Lacomie, graba, profesionalism. Casa ideala.
Aveam la facultate un profesor extrem de revoltat pe cei care-si ingroapa toata agoniseala d-o viata in case si pamanturi. Banii aceia, zicea acel profesor, ar putea fi investiti in cu totul altceva.
Case imense, de zece camere, majoritatea goale, sunt, intr-adevar, un lucru inutil. Desi, dupa 30 de ani de viata, mi-as dori sa am o casa in care sa existe dormitoare, living/uri, camere de lucru, eventual o camera distincta pentru biblioteca. In plus, mi-as dori sa am 1-2-3 camere libere pentru eventualii oaspeti. Nu ar fi deloc o investitie gresita, dupa mine.
Acum, discutia este cum e mai bine? Foarte multi achizitioneaza locuinte vechi, cu mobilier vintage, de bun gust. Dupa ce le achizitioneaza, se plang de multe chestii, toate reducandu-se la bani. Si sunt nevoiti sa investeasca alti bani in cladire.
Cea mai intalnita problema este cea a pierderilor energetice. Expresia romaneasca Arunci banii pe fereastra este partial adevarat. Banii sunt aruncati prin fereastra, prin tavan ori prin orice alt loc pe unde au loc pierderi energetice.
Ca sa va exemplific, va voi spune o poveste.
Sa zicem ca un om a avut de ales intre a cumpara o casa veche, complet mobilata, in care, teoretic, se putea muta instant, si a-si construi una de la zero. Alege sa isi construiasca una de la zero, casa cealalta, veche, cumparand-o un prieten. El i-a spus de posibilitate, stia ca e in cautari, asa ca a vrut sa-i faca un bine. Pentru ca povestea noastra sa aiba farmec, actele acelei case cumparate au fost facute pe fast-forward, multe chestii nefiind tocmai in regula. De exemplu, atunci cand a fost vorba sa-i fie scos un certificat energetic, acesta a fost scos, de parca era gata facut. Firma obscura, desi autorizata, totul legal.
Acum, omul a cumparat casa, a dat banii, fostul proprietar plecand din tara (cu banii luati pe casa). Bineinteles, pentru ca era o casa scumpa, a fost facut un credit.
Situatia sta acum in felul urmator: unul dintre prieteni construieste de zor la casa, celalalt are o casa la cheie, in care se poate muta. E vara, e soare, e cald, totul e minunat (cum ar zice un cantec).
Ca sa complicam povestea: cei care au cumparat casa aia veche si misto si-au vandut apartamentul de la bloc. Altfel nu ar fi avut bani de casa. E foarte important in poveste.
Vine toamna, vine iarna, iar acest prieten (el si familia lui) constata ca in casa e cam frig. Constata ca centrala aia a lui consuma cam mult, iar cheltuielile de intretinere, oricum mari, il lasa fara niciun ban. A vrut casa la curte, apai sa plateasca pentru ea. Celalalt locuieste inca la bloc si construieste de zor.
Trece 1 an, trec 2 ani, cheltuielile erau din ce in ce mai mari, creditul apasa ca o piatra de moara. Sa complicam povestea? Hai s-o complicam si sa spunem ca acel credit fusese luat in franci elvetieni. Pentru frumusetea povestii.
Intre timp, isi termina casa si celalalt amic. O casa noua, facuta la zero. Dupa terminarea constructiei, tipul, pentru ca asa cere legea, se apuca sa ceara tot felul de certificate, inclusiv celebrul certificat energetic. In plus, desi nu era obligat, cere, in perioada sezonului rece, si o termografie completa, sa vada cat de bine si-au facut treaba constructorii. Rezultatele sunt bune, el era fericit.
Inainte de inceperea anotimpului friguros, el, impreuna cu prietenul sau (nu au nume, sa-i lasam asa, ca nu are importanta) hotarasc sa adune toate cheltuielile legate de consumul de energie. Sa vada care consuma mai mult.
Vine, vine primavara/ se asterne-n toata tara. Se intalnesc cei 2 amici si pun cap la cap cheltuielile. Cel cu casa nou-construita platise MULT mai putin. Casele aveau cam aceeasi suprafata si familia era cam la fel de numeroasa. Cel cu casa nou-construita il intreaba pe celalalt:
– Auzi, tu cum ai facut acel certificat energetic? Ai cautat pe net certificat energetic ieftin?
– Nu. Certificatul a fost facut de catre fostul proprietar. Stiam ca e doar un act.
– Si nu te-a interesat cine-l face? Cine e acea firma? Macar il mai ai?
– Habar n-am, actele au fost depuse. De ce mi-ar trebui asa ceva?
– Nu te-ai gandit ca poate din acest motiv platesti tu atata?
– Si ce e de facut?
– Uite, du-te la o firma pe care ti-o recomand eu, una serioasa si cunoscuta pe piata, cere o termografie a cladirii…
– O ce? Termografie nu e chestia aia prin care-ti descopera cancerul? Eu asa stiu, sora-mea e medic…
– Pai da, in medicina descoperi cancerul, in constructii descoperi cancerul cladirii. De fapt aici descoperi gauri, brese, locuri pe unde intra aerul rece, pe unde iti iese caldura.
– Asa, ma duc la ei. Si apoi ce fac?
– Apoi ceri un audit energetic. Practic, iti vor da ei solutia, cum sa faci sa reduci pierderile.
– Dar toate astea costa, nu?
– Nimic nu e gratis…
– Iar modificarile pe care trebuie sa le fac costa si ele…
– Si asta e adevarat, dar apoi nu doar ca vei plati mai putin, dar te vei simti si mai bine. In fond, nu d-aia ai dat o caruta de bani pe casa? Sa te simti bine in ea.
– Ai dreptate…
– In plus, nu tu ziceai ca oricata caldura ai da, in unele camere nu se poate locui?
– Alea zic eu ca-s camere pentru vara. Poti sta vara in ele, chiar te simti bine, ca e racoare, dar iarna nu. E ceva grav?
– Tu ti-ai luat atatea camere pentru a nu le putea folosi? E absurd. Si sa-ti zic ceva: pierderile astea sunt si vara, cand pornesti aerul conditionat si vezi ca aerul, de fapt, se duce afara.
– Hai, c-o sa fac asta. Dar, spune-mi, daca faceam asta inainte era mai bine, nu?
– Bineinteles, dar tu te-ai grabit. Ai vrut sa faci actele repede, te-a bucurat pretul mic si ai vrut sa te muti cat mai repede. Eu am asteptat. Ok, 3 ani de zile, dar intr-un final zic ca a meritat.
– Dar casa mea arata mai bine. Mobilierul asta vintage…
– Nu neg, dupa ce vei face tot ce trebuie casa ta va fi mai frumoasa decat a mea. Si poate la fel de confortabila. Doar ca pretul platit de tine va fi mai mare.
– Mda…
– Si, in plus, eu am avut nebunia sa construiesc eu o casa. Stii tu, cele 3 chestii pe care trebuie sa le faci: sa plantezi un copac, sa faci un copil, sa construiesti o casa. Eu am inceput cu ce e mai greu :))Se intalnesc ei dupa inca 1 an. Tipul cu casa veche aflase ca acea termografie sau termoviziune se face doar iarna. A asteptat inca o iarna, a facut acel lucru, a facut auditul, a facut modificarile de rigoare. Iar modificarile au fost fundamentale: a izolat complet casa, a inlocuit centrala, a inlocuit toate becurile cu becuri cu LED (a cautat foarte mult niste becuri sa se potriveasca estetic cu ce avea). Plus multe alte chestii pe care cu greu le-a inteles. S-a lasat complet pe mana specialistilor. Totul pe bani multi, bineinteles. S-a imprumutat de la prieteni de data asta, creditul de la banca impiedicandu-l sa se mai imprumute oficial. Ulterior, a venit problema cu francul elvetian, asa ca tipul era in mari belele.
– Bai, cum de tu ai avut noroc la toate? Ti-ai facut casa noua, iesind mai ieftin per total, te-ai imprumutat in lei si nu in franci elvetieni. De ce? De ce eu nu am noroc?
– De fapt, nu e vorba de noroc. Eu nu m-am lacomit si nu m-am grabit. Daca ai invata si tu chestia asta, poate pe viitor vei avea mai mult noroc.
Nu stim cu exactitate ce modificari a facut tipul, povestea nu ne spune nici pretul total, dar ne spune trei lucruri fundamentale:
– Sa nu ne grabim;
– Sa nu ne lacomim;
– Sa apelam la firme specializate in cazul certificatelor si auditelor. Un auditor energetic bun se poate dovedi extrem de util.
Da, solutiile date de acel auditor trebuie aplicate, nu solutii dupa ureche, dat de cine stie ce maestru. Ori maistru.
Si ca sa fim fix precum in cinematografie, va mai zic un lucru: povestea de mai sus este bazata pe fapte reale. Nu zic mai multe, prefer, ca-n filme, sa pastrez suspansul. Sunt curios daca cei 2 se vor prinde ca-i vorba despre ei 🙂
Acum, concluzia personala este urmatoarea: casa ideala este cea in care te simti bine, cea care nu consuma o tona de bani, cea in care iti permiti sa stai fara eforturi financiare supra-omenesti si cea in care poti invita, oricand, niste prieteni. Oricand insemnand in orice anotimp.
Articolul Lacomie, graba, profesionalism. Casa ideala. este inscris in competitia Super-Blog 2016. Pentru a evita eventualele pierderi de puncte, cititorii si fanii acestui blog sunt rugati sa faca lucruri mai simple decat certificate, audite si termografii: like-uri, share-uri, comentarii. Salutari ENERG(ET)ICE tuturor!
Apropo de realitatea cruda a imposibilitatii, unui om normal cu un job in Romania, sa isi cumpere o casa dar cu credit. Realitatea cruda loveste, din nou. 🙁
Cu omul normal inteleg cum sta treaba, dar cu bloggerul? El isi permite au ba?