Liberalizare inseamna responsabilizare – acesta ar trebui sa fie motto-ul economic al oricarui partid liberal, dar si al oricarei firme care activeaza pe piata libera, indiferent de nisa. Eu nu o sa va explic in termeni tehnici ce presupune liberalizarea pietei de energie (si, ulterior, de la 1 iulie, a pietei de gaze naturale), pentru a afla aceste lucruri puteti consulta ABC-ul liberalizarii de la E. ON.
Ca sa intelegeti mai bine la ce ma refer va voi da 3 exemple: telefonia fixa (pe vremuri si acum), plata de catre angajat a contributiei la sanatate si pensii si antreprenoriatul, patronatul. Sa vedeti exact cum sta treaba.
Incep cu primul exemplu, telefonia fixa, si va propun un exercitiu de imaginatie, o intoarcere in timp. In anii 90 exista o companie nationala de telefonie, Romtelecom, care avea fix ce tarife doreste. Pretul telefoniei fixe (nici macar nu erau minute, ci IMPULSURI, multi oameni in varsta inca mai folosesc termenul) era decis de catre guvern. In sedinta de guvern se stabilea scumpirea telefoniei fixe. Consumatorul, clientul, nu avea niciun drept: nu se putea opune, nu avea dreptul de a alege, singurul lucru pe care-l putea face era sa se deconecteze, sa nu mai aiba telefon fix.
Atunci cand au aparut companiile de telefonie mobila, oamenii au fost mirati ca pot alege, erau socati de ideea de oferta. Se ajunsese chiar ca un timp, cativa ani, telefonia mobila sa fie mai scumpa decat cea fixa. Motivul este evident: telefonia fixa nu avea piata concurentiala, in timp ce telefonia mobila avea.
Acum ajuns la o parte importanta, esentiala, foarte asemanatoare cu situatia actuala legata de energia electrica. Asadar, atunci cand s-a liberalizat piata de telefonie fixa, multa lume a preferat sa ramana la Romtelecom, spunand ca oricum ceilalti folosesc infrastructura Romtelecom. Considerau, cumva cu teama de ceva nou, ca exista un risc daca trec pe piata concurentiala, libera. In cazul energiei electrice, multa lume evita sa plece de la distribuitorul mare, de la fostul monopol, bazandu-se pe aceeasi logica.
Va rog sa va ganditi ce mai inseamna acum Romtelecom, actualul Telekom, atat pe piata telefoniei fixe, cat si pe piata serviciilor integrate, telefonie fixa-mobila, cablu si internet. Pronosticul meu este ca piata libera de energie electrica ar putea furniza aceeasi SURPRIZA.
Ajungem la plata contributiilor de catre angajator. Discutia aici a fost ampla, calcule peste calcule, cine iese in pierdere, cine iese in castig. Partea importanta, cea educativa, a trecut in plan secund. De fapt, despre asta ar fi trebuit sa fie discutia. Tu, ca angajat, negociezi cu angajatorul suma de 3000 de lei. Nu stii, insa, care sunt costurile, cati bani ia statul de pe urma muncii tale. Nu stii nici care este efortul angajatorului. Probabil ati auzit deseori sintagma Eu produc mai mult de trei mii de lei. Ceea ce e foarte adevarat, doar ca firma plateste mult mai mult pentru tine, nu doar trei mii de lei.
Ajungem la partea a treia, strans legata de primele doua. Sunt persoane care au fost angajate si care, dupa un timp, au hotarat sa mearga pe propriul drum. In sens invers, din antreprenor sa devii angajat, mai rar, insa deloc imposibil. Cei din prima categorie au ramas socati de cheltuielile pe care le are un angajator; cei din a doua categorie sustin ca e mult mai comoda postura de angajat.
Cu ocazia asta mi-am adus aminte de vorbele unui profesor: din ce invatati in liceu singurele chestii cu adevarat utile sunt limbile straine si economia. Chiar asa, cat de mult este valorizata economia ca materie la liceele de elita?
Revenind la subiectul initial, salut initiativa celor de la E. ON, de educare a populatiei. Pentru mine, liberalizare inseamna responsabilizare, deci orice astfel de campanie este una utila pentru cetateni. Daca ar exista mai multe astfel de campanii si mai multe piete liberalizate, ar exista si cetateni mai informati si mai responsabili.
Iar pentru a fi in ton cu sloganul campaniei E. OM, o sa va spun ce scrie la litera E din ABC-ul liberalizarii:
„E.ON este furnizor de energie: electricitate și gaze naturale. Oferim soluții energetice de încălzire, răcire și asistență tehnică 24/7. Pe toate acestea le poți combina fix cum dorești.
Experiența de peste 16 ani face din noi un furnizor cu tradiție, apreciat de peste 3 milioane de români.”
Acum va invit si pe voi sa-mi scrieti in comentarii atat ce figureaza in dreptul literei voastre, cat si ce parere aveti despre ideea de baza a acestui articol, liberalizare inseamna responsabilizare. Iar daca numele vostru incepe tot cu E, incercati sa-mi spuneti ce figureaza in dreptul literei numelui de familie 🙂