Lecturi de vacanta

Lecturi de vacanta

 

 

Weekendul care tocmai trecu cica fu cel mai aglomerat de pe litoralul nostru. Fie ca vorbim de Vama, de Mamaia ori de alte statiuni, plajele au fost pline, la fel ca si hoteluri, pensiunile ori locurile de camping. Acum 5 zile, o amica ma intrebase ce carti ar trebui sa citeasca pe plaja. Ce lecturi de vacanta i-as recomanda eu #cumarveni (e drept, discutia a fost generala, despre lecturi de vacanta, afland ca ele sunt un pic diferite daca mergi la munte ori la mare). Discutia cu ea a fost destul de prolifica, mai jos spunandu-va concluziile. Concluzii si recomandari pentru lecturi de vacanta (Sper ca nu e prea tarziu):

1. Ea imi spunea ca nu gusta lecturile usoare si amuzante. Si asta din 3 motive:
– Se face de ras citind asa ceva (multe dintre ele). Ea e intelectuala, daca nu stiati. Si din aia snoaba, as adauga eu. E drept, poti ascunde ce carte citesti lecturand-o in format electronic.
– E destul de nasol sa razi singur pe plaja (daca esti cu cineva nu prea citesti, deci cartile is pentru cine-i singur).

– Alea sunt carti de citit seara, inainte de culcare. Unele carti chiar te adorm. Nu, nu e bine sa dormi pe plaja (eu am patit-o). Deci daca ar fi sa incep cu un sfat, acela ar fi NU cititi carti usoare si funny.

2. Nici cartile „de profil”nu erau pe placul ei. Aici sunt 100% de acord cu ea. Nu inteleg de ce un avocat si-ar lua dupa el codurile de procedura si ar lectura din ele pe plaja. Ori de ce un contabil si-ar lua, ca lecturi de vacanta, codul fiscal si cine stie ce carte de profil. P-alea le citesti in restul anului, nu?

3. Romanele groase, clasice, is o alegere buna. Daca n-ai citit Tolstoi poti s-o faci acum. Faci impresie buna si sunt chiar potrivite in peisaj. Unii zic ca-s prea grele, dar na, depinde acum de locatie. Iar legat de locatie, am aflat de la ea o chestie tare: cica e foarte important daca vacanta e la munte sau la mare. La munte te poti concentra mai bine, e aer tare, poti lectura ceva mai greu. La mare merg carti clasice, groase, dar nu ceva extrem de greoi.

4. Pentru fete merg romanele de dragoste. Marea oricum are un oarece iz romantic.

5. La munte nu e bine sa citesti carti politiste. Daca stai intr-un loc destul de izolat (si eventual esti si singur/a in camera), e foarte nasol. S-ar putea sa ti se faca frica. Bine, eu as zice ca atunci ai simti cu adevarat ceea ce citesti. Depinde de perspectiva.

6. La munte ti se ascute spiritul aventurier, asa ca merge o carte de aventuri. Totusi, si la mare merg astfel de carti. Imi amintesc ca un amic a citit Toate Panzele sus pe plaja, din cand in cand arunca o privire spre mare si se imagina la bordul navei Speranta. O experienta interesanta zic eu.

7. Poti incerca sa studiezi chestii pe care altfel nu le-ai studia. De exemplu: cum v-ar suna sa cititi la mare BIBLIA? Biblia de studiu pe plaja din Vama Veche. Hai, c-ati fi un hipster aparte :))
O alta amica imi zisese, mai demult, ca ea nu citise Freud deloc. Avusese tangente cu psihologia, iar subiectul psihanalizei o intrigase. Asa ca l-a citit pe Freud intr-o vacanta, pe plaja. Daca n-ar fi fost plaja si marea probabil nu s-ar fi apucat de asa ceva.

Acum e randul vostru: ce lecturi de vacanta preferati? Nu conteaza cum: pe tableta/e-reader sau in format clasic, conteaza doar CE carti preferati. Salutari DE VACANTA tuturor! 🙂

Comments

comments

4 thoughts on “Lecturi de vacanta

  1. În funcție de caracterul cititorului, recomand aceste două cărți, ordinea în care vor fi citite depinde tocmai de caracter, dar fără a omite vreuna: „Jurnalul Răului” (de Lucian Mareș, editura Herg Benet) și „Pe strada Mântuleasa” (Mircea Eliade). Ambele prezintă realități dure, însă în lumini și perioade diferite.

  2. În vacanță trebuie citite cărți ușoare. Uneori îmi place să recitesc Dumas – mă relaxează. 🙂 Vacanța asta am citit Hobitul și Stăpânul inelelor – cărți simple, cu aventuri care te țin în priză. Tot pentru zilele de concediu recomand Isaac Asimov – seria Fundația și ciclul Roboților.
    Alte cărți, gen Mircea Eliade, Cioran, etc…. trebuie obligatoriu citite, dar nu în concediu. 🙂

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !