Toata lumea se plange ca nu-si gaseste job. Toata lumea se plange ca tara asta este de 2 lei. Toata lumea isi doreste sa traiasca mai bine. Nimeni nu vine insa cu o solutie. Prefera sa se planga si sa nu faca nimic. Eu vin cu o solutie. Nu zic ca e cea mai buna, nu zic ca e proasta, eu doar v-o ofer. Si va zic opinia mea. Asadar supun atentiei urmatoarea optiune: la munca in Australia.
Sa va zic 3 mari avantaje ale acestei tarisoare:
1. Intai si intai, este o tara vorbitoare de limba engleza. Cu totii cunoastem limba, asa ca nu va fi celebra problema de comunicare numita „bariera lingvistica”.
2. Este o tara foarte frumoasa. Nu te-ai muta intr-o tara deloc urata.
3. Sunt inca locuri de munca in Australia. Criza nu i-a afectat intr-o masura atat de mare.
Acestea 3 sunt adevaruri. Sa va zic totusi si 3 dezavantaje. Sunt si d-alea sa stiti:
1. NU este o tara latina. Sa va zic de ce este un dez-avantaj. V-ati intrebat vreodata de ce sunt atatia romani in Spania, Italia si Franta? Raspunsul este simplu: apropierea culturala. Care se reflecta nu doar in limba foarte asemanatoare, ci si in „felul de a fi”. Nu suntem cu mult diferiti fata de italieni, spanioli ori frantuzi. Deci in Australia s-ar putea sa nu va adaptati foarte usor.
2. Este o tara DEPARTATA. Daca aveti de gand sa plecati pentru a nu va plati datoriile e ok si e chiar recomandata. Daca insa vreti sa va intoarceti din cand in cand prin tara (dor de familie) atunci nu e chiar ok sa dati peste 1 mie de euro pe avion pana-n tara (pe langa problema timpului, si ea destul de importanta: pentru a sta o saptamana in Romania mai pierdti inca 4 zile pe drum). Doar dus. Sa nu mai zic ca poate ati dori sa va mai chemati din cand in cand familia si rudele p-acolo. Nasol.
3. Nu este (inca) o comunitate puternica de romani acolo. Puteti sa-i puneti voi bazele, insa o comunitate puternica de romani ar putea sa va ajute sa va integrati mai usor.
Sa va zic acum si cum actionez EU. Asadar, EU nu as pleca in Australia ACUM. Nu am indeajuns de mult spirit aventurier in mine. As astepta o tura sau doua. Ce as astepta? Pai:
– Sa se duca un prieten, o ruda, cineva apropiat. Sa am pe cineva acolo zic. Macar sa-mi povesteasca.
– As merge intai in vizita. Sa simt PERSONAL atmosfera d-acolo. Daca as avea pe cineva ar fi mai simplu: as sta, de proba, o saptamana sau 2 in acel oras, as vedea cum m-as simti, apoi as lua o decizie. Insa as lua-o in cunostinta de cauza. Desi, atentie: o tara prietenoasa cu turistii nu este neaparat o tara buna de a munci in ea. Desi exista si exemple contrare: tari unde turismul nu e la cele mai inalte cote, insa tari unde te poti muta fara probleme.
– As astepta poate sa se formeze o mini-comunitate de romani p-acolo. Nu m-ar deranja sa ma duc intr-un restaurant romanesc, unde sa mananc, macar o data pe luna, mititei cu cartofi prajiti pe ritmuri de manele. Oricat v-ati fi saturat de ei, parca din cand in cand vi se face si voua pofta.
Daca voi aveti spirit de aventura, puteti contacta firma Synch1, care se ocupa cu asa ceva: faciliteaza emigrarea in Australia, in primul rand prin obtinerea mai usoara a vizei. Firma este prezenta si in retelele sociale, puteti deci s-o contactati si pe pagina lor de facebook (uneori e mai usor de contactat pe facebook, printr-un mesaj).
Daca va incurajez sa plecati la munca in Australia? Pai eu as zice ca da. Si egoist vorbind tot va incurajez: cu cat pleaca mai multi, cu atat raman locuri de munca mai multe pentru cei care raman. Serios acum: daca aveti nitel spirit de aventura, cunoasteti bine limba engleza, sunteti buni pe domeniul vostru si nu va simtiti legat de aceasta patrie foarte mult (De exemplu nu sunteti dependent de familie ori prieteni), plecatul la munca in Australia nu este o solutie deloc rea. Am deja un amic interesat de mers p-acolo, probabil el va lectura cu interes acest articol.
Eu v-am lasat. Daca plecati sau nu la munca in Australia este alegerea voastra. Salutari ROMANESTI tuturor! 🙂
Eu vreau sa lucrez in tara mea, dar am ganduri sa merg afara deoarece aici nu imi gasesc un loc de munca asa cum imi doresc. Ceea ce stiu eu se plateste foarte prost in tara, afara se scot bani frumosi.
Un articol interesant. Eu am o prietena care a locuit mai multi ani in ustralia insa mai recent s-a mutat la Londra, in interes de serviciu, si pt ca s-a despartit de tipul cu care fusese inainte intr-o relatie, si efectiv a vrut sa schimbe atmosfera si sa se distreze cativa ani, ca totusi Australia e un continent cu o populatie care in majoritate are o mentalitate destul de traditionalist rurala, nu e asa un bastion al vreunui exotism prea specific. Este, din punct de vedere cultural, in mare un continent cu o atmosfera asa oarecum cum era poate in SUA rurala in anii 50, adica sincer zic ca e chiar OK ca persoanele care doresc sa emigreze acolo sa nu fie asa de tinere, mai ales ca serviciile medicale din Australia sunt OK si la un standard chiar destul de inalt, adica e OK sa fii mai batran si mai beteag in Autralia decat in Norvegia sau in Romania de exemplu, ca pt tineri, mai ales pt unii din Romania, obisnuiti cu turismul prin UE, va fi sau parea destul de plictisitor, si e totodata bine sa fie calificati in ceva si sa nu se duca acolo pt studii decat de la masterat in sus, adica daca au deja un proiect specific legat de Australia, ca altfel zau, chiar ca se vor plictisi destul de masiv, desi nu zic ca nu vor avea ceva util de invatat, de invatat are oricine de oriunde si in orice ocazie, mai ales tanar fiind, dar adica sa nu se astepte cumva la o viata studenteasca de gen cum e aia din caminele studentesti din Bucuresti. Adica sa nu uitam ca in ultima vreme Londra isi face reclama chiar oficiala ca loc interesant de ales pt studii pt tineretul din jurul lumii si prin faptul ca la Londra exista in mod real si oportunitati mai mari si mai diverse de a face sex cu persoane desigur similar interesate din diverse culturi din jurul lumii, zau, ce poate fi mai interesant pt cineva aflat la o varsta tanara.
Insa desigur, lumea nu trebuie sa se ia dupa ce zic eu, eu am de obicei impresii deossebit de superficiale despre locurile pe unde trec, care depind mai mult asa de niste chestii total aleatorii,decat de vreo observatie ff atenta sau cine stie ce research, de ex vad si eu o frunza care luceste nu stiu cum,si gata, mi-a atras atentia si daca tot mi-aatras atentia, imi formulez si o opinie, asa ca sa nu zic ca am pierdut vremea degeaba, mai mult asa ca sa maaflu in treaba fata de mine insumi adica, nu e ceva ff serios. Pt cei interesati de a citi literatura misto despre cultura si geografia Australiei contemporane, recomand cu cel mai mare entuziasm cartea Down Under (care e titlul editiei UK, cel a aceleiasi carti in editia SUA numindu-se In a Surnbuned Country), de dl Bill Bryson.
In alta ordine de idei, zau, mereu uit sa citesc o vreme de pe blogul tau, si pe urma vad blogul tau pe undeva, si iar te regasesc, si mereu ai cate un articol interesant asa la prima vedere in pagina care contine ultimele cateva articole. Te invit si la o lepasa numai pt baieti, cu sfaturi pt burlaci.