Leapsa proprie … leapsa preluata!

Aici trebuia sa se afle o leapsa. Saptamana trecuta a fost pauza, asa ca saptamana asta trebuia sa bag o leapsa. Si totusi n-o fac. Una din calitatile unui om (dar si unui blogger) este sa fie imprevizibil. Totusi, e zi de leapsa. Asa ca voi scrie un articol despre leapsa.

Asadar, cum este mai bine si mai bine: sa preiei o leapsa sau sa creezi una? Raspunsul logic si intuitiv este ca mai bine creezi una. Si totusi, exista si aici mici rezerve. Si mici reguli pe care trebuie sa le respecti. Pe scurt, cateva sfaturi si reguli:

1. Nu crea o leapsa care de fapt a mai fost creata. Schimbi 2-3 intrebari si zici ca e a ta. Nu merge. Ca student, ca sa nu stai sa faci un referat, sa zicem ca mai merge. Desi daca te obisnuiesti asa, ajungi sa-ti plagiezi doctoratul si na, ai probleme in cariera viitoare. Cea de premier de exemplu…

2. Incearca sa faci o leapsa cat mai scurta. Nu de 2 intrebari, dar nici de 100 de intrebari. Precum costumul de baie: indeajuns de scurta incat sa incite, indeajuns de lunga incat sa acopere ce trebuie …

3. Alege cu atentie subiectul. Nu faci leapsa despre orice. In fond, orice subiect poate deveni leapsa. Dar este deranjant sa faci leapsa despre tot si despre toate.

4. Desi e mult mai „rentabil” sa faci tu o leapsa, nu le ignora pe cele primite. E o chestie de bun simt: de ce ar prelua altcineva leapsa ta daca tu refuzi s-o preiei p-a altora? Ce tie nu-ti place altuia nu-i face …

5. Cand preiei, da tot sirul. Nu te doare mana. Asa e frumos. Cand vei crea o leapsa si vei vedea ca ajunge la X fara sa te pomeneasca pe tine te vei supara. E munca ta in fond. Gandeste asta ca pe o piratare. X a scris o carte , iar cartea ajunge la Y fara ca acesta sa plateasca pretul. X e frustrat… In blogosfera „pretul” e promovarea. Da, presupune ca asta ar trebui sa platesti: sa promovezi pe creatorul ei. In fond, daca ai preluat-o inseamna ca ti-a placut. Daca ti-a placut, da Cezarului ce e al cezarului. Nu e greu.

6. Incearca sa faci o leapsa pe domeniul tau de baza. Daca esti de nisa, cu atat mai bine. Iti plac filmele, ai blog de filme. Nu strica o leapsa de filme. Chiar ar da bine , ti-ai face reclama serioasa.

7. Nu da bine sa tot preiei lepse, fara sa creezi una. Bloggingul inseamna continut unic. Nu numai ca esti mai bine promovat daca leapsa porneste de la tine, dar e bine si ca imagine.

8. Incearca s-o dai , in mod direct, cat mai multor persoane. Stiu, iti ia timp sa adaugi cat mai multi. Dar e o diferenta intre a spune: o dau mai departe urmatorilor, si sa-i si nominalizezi, si sa spui O DAU TUTUROR CITITORILOR MEI. Si in plus, daca bagi link-ul ultimului articol de pe blogul celui vizat, acesta va fi instiintat. Daca e pe wordpress. Iar daca nu are obiceiul sa stearga ping-back-urile, va aparea un comentariu la articolul lui legat de asta. Deci tu te vei promova chiar daca el nu va raspunde. Ma rog, ideal e sa faci leapsa cat mai interesanta, pentru a fi preluata de cat mai multi. Dar iti atingi un minim scop si daca nu o va prelua.

9. Un sfat pentru bloggerii mari (sau care au impresia ca-s mari): NU IGNORATI LEPSELE. Am auzit pe vreo 2 cum ca leapsa e pentru aia mici, ca acum deja nu mai e la nivelul asta. Si eu spun: TOCMAI D-AIA! Prin leapsa tu nu primesti nimic, dar ajuti pe altii. Sau asta nu e un lucru important?

10. NU ignora lepsele create de mine :)) Glumesc, doar ca trebuia sa existe si un punct 10 ­čśÇ

Apropo, de dimineata voi avea o leapsa speciala si surprinzatoare ­čśÇ Nu e gata inca, o fac dupa ce ma trezesc ­čśÇ

Salutari BLOGOSFERICE tuturor!

Comments

comments

One thought on “Leapsa proprie … leapsa preluata!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !