticu. In afara de faptul ca voi figura constant pe lista de sustinatori ai unui partid, altceva nu cred ca are ce sa se intample.

Listele de sustinatori ai candidatilor sunt, oricum, de forma. Toti candidatii fac rost de ele, nu e pentru nimeni un obstacol. Dupa cum vedeti, numarul de sustinatori nu se vede in numarul de voturi, deci e clar ca se intampla ceva necurat. E drept, putem sa ne gandim si la faza „pe bune”: un om a semnat pentru un candidat, era in drum, insa nu s-a mai dus pana la vot. Posibil, insa diferentele-s prea mari.

Legat de lstele de sustinatori ai candidatilor, inca 2 chestii:

1. Eram in clasa a XII-a, insa nu implinisem 18 ani. Erau la universitate, in pasaj, niste domni care strangeau semnaturi pentru Gigi Becali. EU am trecut pe langa ei, trageau de mine sa semnez. Le-am spus ca-s minor, insa ei sustineau ca pot si ca minor sa semnez, ca ar fi o lista speciala. N-am semnat atunci, insa ulterior am aflat ca asta este o absoluta tampanie. Ei insa au convins un alt pusti sa semneze (cu mine nu reusisera). Intrebare: cati minori sunt pe aceste liste?

2. Cati oameni semneaza mai multe liste? Cum verifici daca cetateanul X a semnat pentru mai multi candidati? Intreb doar.

In final, zic doar atat: listele de sustinatori ai candidatilor sunt doar de forma. Nu va indemn, precum Piticu, sa nu semnati, insa spun ca o faceti cam degeaba. Atat si nimic mai mult. Salutari POLITICE tuturor! 🙂

Comments

comments

One thought on “Listele de sustinatori ai candidatilor sunt DE FORMA!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !