Lene. Harnicie.

Diferenta dintre lene si harnicie este minima. Minuscula. Pentru unii dovada de lene este sa refuzi sa mergi pe jos 2 statii de ratb. Altii numesc asta graba. Cand pentru alea 2 statii astepti tramvaiul 10 minute, tot atat cat iti lua mersul pe jos, lucrurile se traduc in continuare prin lene.

Stiu ca nu e „Deontologic”, dar in continuare ma voi da exemplu. Sa vedem ce zice lumea de mine:

1. Unii zic ca dorm prea mult (Despre somn o sa revin intr-un articol viitor). Si chiar daca nu dorm prea mult, cica ma trezesc prea tarziu. E o dovada clara de lene. Multa lene.

2. Tot o dovada de lene este cica faptul ca nu sunt angajat OFICIAL. Nu e vorba de dorinte, de gandire, de aspiratii. E pur si simplu lene. Multa lene.

3. Si totusi unii ma invidiaza pentru … harnicie. Nu o persoana , ci chiar 2. Cica blogul asta este dovada clara de harnicie. Sunt harnic domne.

4. O dovada de harnicie este si faptul ca aproape niciodata nu stau. NU ma plictisesc. Intr-adevar, rar ma auzi ca „ma plictisesc”. Chiar si cand stau in casa (poate toata ziua) eu tot am activitate. Vad un meci, un film, scriu pe blog, citesc alte bloguri. FAC ceva, chiar daca acel ceva nu presupune o munca fizica. Munca nu este neaparat fizica, salahorilor!

5. Cand am fost la munte, mai ales la Rasnov, eram „acuzat” ca-s lenes. Cand era sa urc pana la cetate, asteptam „ajutorul” unei masini. Greu la urcare, usor la coborare (Desi nu refuzam masina nici atunci). Altfel foarte misto sus la cetate, dar ideal era sa ma parasuteze cineva acolo, nu sa urc singur. Lene domne, lene.

Care este totusi granita dintre lene si harnicie? Sunt oameni pe care daca-i pui sa faca ceea ce fac eu, zic pas. Nu ca n-ar sti sa scrie, nu ca ar fi analfabeti, pur si simplu „le e lene”. Prefera o munca fizica (sa zicem: spalat vase). Pe mine, intre a spala 2 vase si a scrie un eseu (despre ce vreti voi), preferand oricand si in orice situatie varianta a II-a. Inlocuiti spalatul vaselor cu orice alta activitate. Este harnicie sau lene? Sau, in sens invers, cel care alege munca fizica in dauna celei „intelectuale”, da dovada de lene sau de harnicie? Greu de spus, nu?

Poate, asa cum zice o amica, dau si eu dovada de un „snobism intelectual”. Poate prefer muncile intelectuale considerand ca pe alea fizice le poate face oricine. Habar n-am.

Si totusi, dilema ramane: care e diferenta dintre lene si harnicie? Mi-e foarte greu de delimitat. Poate ma ajutati voi.

SI nici macar ce fel de salutari nu stiu sa urez: din alea harnice ori din alea lenese? Hai sa fie… blogosferice tutusi 🙂

ps: Indirect, intrebarea este: sunt un lenes sau un om harnic?

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !